Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: O gwarancji i serwisie Olympusa

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    5+5+5=21

---------- Post dodany o 01:26 ---------- Poprzedni post był o 01:24 ----------

5+5+5= jednak 9
    Wg ustawy mają dwa tygodnie - transport w to nie wchodzi.
    Cieszę się, że naprawili. Serwis Olka naprawdę mocno się poprawił i oby tak dalej!
    Dzięki.
    Tak czy siak uwinęli się szybko
    Mam nadzieje,że szkło tam już nie wróci.
    pozdr.
    R/

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    Wg ustawy mają dwa tygodnie - transport w to nie wchodzi.

możesz podać tekst tego przepisu ? rozumiem, że piszemy tutaj o niezgodności towaru i odpowiedzialności sprzedawcy ?
    gwarancja producenta to juz inna bajka, czas naprawy jest okreslony przez producenta w gw
    z tego co się orientuje sprzedawca musi odpowiedzieć na niezgodność w ciągu 2 tygodni, co nie jest równoważne z naprawa w tym czasie
    Chodzi oczywiście o ustawę a nie o zapisy w gwarancji ale w Olympusowej gwarancji jest zapis, że ich gwarancja jest tylko uzupełnieniem obowiązujących przepisów i w żaden sposób ich nie ogranicza. Dlatego należy domniemać, że jeżeli wysyłasz zepsuty towar przed upływem 2 lat od jego zakupu to owe 2 tyg dotyczą czasu naprawy. W innym wypadku można powiedzieć, że producent ma czas 2 tyg na cokolwiek byle wywiązać sie z obowiązku ustawowego.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Chodzi oczywiście o ustawę a nie o zapisy w gwarancji ale w Olympusowej gwarancji jest zapis, że ich gwarancja jest tylko uzupełnieniem obowiązujących przepisów i w żaden sposób ich nie ogranicza. Dlatego należy domniemać, że jeżeli wysyłasz zepsuty towar przed upływem 2 lat od jego zakupu to owe 2 tyg dotyczą czasu naprawy. W innym wypadku można powiedzieć, że producent ma czas 2 tyg na cokolwiek byle wywiązać sie z obowiązku ustawowego.
    mozesz podać co to za ustawa ?

tutaj masz link do zasad gw Olympus PL, jest zapis o 24 miesiacach gw jakiej udziela producent i to wszystko, nic na temat czasu naprawy
    http://www.olympus.pl/site/pl/a/audi...ons/index.html
    cos mi się zdaje, że mylisz niezgodność produktu i odpowiedzialność sprzedawcy z gwarancją producenta ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    A wiecie coś o tej dodatkowej 6 miesięcznej gwarancji?
    Przedłuża się to online po dokonaniu rejestracji produktu ale fizycznie nie generuje się żaden dokument na taką gwarancję.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    ^^
    Wystarczy, że w systemie mają. Aczkolwiek strona myolympus jest niedopracowana i ostatnio się okazało, że część moich obiektywów w systemie nie widzieli, chociaż na myolympus miałem 6 miesięcy przedłużoną gwarancję.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    cos mi się zdaje, że mylisz niezgodność produktu i odpowiedzialność sprzedawcy z gwarancją producenta ?
    Ale piszesz o jednym i tym samym jakby to były dwie różne rzeczy Odpowiedzialność sprzedawcy za zgodność towaru z przedmiotem umowy to to samo co niezgodność produktu. Nie ma tak że gwarancja obcina zasady ustawy:
    https://uokik.gov.pl/download.php?id=12

Producent nie ma nic do gadania w okresie trwania dwu letniej ustawowej "gwarancji", może tylko uregulować szczegóły nie uregulowane w ustawie dotyczące jakiegoś specjalistycznego zastosowania. Koniec i kropka

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Fajnie,że ktoś to uporządkował i zrobił oddzielny wątek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale piszesz o jednym i tym samym jakby to były dwie różne rzeczy Odpowiedzialność sprzedawcy za zgodność towaru z przedmiotem umowy to to samo co niezgodność produktu. Nie ma tak że gwarancja obcina zasady ustawy:
    https://uokik.gov.pl/download.php?id=12

Producent nie ma nic do gadania w okresie trwania dwu letniej ustawowej "gwarancji", może tylko uregulować szczegóły nie uregulowane w ustawie dotyczące jakiegoś specjalistycznego zastosowania. Koniec i kropka
    Z uporem maniaka wypisujesz bzdury.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    spokojnie
    w PL są dwie drogi dochodzenia swoich praw odnośnie uszkodzonego towaru
    jedna z nich to tzw. gwarancja producenta, która jest dobrowolna i nie reguluje jej prawo w PL, czyli OLYMPUS nie musi dawać jako firma gwarancji
    drugi tryb to odpowiedzialność sprzedawcy za towar, tutaj jest "ustawowy" 2 lata dla osób fizycznych ( nie wiem jak jest dla firm), w tym przypadku okres 2 tygodni jest przewidziany na podjecie decyzji przez sprzedającego, nie ma natomiast czasu na naprawę albo zwrot etc.
    miałem przejścia z RTV AGD gdzie tydzień po zakupie "reklamowałem" na niezgodność telefon u sprzedawcy, cała akcja trwała w świetle prawa dokładnie 190 dni
    ostatnio padła mi grafika w kompie po upływie 25 miesięcy od zakupu i okazało się, ze firma GIGABYTE udziela na terenie PL 36 miesięcy gwarancji producenta, skierowano mnie do sprzedawcy jako pośrednika w wysyłce do serwisu
    niestety często mylone są te dwie oddzielne formy dochodzenia swoich praw
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...Producent nie ma nic do gadania w okresie trwania dwu letniej ustawowej "gwarancji", może tylko uregulować szczegóły nie uregulowane w ustawie dotyczące jakiegoś specjalistycznego zastosowania. Koniec i kropka
    Przepisy konsumenckie szczegółowo regulują relacje konsumenta i sprzedawcy, przy czym producent to zupełnie coś innego, niż sprzedawca. W przypadku producenta jedynym zobowiązaniem jest umowa gwarancyjna, która musi zostać sporządzona zgodnie z ustawą konsumencką (czyli w języku polskim, o zrozumiałej treści). W treści umowy gwarancyjnej producent, czy gwarant, może zawrzeć termin dokonania naprawy, czy uregulować procedurę związaną z naprawami nieskutecznymi. Nie udało mi się jednak znaleźć czegokolwiek w prawie cywilnym, co narzucałoby na producenta (gwaranta) obowiązek wykonania naprawy gwarancyjnej w ciągu kolejnych 14 dni. Albo to przeoczyłem?