Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 139

Wątek: DxO vs LR vs Photivo

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    pierwsze słyszę o czymś takim i kompletnie w to nie wierzę.
    Przecież możesz wziąć ORF-a i wywolać różnym softem i na różne sposoby, byle nie równie powierzchownie potraktowanym przez operatora jak pokazał to kol. andtor numerowany. Wywodząc z tego "wnioski" i dorzucając dodatkowe niemerytoryczne insynuacje.

Reszta późniejszych uwag trąca o wycieczki osobiste w stronę użytkownika. A za to bywają sankcje regulaminowe.

Twoja wiara lub jej brak jest tylko przesłanką do uogólnienia o niedostatecznych umiejętnościach prawidłowego przeprowadzenie eksperymentu lub brak ku temu chęci. I nie mogą być poważnie traktowane jako dowód.
    Przygotuj solidnie eksperyment i podziel się swoimi wnioskami, zrezygnuj z osobistych wycieczek - nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 16.12.15 o 02:03
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    jck
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    1. Poczucia dystansu i humoru widzę tu zero. To do co do impertynencji (...).
    2. Za to plagiat i owszem. "Tak, to że pierwszy raz o tym słyszę ma być argumentem. Posłuchaj! W pakiecie jeszcze tyle więcej dostaniesz, że nie uwierzysz!"
    3. Dziś jest późno, ale Wam to pokażę.
    4. Cierpliwości do jutra.
    Hej, a gdzie się podziało Twoje poczucie dystansu i humoru? A może to ma działać tylko w jedną stronę?

apz
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Reszta późniejszych uwag trąca o wycieczki osobiste w stronę użytkownika. A za to bywają sankcje regulaminowe.
    To jak rozumiem odnosi się do słów jck
    Wierzyć to sobie można w różne bucostwa...
    ?!?

Twoja wiara lub jej brak jest tylko przesłanką do uogólnienia o niedostatecznych umiejętnościach prawidłowego przeprowadzenie eksperymentu lub brak ku temu chęci. I nie mogą być poważnie traktowane jako dowód.
    I tutaj widać, jak bardzo niebezpieczne bywają uogólnienia. Moje słowa, które przytoczyłeś napisałem już po zrobieniu eksperymentu. Sam wiesz, że odpowiednie przygotowanie otrzymanych wyników zajmuje trochę czasu. Z racji późnej pory postanowiłem odłożyć publikację na jutro (czyli dziś).
    Mam nadzieję, że swoje wcześniejsze słowa również poprzesz stosownym, solidnym eksperymentem i podzielisz się z nami jego wynikami? Byłoby miło.

Eksperyment:
    E-M10 ustawiony na ISO5000 (ostatnia nie-programowa) czułość i dwa zdjęcia z ustawieniami:
    A - wyostrzanie +2, filtr szumu: Mocny
    B - wyostrzanie -2, filtr szumu: Wyłączony
    oraz dwie wołarki:
    1. Lightroom 5.7: wyostrzanie: 0, odszumianie: 0, ekspozycja -1EV (dlaczego ekspozycja -1EV - klik), eksport do nieskompresowanego TIFF 16-bit
    2. DCRaw 9.26 z przełącznikami: -w -W -6 -T
    3. pliki jpeg prosto z aparatu.

Cropy ze środka kadru

Zdjęcie A - wyostrzanie +2, filtr szumu: Mocny
    A1. Lightroom ................................ A2. DCraw
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	A.jpg
Wyświetleń:	896
Rozmiar:	577,7 KB
ID:	163814Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	B.jpg
Wyświetleń:	875
Rozmiar:	536,9 KB
ID:	163815

Zdjęcie B - wyostrzanie -2, filtr szumu: Wyłączony
    B1. Lightroom ................................ B2. DCraw

Nazwa:	C.jpg
Wyświetleń:	879
Rozmiar:	585,7 KB
ID:	163816Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	D.jpg
Wyświetleń:	897
Rozmiar:	548,7 KB
ID:	163817

Zdjęcia jpeg z aparatu
    C1: wyostrz +2, filtr szumu: Mocny C2: wyostrz. -2, filtr szumu: Wyłączony

