Coś musi być na rzeczy z natywnym ISO 200 - spotkałem się już z tym że niskie ISO może być nieciekawe.
Coś musi być na rzeczy z natywnym ISO 200 - spotkałem się już z tym że niskie ISO może być nieciekawe.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Panowie fachowcy od Fuji. Czy da się tak ustawić aparat by po otworzeniu lampy schodził z ISO do np 200? Póki co aparat trzyma parametry takie same, niezależnie czy z lampą czy bez a wygodniej by byo gdyby po jej otworzeniu czy też podłączeniu zewnętrznej automatycznie obniżał ISO.
Nie wiem jak jest w Fuji. W Panasie jest tak, że z lampą wbudowaną (np. w priorytecie przysłony) aparat na sztywno ustawia czas i to niezależnie od przysłony czy ustawionego wcześniej iso. Ciekawostka może tylko taka, że G1 ustawia z lampą (wbudowaną) czas 1/30s, a G5 ustawia czas 1/60s. Uważam iż to jest dobre rozwiązanie. Zresztą fachowcy tak to wymyślili.
PS.
Nie sądzę natomiast aby z lampą aparat automatycznie obniżał iso, niezależnie od marki aparatu. Mogę się co prawda mylićNie wykluczone, ze jest taka opcja w menu...w panasie nie zauważyłem i raczej (nawet na pewno) nie ma.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.12.15 o 22:36
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
No w Fuji tez tak jest właśnie ze blokuje czas na 1/30.
I bardzo dobrze moim zdaniemSą inne tryby gdzie można wpływać na czas z lampą (M, S) w pewnym zakresie oczywiście (czas synchronizacji z lampą ) ISO także, trzeba samemu ustawić w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Czy chodzi tylko o doświetlenie lampą, czy także o zarejestrowanie światła zastanego (odleglejszy plan).
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.12.15 o 22:51
No i dobrze, że tak robi. Wyobraź sobie, że robisz zdjęcie nocą na wysokim ISO i chcesz delikatnie błysnąć lampą. I co, otwierasz ją i aparat miałby zmieniać wszystkie parametry? Po co?
Zawsze możesz ustawić ISO 200 ręcznie.
---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post był o 23:19 ----------
U mnie nic takiego się nie dzieje.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
lub iso 1600 i dłuższy czas, aby oprócz tego co doświetla lampa (np. portret nocny) widoczny był także odległy plan
Z ciekawości, jaki czas ustawia Ci aparat w trybie priorytet przysłony z uruchomioną (włączoną) lampą wbudowaną w body ? i czy się on zmienia w trybie A w zależności od ustawionej przysłony, bądź iso ?
No chyba, że nie posiadasz takiego gadżetujak lampa wbudowana.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.12.15 o 00:42
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Hmm, trochu dziwne jak dla mnie (mam na myśli oczywiście priorytet przysłony i włączona lampa wbudowana). Oczywiście sprawdziłeś to przed chwilą praktycznie, że ten czas się zmienia z lampą, bo bez niej to wiadomo, że będzie się zmieniał (w zaleznosci od przysłony i iso).
Nie chcę się sprzeczać bo w różnych aparatach jest różnie o czym niedawno się przekonałem
Także, przyjmuje do wiadomosci, a jaki to aparat tak ma, jeśli nie jest to tajemnicą ?
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.12.15 o 01:25