Czyli palnąłem gafe![]()
Czyli palnąłem gafe![]()
...był Olek jest A6000
Obrazek doskonale ilustruje to co napisałem
pozdrawiamPrzykład, możesz mież motocykl zamrożony a za nim smugę - to będzie 2 kurtyna
możesz mieć dobrze naświetlony a przed nim smuga - zrobiona w kierunku jazdy - to bedzie pierwsza kurtyna
dobas
Nie chcąc zakładać nowego wątku odgrzeje temat.
Często w poradach odnośnie pokazania ruchu z pomocą lampy błyskowej można przeczytać "ustaw lampę na drugą kurtynę".
Efekt powinien być taki, jak opisuje dobas i potwierdzają tozdjęcia zmieszczone przez Ernesth'a.
Ustawiam więc lampę wbudowaną na drugą kurtynę i - lampka odpala dwa razy, przy otwarciu i zamknięciu migawki. Nie ma znaczenia jaki ustawię tryb - w każdym jest tak samo, dwa błyski. Dotyczy to każdego trybu (P, A, S, M). Z tego co jest napisane w instrukcji, przy ustawieniu drugiej kurtyny w trybie S i M lampa jest zawsze wyzwalana - rozumiem, że w tych trybach zawszebędę miał dwa błyski.
Przy takim działaniu ustawienia lamy na drugą kurtynę wykonanie zdjęc podbnych do zamieszczonych przez Ernesth'a będzie raczej niemożliwe.
Czy mama coś nie tak z aparatem, czy nie tak interpretuję zasadę działania tego ustawienia?
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
W trybie TTL tak właśnie jest że pierwszy błysk jest do pomiaru bez względy czy 1 czy 2 kurtyna zawsze przedbłysk wystąpi. Dodać chyba należy że czasem praktycznie nie jest to zauważalne (przynajmniej w Metz 58 Af1 tak jest).
mente et malleo
Czyli jak zasłonię pierwszy błysk, to fotka będzie źle naświetlona (aparat nie dokona pomiaru)?
Właśnie zrobiłem próbę, zasłoniłem pierwszy błysk - fotka wyszła prześwietlona. Jak błyska dwa razy to fotka jest OK. Sprawdzałem w warunkach statycznych. Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?
Ostatnio edytowane przez sikor ; 9.02.09 o 22:25
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Nie zasłonisz pierwszego błysku, bo przerwa między pomiarowym, a właściwym to ułamek sekundy.