dobrze trafione z ekspozycją z ciekawym swiatłem i pieczołowita obróbka to efekt takich zdjec. Dlatego warto miec dobre i wygodne narzędzia do obróbki..
dobrze trafione z ekspozycją z ciekawym swiatłem i pieczołowita obróbka to efekt takich zdjec. Dlatego warto miec dobre i wygodne narzędzia do obróbki..
Mógłbyś to rozwinąć?Zamieszczone przez black_bird
@dawid-Czy chodzi Ci o ten efekt?
;) dokładna obrobka, nie zostawiająca nic przypadkowi, dbała o efekt koncowy, dobra znajomosc narzędzi pracy typu PS czy Gimp pozwala osiagnąć znakomity efekt, tak jest w każdej robocie, niedbałość prędzej czy poźniej się mści na ktorymś etapie obróbki. Zaczynac trzeba od najwyższego gatunkowo materiału jakim jest RAW.Zamieszczone przez dawid_
@Lucca
Pierwszy przykład nieco przegięty, ale drugi prawie doskonale pokazuje o co mi chodzi. Jak to uzyskałeś?
Lekko przesadzone w pierwszym,dlatego,zeby pokazac w jakim kierunku to idzie.Zamieszczone przez dawid_
Jak to uzyskac?-bardzo prosto.Wystarczy instalnac np:takie filtry jak-Bleach Bypass,Brilliance/warmth,Film Grain,Pro Contrast,White Neutralizer.Zabawa polega na przesuwaniu suwakow do efektu jaki chcesz osiagnac.Czasem jest lepiej zmniejszac krycie na warstwach i powracac jeszcze raz do kolejnych filtrow.Szybko to idzie,na fotke 10-15 min to az nadto.Chyba nawet te filtry sa darmowe i jak pogoglujesz po nazwie to napewno znajdziesz.Caly pakiet jest w Nik Color Efex Pro Complete v3.0 a na stronce NIKA napewno wiecej sie dowiesz
Kontrast lokalny.Zamieszczone przez dawid_
Pobaw się nowym Raw Therapee, jest jeden suwaczek który się wszystkim zajmuje.
Fuji S5 Pro
@lucca
Dzięki. Już znalazłem![]()
Mam nadzieje,ze pochwalsz sie juz niedlugo efektami.Ciesze sie,ze moglem pomoc naprowadzic Ciebie.Reszta w Twoich rekach i oczach.Zamieszczone przez dawid_
Cóż.. 95% filtrów w tym zestawie to badziew. Jakieś durne kolorowe winiety, efekt zachodzącego (bądź wschodzącego) słońca itp.. Może 2-3 są naprawdę przydatne.