hm, chodzi ci o to ze linia horyzontu w polowie?Zamieszczone przez radlakos
a jak sugerujesz je robic? w sumie nie zastanawialem sie nad tym
mam fajny wizjer w nikonie i ustawialem wedlug niego![]()
hm, chodzi ci o to ze linia horyzontu w polowie?Zamieszczone przez radlakos
a jak sugerujesz je robic? w sumie nie zastanawialem sie nad tym
mam fajny wizjer w nikonie i ustawialem wedlug niego![]()
ostatnia fotka taka jakaś bez zbytniego sensu.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
takZamieszczone przez Marcin510
hmm nie twierdzę, że to błąd, sam czasem tak kadruję - często mi to wypominają, odsyłając do podręcznikówMoim zdaniem to sprawa intuicyjna,choć ktoś kiedyś podał proporcje 5/7 lub na odwrót, złoty podział itd - sprawdza się to. W twoim wypadku , gdy oglądm kilka podobnych do siebie kadrów, przydało by się zróżnicowanie
W sumie nie mój problem, dla mnie po prostu to działanie co najmniej bez sensu. Akurat dobrze wiem, co to znaczy, jak się założy kiepski filtr, uwierz mi. Nie napisałem, że Sigma 10-20 to zły obiektyw. W ogóle nic bym nie pisał, gdybyś się sam nie chwalił, czym były robione te zdjęcia (po co się chwalić? Zdjęcie powinno samo się bronić). Wszystkim da się zrobić dobre zdjęcia, nawet puszką po piwie (wiem, bo próbowałem). I co z tego? Nie będę się już więcej wypowiadał na ten temat, bo to bezcelowe. Wypowiedziałem się i tak za dużo, ale po prostu niektóre rzeczy mnie zadziwiają. Specjalista, onanista sprzętowy... Co jeszcze?... Eh... Ostatniej fotki nie skomentuję, bo i tak się nie otwiera.
O, jednak się pokazała. Dżemski ma rację, trochę bez sensu.
nie mialem zmiaru pisac o sprzecie, ale kolega chcial wiedziec to dopisalem i to kontynuowalem
ale jednak nie bede
mam jeszcze tamrona 28-70 oraz mase, takumarow, pentaoconow, zeisow i zestaw roznych filtrow cokina i tym foce
rozumiem oczywiscie ze fotka galezi z niebem moze wydawac sie bez sensu, lecz niektorym sie bardzo pdooba, zdecydowanie bardziej niz inne, bo w fotografi czesto liczy sie kolor, swiatlo i chwila
a tam to wlasnie jest, to jest niebo tuz przed zachodem o bardzo ciekawych kolorach i formie
moze gdybys byl ze mna wtedy to spogladajac przez okno powiedzialbys, o kurcze, ale piekne niebo dzisiaj
i ja to wlasnie sfotografowalemtez myslalem najpierw ze fotka o taka sobie, ale paru osobm bardzo sie spodobala i stiwerdzili ze jest niesamowita, dlatego ja tu wkleilem
doceniam wszystkie komenty i prosze o wiecejnie kazda fotka jest fajna ale wasze opinie pomoga mi zorientowac sie w ogolnych preferencjach
![]()
w fotografii takiej jak na ostatnim zdjęciu poza kolorem i chwilą liczy się wytrwałość i chęć robienia takiego zdjęcia w różnych warunkach, z różnej strony. Taki kolorek na niebie to ja mam w każdy lekko zachmurzony dzień i nie mam gałęzi, które by przeszkadzały w kontemplowaniu go. Fotki takie jak ostatnia robiłem kilka lat temu jak miałem aparacik HP i chciałem zobaczyć co potrafi. Nigdy się też nimi nie chwaliłem, chyba, że chciałem pokazać możliwości sprzętu.
Ostatnia fotka, w stosunku do poprzednich jest ni przypiął ni wypiął.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Marcin510, czy Ty na pewno chcesz uzyskać konstruktywną krytykę własnych zdjęć? Bo mam wrażenie, że Ty już o nich wszystko wiesz... Zacytuję:
Niektórym może się bardzo podoba, mi nie.rozumiem oczywiscie ze fotka galezi z niebem moze wydawac sie bez sensu, lecz niektorym sie bardzo pdooba, bo w fotografi czesto liczy sie kolor, swiatlo i chwila
a tam to wlasnie jest, to jest niebo tuz przed zachodem o bardzo ciekawych kolorach i formie
Nie, nie sądzę bym tak powiedział i prawie na pewno nie zrobił bym zdjęcia. Dlaczego? Bo dla mnie coś takiego ociera się o kicz. Delikatnie mówiąc nie przepadam za pomarańczowymi zachodami słońca i podobnymi wariacjami. Subtelnie, dobrze sfotografowany zachód słońca pewnie mi się spodoba, jak każde dobre zdjęcie. Mimo, iż twierdzisz, że na tym zdjęciu są światło, chwila i kolor, to moim zdaniem ich tam nie ma. Jaka chwila? Światło? Moim zdaniem nieciekawe, nudne. Kolory kiczowate, takie, jakich właśnie nie lubię. Kadr też mi nie leży, bo pokazuje zarazem wszystko i nic.normlanie jak bylbys w tej sytuacji powiedzial bys, o kurcze, ale piekne niebo dzisiaj
Pzdr
suchar ale sie czepiles mnie bo ci dosyc dobitnie odpowiedzialem
nigdzie nie stwierdzilem ze sie nie znasz czy ktos inny i ze fotka jest supernapisalem dokladnie jaka jest prawda, fotka wydaje mi sie srednia! nawet ponizej
ale niektorym sie podoba, najwyrazniej lubia taki kicz
i dobra, masz calkowita raczje to jest cos w stylu kiczu, ale takie rzeczy ludzie kupuja sobie na obrazach, wieszaja nad lozkiem, i czy ci sie podoba czy nie, fotki z zachodem slonca, z widoczkami wody i czerwonym niebem sa najbardziej chodliwe i robia pieniadze, one maja byc kolorwe, proste i efektowne, nawet bzdurne zachody
doda tez jest kiczowata a robi kase
zdjec bardzo poruszajacych artystycznych, bialo czarnych ludzie zwykle nie kupuja w marketach i nie wieszaja sobie w pokojach czy nad lozkiem
ambitna muzka tez sie slabo sprzedaje w porownaniu do kiczowatej dody
dlatego mysle jest miejsce w fotografi nawet na kicz
ja chce robic fotki przede wszystkim efektowne, dla mas, bardzo chcialbym posiasc taka umiejetnosc i sprzedawac to w wielkich ilosciach
mozesz to nazywac kiczem, nie obrazam sie zupelnie
postaram sie robic lepsze, dla bardziej wyrafinowanych gustow, dzieki za koment
szkoda tylko ze przemilczales poprzednie fotki![]()
Proponuję Marcin abyś nie pisał czym wykonujesz te zdjęcie, bo wątek już zrobił się sprzętowy