Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: c-7070 i FL-36

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

c-7070 i FL-36

Mam taki zestaw: lampa Olympus FL-36 (nowa) przypięta do sanek kompaktu Olympusa c-7070 (lampa jak najbardziej dedykowana również do niego)
    Bez problemów wychodzą zdjęcia z "normalnym" ustawiniem palnika lampy na wprost.
    Mam natomiast problemy przy robieniu zdjęć z palnikiem skierowanym na sufit/ścianę. Pomieszczenie ok.40 m2 wys. 2,7 m biały sufit i ściany, trochę mebli.(zmienia się wtedy trochę tryb lampy - nadal auto ttl ale bez podania zakresu odległości). Niektóre zdjęcia są po prostu niedoświetlone (prawie zupełnie czarne), bo lampa emituje przy ich robieniu bardzo słaby błysk. W pewnych sytuacjach wystarczy obrócić minimalnie zestaw - o jakieś 5 stopni kątowych - w lewo lub w prawo aby zdjęcie wyszło lub nie.

Z tego co zaobserwowałem to problem częściej występuje:
    - przy słabszym oświetleniu zastanym,
    - przy niższym ISO (80) niż przy najwyższym (400) - ale nie po to chyba kupiłem lampę, żeby pstrykać z najwyższym - bardzo szumiącym ISO,
    - przy skierowaniu obiektywu w górę (być może to tylko przypadek)- myślałem, że to może styki są brudne i lampa traci połączenie przechylając się, ale wyczyszczenie styków nic nie dało, podtrzymywanie lampy również;
    rzadziej natomiast, gdy ustawię manualnie ogniskową w lampie na 16 mm (z wysuniętym dyfuzorem)

Próbowałem też ustawienia manualnego ostrości w aparacie na małą odległość - 1,5 ~ 2 m, myśląc, że automatyka zestawu stwierdza, że namierzony obiekt jest za daleko, ale to też nie dało rezultatu.

Przy tych nieudanych zdjęciach dioda AUTO CHECK miga udając, że wszystko jest OK.

Czy lampa jest felerna? a może to jest normalne zachowanie. Ja bym wolał, żeby waliła na full w sytuacjach gdy jest za mało światła w nadziei, że coś jednak oświetli, niż zaznaczała swą obecność słabiuteńkim błyśnięciem.

pex

PS zamieściłem też tę wiadomość na liście dykusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Odbijajac od sufitu tracisz czesc swiatla, a aparat tego nie bierze pod uwage. Wprowadz korekte sily blysku albo ekspozycji.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    korekta siły błysku nic nie daje, niestety. Częściowo rozwiązałem ten problem przechodząc na tryb manual w aparacie - wtedy daje się włączyć również tryb manual w lampie. Wtedy to już można wymusić na lampie maxymalny błysk. Wolałbym jednak, żeby na auto też dawał na maxa w sytuacjach gdy ma za mało światła zastanego. da się to zrobić? czy może ja za dużo oczekuję?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    praca w pomieszczeniach zaczyna się od ISO400 w górę a jeśli w kadrze są ludzie, to ISO800 lub wyższe wita. na ISO80 to możesz robić makro w słoneczny dzień...

moja rada: zbieraj na lustro i opyl kompakt, bo tym tandemem nie wyjdziesz poza hobby. kompakt nie wykorzysta nawet połowy możliwości lampy FL-36 - tak to niestety wygląda. przy obecnych cenach starsze aparaty E-systemu chodzą za półdarmo.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: c-7070 i FL-36

Cytat Zamieszczone przez PEX
    ...PS zamieściłem też tę wiadomość na liście dykusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa
    Odpowiedziałem Ci dzisiaj na foto-cyfrowej, jednak przypomnij mi się, najlepiej na PW, w przyszłym tygodniu - to sprawdzę, teraz wszystkie lampy mam w użyczeniu.
    Pozdrawiam
    Jack