Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Body nie wykrywa obiektywu, czarny ekran/wizjer

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pierścień od trybu manualnego, w trybie pracy automatyczej, po przestawieniu na manualny dalej to samo.
    Poniżej zdjęcia ukazujące problem:
    E-PL5 + M.Zuiko 14-150 - komunikacja prawidłowa , nawet po zrobieniu kilkudzisięciu tysięcy zdjęc
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20160522_009.jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	427,7 KB
ID:	177228

E-PL5 + M.Zuiko 12-40 - brak możliwości zrobienia zdjęć, brak informacji o przesłonie

Nazwa:	WP_20160522_010.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	360,6 KB
ID:	177229

E-PL1+ M.Zuiko 12-40 - brak możliwości zrobienia zdjęć, brak informacji o przesłonie

Nazwa:	WP_20160522_012.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	347,5 KB
ID:	177230

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pielus Zobacz posta
    Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
    Mam podobny problem, jak opisywany w tym poście wyżej, mianowicie posiadam korpus E-PL5 od 2 lat i od paru miesięcy także obiektyw M.Zuiko 12-40 mm 2,8 pro. Po zrobieniu kilku, kilkunastu zdjęć nastepuje brak komunikacji z obiektywem, brak podglądu na LCD i informację o przesłonie: „-.-”. Przeczyszczenie styków nic nie daje, wpinanie , wypinanie obiektywu także nic. Z ciekawości podpiąłem do starego korpusu E-PL1 z takim samym skutkiem. Jeśli obiektyw odłożę i odepnę na ok. tydzień, wtedy pozwoli wzrobić kilka zdjęć i problem powraca. W obiektywie był soft 1.1 kiedy zaczęły pojawiać się takie problemy, po aktualizacji do 1.2 dalej to samo. Z 14-42 oraz 14-150 takich problemów nie mam. Obiektyw bez gwarancji (kupiony nowy w lutym 2016). Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu, czy zostaje tylko serwis Olympusa? Z góry dziękuję za pomoc.
    Witam wszystkich.

Odświeżę temat. Udało się rozwiązać problem? Mam taki sam problem z 14-42 oraz 14-150.
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Znalazłem rozwiązanie. W moim przypadku problem wynikał z zabrudzonego bolca w korpusie, który blokował się gnieździe, nie odbijał całkowicie przez co nie dolegał do styku obiektywu.

A już się powoli rozglądałem za nowym korpusem

Może komuś się przyda

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Na pewno ta informacja się komuś kiedyś przyda.