Nazwa:	E.JPG
Wyświetleń:	898
Rozmiar:	710,9 KB
ID:	163818Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	F.JPG
Wyświetleń:	890
Rozmiar:	748,7 KB
ID:	163819

Moje wnioski:
    Odnosząc zdjęcia wywołane Lightroomem i DCRawem do plików jpeg z aparatu wnioskuję, że ustawienia odszumiania i wyostrzania w aparacie nie przekładają się na pliki wywoływane Lightroomem (ani DCRawem).
    Z dostępnej mi wiedzy Lightroom odczytuje z plików ORF informacje odnośnie ustawionych proporcji obrazu, korekcji dystorsji i aberracji chromatycznych obiektywu (o ile podpięty był systemowy obiektyw Olympusa). Ustawienia dotyczące kontrastu, profilu zdjęcia, wyostrzania, saturacji, telekonwertera cyfrowego odnoszone są wyłącznie do plików jpeg z aparatu.

Oczywiście mogę się mylić. Chętnie poczytam rzeczowe kontrargumenty i zapoznam się z wynikami eksperymentu, który zaprezentuje apz

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    jck

Hej, a gdzie się podziało Twoje poczucie dystansu i humoru? A może to ma działać tylko w jedną stronę?

Nie daj się zwieść pozorom.
    Moje wnioski:
    Odnosząc zdjęcia wywołane Lightroomem i DCRawem do plików jpeg z aparatu wnioskuję, że ustawienia odszumiania i wyostrzania w aparacie nie przekładają się na pliki wywoływane Lightroomem (ani DCRawem).
    (...). Ustawienia dotyczące kontrastu, profilu zdjęcia, wyostrzania, saturacji, telekonwertera cyfrowego odnoszone są (...) do plików jpeg z aparatu.
    Twoje wnioski w części cytowanej, i tylko w takiej, zgadzają się moim doświadczeniem w tym przedmiocie.
    By to jednak zweryfikować, trzeba udostępnić nam wszystkim pliki w obu formatach.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 16.12.15 o 15:20

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Zdecydowanie korekcja dystorsji jest zapisywana w ORF-ach. Ten sam ORF wywołany Lightroomem i DCRawem miał zupełnie inne pole widzenia i dystorsje (LR był węższy ale za to prosty, w DCRaw była beczka, ale za to szerzej). Żeby było śmieszniej, z tego co pamiętam to był obiektyw Panasonic 20/1.7 podpięty do E-M10, ale na 100% już nie pamiętam.
    I proszę, nie każcie mi już wstawiać więcej porównań Fotografowany przedmiot uległ naturalnemu zużyciu

ORF-y i jpegi dostępne na dysku google

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Zdecydowanie korekcja dystorsji jest zapisywana w ORF-ach.
    Też. Tyle, że dużo więcej. W rawie jest zapisane wszystko. Wszystko co producent uznał, że powinno tam być.

PS Dzięki za pliki.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Jesteście pewni, że każdy RAW zawiera informację o korekcie dystorsji?

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Jesteście pewni, że każdy RAW zawiera informację o korekcie dystorsji?
    Ależ skąd. Tylko jeśli producent ma taka fantazję. I to obaj. W przypadku kompaktów, wręcz nałogową.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Ależ skąd. Tylko jeśli producent ma taka fantazję. (...)
    Czyli puchy Olka umieszczają takie informacje?

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Czyli puchy Olka umieszczają takie informacje?
    Puchy+szkła (jeśli systemowe).

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    petreq
    nie jestem pewny - ale wydaje mi się, że ORF-y ze zdjęć wykonanych obiektywami z programowo korygowaną dystorsją mają zapisane dane o korekcji. Dane te są automatycznie wczytywane i stosowane w Lightroomie. I w LR nie można tego pominąć ani wyłączyć. Zauważcie, że nie ma profili do obiektywów m.Zuiko.

http://forum.luminous-landscape.com/...?topic=68265.0 i odpowiedzi udzielone przez użytkownika madmanchan (Eric Chan z Adobe, członek ekipy odpowiedzialnej za Camera RAW/Lightroom)