Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Obiektywy 4/3 do systemu m4/3 do e-m5

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Obiektywy 4/3 do systemu m4/3 do e-m5

Witam.
    Przesiadłem się niedawno z E-30 na e-m5 , zostało mi parę dobrych obiektywów sytemu 4/3 i tu moje pytanie czy warto te obiektywy uzbroić w adapter typu mmf-2 i używać z e-m5 z pozytywnym efektem, czy sprzedać wszystko i zbierać na obiektywy m4/3.
    Czy jakość zdjęć będzie lepsza na obiektywach np. zuiko 14-54 II czy gorsza ?
    Powiem szczerzę ze żal mi starych obiektywów bo w e-30 sprawowały się rewelacyjnie.
    Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Witamy na Forum!
    Skoro już masz te szkiełka to adapter dokupić zdecydowanie warto - nie kosztuje dużo, a wyrobisz sobie własną opinię. Jakość z dużych szkiełek jest OK (bardzo OK), "ale" można mieć do AF, chociaż akurat z 14-54 II jest akceptowalne przy statycznych motywach. Adapter do jakości nic nie wnosi - to tylko rurka ze stykami, która odsuwa obiektyw od płaszczyzny matrycy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Witam. Tak niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałeś:
    Cytat Zamieszczone przez orko Zobacz posta
    ...Czy jakość zdjęć będzie lepsza na obiektywach np. zuiko 14-54 II czy gorsza ? ...
    Lepsza czy gorsza - w porównaniu do jakiego obiektywu z systemu m4/3 ? To pewnie każdy Ci powie, nawet nie mając prawie żadnego doświadczenia praktycznego. To jest jakby oczywiste ?
    Z 14-54 dużego systemu 4/3 da Ci lepszy obrazek (dużo lepszy) od kita 14-42 m4/3, za to pewnie sporo wolniejszy AF (z e-m5)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Nie zmienia to faktu że dla "przesiadających się" z dużego 4/3 na m4/3 jest E-M1 (tu lepsza współpraca starych obiektywów jeśli idzie o AF)
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Nie zmienia to faktu że dla "przesiadających się" z dużego 4/3 na m4/3 jest E-M1 (tu lepsza współpraca starych obiektywów jeśli idzie o AF)
    Akurat pytający napisał:
    Cytat Zamieszczone przez orko Zobacz posta
    ...Przesiadłem się niedawno z E-30 na e-m5
    I raczej nie sądzę aby w najbliższym czasie chciał się przesiąść z E- M5 na E-M1... stąd taka moja odpowiedź, a faktu, że jest E-M1 (lepiej współpracujący z starszymi obiektywami) oczywiście nie zmienia.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No i fajnie już wszystko wiem , dziękuję za odpowiedź . Tak miałem chrapkę na E-M1 ale promocyjna cena E-M5 i marudzenie żony przesądziły o 5 hehe , po za tym bardzo niepewnie podchodziłem do tematu OM-D ale teraz po paru dniach zabawy jestem zadowolony bardzo.
    Odnośnie AF to już odrobiłem lekcje i wiem że jest wolniej ale coś za coś.
    A odnośnie adaptera warto inwestować w oryginał Olka lub Panasonica czy kupić zamiennik ?

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja również przesiadłem się z dużego systemu na mały omd e-5. Stwierdziłem, że póki szkła z 4/3 można sprzedać jeszcze po rozsądnej cenie ( w przeciwieństwie do puszki) to trzeba się rozstać z żelastwem, póki można. Potem kupiłem za to naprawdę jasne szkło stałoogniskowe 25 mm f.95 voitka. Czegoś podobnego na dużym systemie nie było, tu mnie urzekło. Później kupiłem kilka innych szkieł od sigmy ze światłem f.2.8. Tanie, AF szybki, zabójczo ostre. Nie żal mi starego systemu. Nie zagraca mi szuflad. Nowego zmieści się 2 razy więcej szkieł
    Ostatnio edytowane przez studioart ; 18.12.15 o 23:03
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Mam i używam szkla starego systemu, podobnie jak i nowe szkla manualne Samyanga. Da się ich używać z E-M5, E-M5 mark II. Zdecydowaną zaletą takich zestawów jest to, że to my decydujemy jakiej korekcji programowej chcemy użyć i na którym momencie obróbki. Szkła ZD nie wymagają też tak mocnej korekcji programowej jak małe szkiełka m43.

To po prostu jest kwestia wyboru użytkownika. A o niskiej cenie szkieł ZD czytuję tu od lat. Jak komuś nie przeszkadza wielkość i waga to polecam.
    A dla szybkiego AF zawsze można sobie coś ekstra dokupić z nowszej oferty.

---------- Post dodany o 05:00 ---------- Poprzedni post był o 04:47 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Witam. Tak niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałeś:

Lepsza czy gorsza - w porównaniu do jakiego obiektywu z systemu m4/3 ? To pewnie każdy Ci powie, nawet nie mając prawie żadnego doświadczenia praktycznego. To jest jakby oczywiste ?
    Z 14-54 dużego systemu 4/3 da Ci lepszy obrazek (dużo lepszy) od kita 14-42 m4/3, za to pewnie sporo wolniejszy AF (z e-m5)
    Nasz polemizujęcy tu kol andtor numerowany jest w kwestii szkieł ZD i aparatów Olympusa czystym teoretykiem forumowym. Używa G5 Panasonica.

Właściwa odpowiedź jest następująca:
    Otrzymasz lepszy obrazek jak obrazek z Twojego ostatniego body 4/3. Masz całkiem niezłą, choć cięzką optykę i z bardzo wolnym AF, ale jesli nie nie jesteś niewolnikiem automatycznego ostrzenia, to dzięki zwiększeniu rozdzielczości matrycy i mocnemu oslabieniu filtra AA oraz wymiany producenta matrycy Twój nowy zestaw ma znacznie lepsze możliwości fotograficzne.
    A w bonusie otrzymujesz mniejszą ingerencję cyfrową w obrazek i większe mozliwości jego dalszej bezpiecznej obróbki o ile fotografujesz w RAW-ach.

Polecam zatem dokupienie przejściowki. O niemarkowych czytuję różne opinie, ale sa także niezależni producenci sbający o jakość. Kwestia wyboru. Moje są produkcji Olympusa Mam i używam MMF 1, 2 i 3.

Gratuluję zakupu, witaj w rodzinie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.12.15 o 07:04
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Kolego apz, daruj sobie te wycieczki osobiste. Napisałem coś niezgodnego z prawdą, że musiałeś mnie cytować ?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do E-M5 posiadam na razie tylko szkiełko kitowe 12-50mm i do cudów ono nie należ niestety. Co do starych szkieł to nie mam problemu że złożę szkło cięższe do puszki. Natomiast sprzedać zadbane i dobre szkiełka za bezcen to lepiej niech służą do nowego body.
    Natomiast jeśli chodzi o ostrzenie manualne na obiektywie m4/3 12-50 to jest tragiczne , nie wiem czy tak mają wszystkie ale mogę sobie kręcić i kręcić a efekt jest tak wolny że dostaję szału . Co to AF to może dziś uda mi się nabyć przejściówkę Panasonica i wtedy będę miał pełną wiedzę jak dużo wolniej jest.
    Pozdrawiam.