A co za różnica ile pól wybiera autofocus? Niech wybiera jedno, byle właściwe![]()
A co za różnica ile pól wybiera autofocus? Niech wybiera jedno, byle właściwe![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Różnica chyba polega na tym, ze Olympus wybiera jedno pole z ustawionego obszaru, ustawia na nie ostrość i to jedno pole podświetla. Nikon natomiast też wybiera jedno pole z obszaru, ustawia na nim ostrość i podświetla wszystkie pola obszaru które załapują się w głębi ostrości (zapewne w głębi ostrości przy otwartej przysłonie - bo przy takiej ustawia ostrość).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Na pewno się nie rozumiemy
Autor wątka pytał o tę opcję AF:
Co by nie być gołosłowny ponownie zacytuję:
(Jeśli tak jest, to dla mnie też dziwne. )
Ty natomiast odpowiedziałeś na tę opcje AF:
i znów cytat:
Opieram sie na instrukcjii tu nie ma nic do rzeczy czy miałem (miałem) Nikona w ręce czy nie.
Jeśli nie rozróżniasz tego ustawienia AF: wszystkie pola, pole grupowe (obszar), czy jedno pole, to już nie moja wina
Bardzo analogicznie jest z pomiarem światła: matrycowy, centralny ważony, punktowy.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.12.15 o 17:12
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
^^ Próbujesz na siłę coś mi udowodnić, tylko że moja wypowiedź dotyczyła zupełnie czego innego. Jakoś @wyszomir dobrze zrozumiał o czym napisałem. Skończmy tę jałową dyskusję![]()
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 1.12.15 o 17:18
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
ależ skąd, przytaczam tylko instrukcję, w której Twoim zdaniem napisano bzdury, jak mniemam...
Wiem czego dotyczyła bo ją cytowałem i do niej się odnosiłem.
Z obszaru, czyli Pole grupowe (jak to jest nazwane w instrukcji) to na pewno tak jest i instrukcja też tak mówi.
PS
Wnioskuję, że w E-M10 nawet w trybie pełnej automatyki zaznaczane jest zawsze tylko jedno pole AF ?
Skończmy.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.12.15 o 18:51
Wygląda na to, że zbyt zasugerowałem się instrukcją (także tym jak jest w Panasie, Nikonie) i kolega luc4s miał (ma) rację. Najprawdopodobniej w Olympusie E-M10 bez wzgledu na ustawienia wyświetlane jest zawsze tylko jedno pole AF. Jeśli uraziłem zwrotem: ...Coś chyba "kłamiesz"...to przepraszam.
Co do instrukcji to uważam iż powinno być napisane w tych opcjach AF - Wszystkie pola - zamiast:
Wszystkie pola - Aparat automatycznie wybiera je spośród wszystkich pól.
w ten sposób:
Wszystkie pola - Aparat automatycznie wybiera jedno spośród wszystkich pól
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.12.15 o 23:21