Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Efekt rozmazanych swiatel

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jak mozesz to sprawdz w EXIFIE jaki jest balans bieli WHITE BALANCEi zrodlo swiatla LIGHT SOURCE na tych fotkach.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    zielona poswiata powstaje gdy w latarniach masz sodowe zarowki najczesciej
    POzdr
    kiedys c4000,C5050- w pracy c-725 - aktualnie d50
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=310792 troche moich aukcji <-

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez miro
    nie spoznilem, to jest przód tramwaju a nie tył
    Olympus c740 iso100, manual 1/2 s F2.8
    moje poczatki z fotografia...
    chodzilo mi o to ze jedzie ci "przed nosem"

a wiesz moze jak takie zdjecie zrobic zeby uzyskac odwrotny efekt, tzn tramp ostry a reszta "niewazna"?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Prawdopodobnie chodzi Ci o tzw panoramowanie. Jest na to sposob: ustawiasz migawke na czas dluzszy niz 1/30, 1/15 itp, i podazasz za poruszajacym sie obiektem. Najlepiej jeszcze dac tryb zdjec seryjnych. Acha no i dobrze miec ustawiona ostrosc na manual, co by sie aparat nie przycinal .

A oto przykladzik panoramowania (pierwsze proby):
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    rozumiem ze dziewczynami latwiej sie podaza stad lepszy efekt
    czy podazasz tylko reka czy to wymaga jeszcze oprocz migawki ustawienia jeszcze jakiejs opcji? probowalem zrobic takie zdjecia kijevami itp ale duzo zalezalo od swiatla.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    W tym caly problem. Jezeli jest zbyt duzo swiatla, to jedynym rozwiazaniem jest zastosowanie filtra szarego, ktory np o polowe zmniejszy ilosc wpadajacego swiatla co umozliwi wydluzenie czasu otwarcia migawki.

Cytat Zamieszczone przez tom soyer
    ...czy podazasz tylko reka...
    nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, ale tak tylko reka.
    ...czy to wymaga jeszcze oprocz migawki ustawienia jeszcze jakiejs opcji?...
    Nie. Wystarczy ustawic tryb S i wydluzyc migawke. Mozna tez tryb M, ustawic minimalny otwor przeslony (najwieksza liczba) i sprawdzac czy przy wydluzaniu migawki nie bedzie zachodzilo przeswietlenie.
    ..probowalem zrobic takie zdjecia kijevami...
    Nie wiem co oznacza slowo "kijevami" ?????

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    chcialbym odswiezyc watek bo mam nowe pytania:
    - w sprawie "podazania" chodzilo mi o funkcje Fulltime Focus. czy korzystacie z niej podczas robienia tych zdjec?
    - czy korzystacie ze statywu przy tego typu zdjeciach (foto "na rolkach")?

- jak poprawnie zrobic zdjecie podczas kiedy poruszajacy sie obiekt "najezdza" tak aby pokazac jego dynamike? Domyslam sie ze mozna wykorzystac FT Focus ale kiedy ja z niej korzystalem cale foto bylo ostre lacznie z poruszajacym sie z predkoscia 250km/h ICE.

moze jeszcze pokombinowac z migawka? jakiego trybu najlepiej uzyc przy tego typu fotkach?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Hmm, po pierwsze te linki nie prowadza do niczego, tzn loguje sie i widze anpis "Kicha".

Ja osobiscie nie uzywam Full time AF bo jakos dla mnie dziwnie dziala ta dobiegowka, mimo iz caly czas probuje ustawiac ostrosc, to i tak przy wcisnieciu spustu aparat ustawia ostrosc od nowa, wiec mija sie to z celem. Te fotki robilem z manualnym ustawieniem ostrosci. F5.6 bodajze albo wiecej aby wydluzyc czas otwarcia mogawki oraz uzyskac duza glebie ostrosci. Te dwie byly robione bez statywu z reki, ale dzieki statywowi mozna wyeliminowac ewentualne drgania reki w pionie. Oczywiscie statyw powinien zapewniac plynny ruch w danym kierunku jednoczesnie uniemozliwiajac ruchy w innych kierunkach.

Przy obiekcie nadjezdzajacym z przodu nie bardzo jest jak zrobic dynamike. Jakbys mial aparat z obiektywem, gdie recznie ustawiasz ZOOM moznaby podczas otwarcia migawki ruszac ZOOMem aby uzyskac duza dynamike. Jedyne rozwiazanie to zdjecie zamrozone w bezruchu a nastepnie obrobka w PS, jakiegos rodzaju Blur promienisty albo inny.

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez vodnik
    ... Te fotki robilem z manualnym ustawieniem ostrosci. F5.6 bodajze albo wiecej aby wydluzyc czas otwarcia mogawki oraz uzyskac duza glebie ostrosci.
    proby trwaja

jak mozna manualnie ustawiac ostrosc w 750?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    OK przez 2 sekundy trzymasz, nastepnie w lewo strzalke aby przejsc na MF nastepnie strzalkami gora/dol i zeby zapamietac znowu OK na 2 sekundy. Zeby wrocic na AF znowu OK na 2 sek i strzalka w prawo i zatwierdzasz OK.