Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: zdjecia Marcina510

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez radlakos
    przyjemne te przestrzenne widoczki, szkoda , że każdy kadrowany pół na pół
    hm, chodzi ci o to ze linia horyzontu w polowie?
    a jak sugerujesz je robic? w sumie nie zastanawialem sie nad tym
    mam fajny wizjer w nikonie i ustawialem wedlug niego

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    ostatnia fotka taka jakaś bez zbytniego sensu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    Cytat Zamieszczone przez radlakos
    przyjemne te przestrzenne widoczki, szkoda , że każdy kadrowany pół na pół
    hm, chodzi ci o to ze linia horyzontu w polowie?
    a jak sugerujesz je robic? w sumie nie zastanawialem sie nad tym
    mam fajny wizjer w nikonie i ustawialem wedlug niego
    tak
    hmm nie twierdzę, że to błąd, sam czasem tak kadruję - często mi to wypominają, odsyłając do podręczników Moim zdaniem to sprawa intuicyjna,choć ktoś kiedyś podał proporcje 5/7 lub na odwrót, złoty podział itd - sprawdza się to. W twoim wypadku , gdy oglądm kilka podobnych do siebie kadrów, przydało by się zróżnicowanie
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    W sumie nie mój problem, dla mnie po prostu to działanie co najmniej bez sensu. Akurat dobrze wiem, co to znaczy, jak się założy kiepski filtr, uwierz mi. Nie napisałem, że Sigma 10-20 to zły obiektyw. W ogóle nic bym nie pisał, gdybyś się sam nie chwalił, czym były robione te zdjęcia (po co się chwalić? Zdjęcie powinno samo się bronić). Wszystkim da się zrobić dobre zdjęcia, nawet puszką po piwie (wiem, bo próbowałem). I co z tego? Nie będę się już więcej wypowiadał na ten temat, bo to bezcelowe. Wypowiedziałem się i tak za dużo, ale po prostu niektóre rzeczy mnie zadziwiają. Specjalista, onanista sprzętowy... Co jeszcze?... Eh... Ostatniej fotki nie skomentuję, bo i tak się nie otwiera.

O, jednak się pokazała. Dżemski ma rację, trochę bez sensu.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Marcin510
    Gość
    nie mialem zmiaru pisac o sprzecie, ale kolega chcial wiedziec to dopisalem i to kontynuowalem

ale jednak nie bede

mam jeszcze tamrona 28-70 oraz mase, takumarow, pentaoconow, zeisow i zestaw roznych filtrow cokina i tym foce

rozumiem oczywiscie ze fotka galezi z niebem moze wydawac sie bez sensu, lecz niektorym sie bardzo pdooba, zdecydowanie bardziej niz inne, bo w fotografi czesto liczy sie kolor, swiatlo i chwila

a tam to wlasnie jest, to jest niebo tuz przed zachodem o bardzo ciekawych kolorach i formie
    moze gdybys byl ze mna wtedy to spogladajac przez okno powiedzialbys, o kurcze, ale piekne niebo dzisiaj

i ja to wlasnie sfotografowalem tez myslalem najpierw ze fotka o taka sobie, ale paru osobm bardzo sie spodobala i stiwerdzili ze jest niesamowita, dlatego ja tu wkleilem

doceniam wszystkie komenty i prosze o wiecej nie kazda fotka jest fajna ale wasze opinie pomoga mi zorientowac sie w ogolnych preferencjach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    w fotografii takiej jak na ostatnim zdjęciu poza kolorem i chwilą liczy się wytrwałość i chęć robienia takiego zdjęcia w różnych warunkach, z różnej strony. Taki kolorek na niebie to ja mam w każdy lekko zachmurzony dzień i nie mam gałęzi, które by przeszkadzały w kontemplowaniu go. Fotki takie jak ostatnia robiłem kilka lat temu jak miałem aparacik HP i chciałem zobaczyć co potrafi. Nigdy się też nimi nie chwaliłem, chyba, że chciałem pokazać możliwości sprzętu.
    Ostatnia fotka, w stosunku do poprzednich jest ni przypiął ni wypiął.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Marcin510, czy Ty na pewno chcesz uzyskać konstruktywną krytykę własnych zdjęć? Bo mam wrażenie, że Ty już o nich wszystko wiesz... Zacytuję:

rozumiem oczywiscie ze fotka galezi z niebem moze wydawac sie bez sensu, lecz niektorym sie bardzo pdooba, bo w fotografi czesto liczy sie kolor, swiatlo i chwila

a tam to wlasnie jest, to jest niebo tuz przed zachodem o bardzo ciekawych kolorach i formie
    Niektórym może się bardzo podoba, mi nie.

normlanie jak bylbys w tej sytuacji powiedzial bys, o kurcze, ale piekne niebo dzisiaj
    Nie, nie sądzę bym tak powiedział i prawie na pewno nie zrobił bym zdjęcia. Dlaczego? Bo dla mnie coś takiego ociera się o kicz. Delikatnie mówiąc nie przepadam za pomarańczowymi zachodami słońca i podobnymi wariacjami. Subtelnie, dobrze sfotografowany zachód słońca pewnie mi się spodoba, jak każde dobre zdjęcie. Mimo, iż twierdzisz, że na tym zdjęciu są światło, chwila i kolor, to moim zdaniem ich tam nie ma. Jaka chwila? Światło? Moim zdaniem nieciekawe, nudne. Kolory kiczowate, takie, jakich właśnie nie lubię. Kadr też mi nie leży, bo pokazuje zarazem wszystko i nic.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Marcin510
    Gość
    suchar ale sie czepiles mnie bo ci dosyc dobitnie odpowiedzialem

nigdzie nie stwierdzilem ze sie nie znasz czy ktos inny i ze fotka jest super napisalem dokladnie jaka jest prawda, fotka wydaje mi sie srednia! nawet ponizej
    ale niektorym sie podoba, najwyrazniej lubia taki kicz

i dobra, masz calkowita raczje to jest cos w stylu kiczu, ale takie rzeczy ludzie kupuja sobie na obrazach, wieszaja nad lozkiem, i czy ci sie podoba czy nie, fotki z zachodem slonca, z widoczkami wody i czerwonym niebem sa najbardziej chodliwe i robia pieniadze, one maja byc kolorwe, proste i efektowne, nawet bzdurne zachody

doda tez jest kiczowata a robi kase

zdjec bardzo poruszajacych artystycznych, bialo czarnych ludzie zwykle nie kupuja w marketach i nie wieszaja sobie w pokojach czy nad lozkiem

ambitna muzka tez sie slabo sprzedaje w porownaniu do kiczowatej dody

dlatego mysle jest miejsce w fotografi nawet na kicz

ja chce robic fotki przede wszystkim efektowne, dla mas, bardzo chcialbym posiasc taka umiejetnosc i sprzedawac to w wielkich ilosciach
    mozesz to nazywac kiczem, nie obrazam sie zupelnie
    postaram sie robic lepsze, dla bardziej wyrafinowanych gustow, dzieki za koment

szkoda tylko ze przemilczales poprzednie fotki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Proponuję Marcin abyś nie pisał czym wykonujesz te zdjęcie, bo wątek już zrobił się sprzętowy

Marcin510
    Gość
    tak tak, nie rozmawiamy o sprzecie tylko o fotkach, bo fotkek nie robi sprzet

kolejna FOTKA NR 7
    chyba troche kiczowata jak dla mnie fotka na 4, ale moze komus sie spodoba