Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Naklejenie zdjęć na spienione PCV

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Naklejenie zdjęć na spienione PCV

Chcę wywołać kilka fotek w większym formacie i nakleić je na spienione PCV. Czytałem gdzieś, że najlepiej to zrobić za pomocą kleju w aerozolu. Tylko jakim? Może ktoś z forumowiczów kiedyś miał okazję coś takiego kleić i podzieli się wiedzą i doświadczeniem?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Chcę wywołać kilka fotek w większym formacie i nakleić je na spienione PCV. Czytałem gdzieś, że najlepiej to zrobić za pomocą kleju w aerozolu. Tylko jakim? Może ktoś z forumowiczów kiedyś miał okazję coś takiego kleić i podzieli się wiedzą i doświadczeniem?
    Wydrukuj na folii samoprzylepnej solwentem i po zawodach.... Jakość wydruku nie odbiega od druku na papierze..
    Oczywiście lepiej jak Ci fachowcy nakleją, a i zalaminują zewnętrznie.
    Klejem w areozolu nie mając doświadczeń prawie na pewno efekt będzie.... do niczego.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Zamiast spienionego zastanów się nad Foam-X...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Wydrukuj na folii samoprzylepnej solwentem i po zawodach.... Jakość wydruku nie odbiega od druku na papierze..
    Mam bardzo niemiłe doświadczenia z folią. Jakość i owszem jest spoko, tylko w moim przypadku zawsze zdjęcia zmieniały kolor w sztucznym świetle zwłaszcza jarzeniowym. Dostawały filetowego zafarbu. Odkąd robię to na papierze jest ekstra. Tylko to naklejenie mnie męczy. Chciałbym sam to zrobić, chociaż spróbować. Pierwszy raz zawsze jest trudny
    Zamiast spienionego zastanów się nad Foam-X...

Czy zastosowanie tej płyty jakoś ułatwi mi naklejenie zdjęcia?
    PCV już kupiłem

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Czy zastosowanie tej płyty jakoś ułatwi mi naklejenie zdjęcia?
    Nie
    PCV już kupiłem
    Czyli działaj z tym co masz .
    Nigdy nie kleiłem papieru na piankę/spienione. Odnośnie samego klejenia to zastanów się nad zastosowaniem kleju w sprayu Velpon.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Czytałem o tym Velponie, ale nigdzie w sklepach stacjonarnych nie mają. Mam jakiś klej w sprayu i chyba jutro spróbuję Mam wydruk mniej znaczący i jutro będzie próba Pochwalę się jak wyszło. Jak nie wyjdzie, to za tym velponem się rozejrzę.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Velpon powinieneś bez problemu zakupić w sklepie dla plastyków.

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    ...hmm, z klejeniem płyt pcv mam pewne doświadczenie. Kleju velpon natomiast nie znam. Pcv jest niechłonną masą więc wiązanie nie będzie szybkie biorąc pod uwagę, że papier foto też jest dość "nieprzepuszczalny". Podejrzewam, że papier może się marszczyć/falować przy rzadkim kleju. Może lepiej nanieść cienko szpachelką klej polimerowy, przykryć warstwą papieru i rozwałkować od środka do zewnątrz wałkiem fotograficznym. Ewentualnie pomyśl o dwustronnej taśmie samoprzylepnej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    I po robocie Klej w spraju z marketu budowlanego za 16 zyli z przeznaczeniem do tapicerek samochodowych, dwie osoby i pełen sukces Zdjęcie w formacie 60X40 przyklejone bez większych problemów.