Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Ograniczenia w czasie naświetlania - tryb A

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Gdzie i co miga?
    Myślałam, że to jasne. Miga liczba oznaczająca czas naświetlania, informując, że podane parametry nie wystarczają do poprawnego naświetlenia zdjęcia.

Nagrałam filmik, żeby pokazać, jak to wygląda. Tu jest z założonym dekielkiem, ale zaręczam, że w ciemnej łazience wygląda to tak samo.

https://youtu.be/WmWdstmkLlE
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Myślałam, że to jasne. Miga liczba oznaczająca czas naświetlania, informując, że podane parametry nie wystarczają do poprawnego naświetlenia zdjęcia.

Nagrałam filmik, żeby pokazać, jak to wygląda. Tu jest z założonym dekielkiem, ale zaręczam, że w ciemnej łazience wygląda to tak samo.

https://youtu.be/WmWdstmkLlE
    OK. Teraz zmień ISO na Auto. I zrób ponownie to co na filmie.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    OK. Teraz zmień ISO na Auto. I zrób ponownie to co na filmie.
    Jedną z operacji, jaką wykonałam na filmiku, jest zmiana ISO. Widzisz, co się wtedy dzieje?

Mam wrażenie, że niektórzy chcą mi wmówić, że nie potrafię korzystać z aparatu. A chyba już pokazałam wyraźnie w kilku postach, że tryb A nie zachowuje się do końca tak, jak powinien, zostało to też potwierdzone przez innych użytkowników.

Chcę mieć możliwość na szeroko otwartej przysłonie (1.7/1. i ISO 200 zrobić w trybie A zdjęcie o ekspozycji dłuższej niż 8 sekund (jeśli warunki tego wymagają). Jeśli ktoś mi powie, jak to zrobić, zakończę temat.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Jedną z operacji, jaką wykonałam na filmiku, jest zmiana ISO. Widzisz, co się wtedy dzieje?

Mam wrażenie, że niektórzy chcą mi wmówić, że nie potrafię korzystać z aparatu. A chyba już pokazałam wyraźnie w kilku postach, że tryb A nie zachowuje się do końca tak, jak powinien, zostało to też potwierdzone przez innych użytkowników.

Chcę mieć możliwość na szeroko otwartej przysłonie (1.7/1. i ISO 200 zrobić w trybie A zdjęcie o ekspozycji dłuższej niż 8 sekund (jeśli warunki tego wymagają). Jeśli ktoś mi powie, jak to zrobić, zakończę temat.
    Ustaw ISO na Auto.

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cały czas tak robię! Nie testowałam z dekielkiem założonym, tylko w ciemnej łazience. Widziałeś zdjęcia, które dołączyłam?

edit: jeszcze jeden przykład:
    1 zdjęcie na trybie A, ISO 1600, czas 1 sekunda i miga, że za krótko
    2 zdjęcie na trybie M, ISO 1600, czas 2,5 sekundy (taki sugeruje aparat, by poprawnie naświetlić zdjęcie)

Czyli rzecz się dzieje nie tylko w całkowitej ciemnicy.

edit2: Chciałam też zauważyć, że aparat nie wie w magiczny sposób, że jest dekielek założony, więc to dziwne, że mierzy inaczej z założonym i bez. Albo były inne ustawienia (ISO, przysłona) przy założonym, co by się zgadzało. Ten "problem" jest widoczny tylko przy dużych otworach przysłony, bo przy przymykaniu "poprzeczka" też się podnosi.
    Dokładnie to samo dzieje się u mnie, w punkcie drugim wiadomo że czas się może zmienić w zależności od tego ile mamy tego światła zastanego.
    Dodatkowo mogę wtrącić że ciekawie ma się tu sprawa kompensacji ekspozycji: jeżeli mam pomiar matrycowy to maksymalnie mogę wydłużyć ją do 8s, natomiast jak włączy się pomiar "punktowy światło" to kompensacja ekspozycji może się zmienić do 60s.
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Ustaw ISO na Auto.
    Ale ja nie chcę ISO wyższego niż 200 w tej sytuacji, nie rozumiesz? Jak mam statyw i mogę poczekać te parę sekund dłużej, to nie widzę powodu, żeby pogarszać jakość zdjęcia. Zresztą ustawię na auto, to on wywali 1600, po czym i tak zrobi niedoświetlone zdjęcie - pokazałam to parę postów wcześniej.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    faktycznie: przy 1.8 jest maks. 8", każde zmniejszenie otworu przysłony o 1EV wydłuża maksymalny dostępny czas o 1EV. Przy f/2.8 jest 15s, przy f/4 30 sekund przy f/5 i więcej mamy już maks. 60 sekund.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Ale ja nie chcę ISO wyższego niż 200 w tej sytuacji, nie rozumiesz? Jak mam statyw i mogę poczekać te parę sekund dłużej, to nie widzę powodu, żeby pogarszać jakość zdjęcia. Zresztą ustawię na auto, to on wywali 1600, po czym i tak zrobi niedoświetlone zdjęcie - pokazałam to parę postów wcześniej.
    Musisz niestety zmienić ISO. I wtedy naświetlisz je dobrze. Górną granicą czasu naświetlania jest 60". Jeśli to za mało, a obiektyw masz na pełnej dziurze - zostaje tylko zmiana czułości (ISO). Takie są sprzętowe ograniczenia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    W Panasonicu GF3 jest podobnie, przy ISO160 i f/1.8 jest maks. 10" dla ISO200 (20" dla minimalnego ISO160). Zwiększanie przysłony o ok. 2/3EV wydłuża maksymalny czas o 1EV.

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Przy iso 200 i otwartej przysłonie działa kompensacja ekspozycji(w epl5) do 60s bez potrzeby zmieniania pomiaru światła
    Czy to zamyka temat?
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony