Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: omd m5 adpter m42 czarny ekran

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

omd m5 adpter m42 czarny ekran

Witam,

Kupiłem adapter z micro 4/3 na m42. Po jego założeniu nie mogę zmienić czasu, a ekran jet czarny jak bym miał założony dekielek. Nie ma znaczenia czy mam założony obiektyw czy nie. Gdy zdejmę adapter i nie mam żadnego obiektywu wszystko działa ok.

Nie doszukałem się żadnych opcji, nie znalazłem nic w internecie. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Jeśli chodzi o adapter jest to ten http://allegro.pl/show_item.php?item=5733300034

Bardzo proszę o pomoc, mam nadzieję że to kwestia jakiejś opcji w ustawieniach.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dariuszsankowski Zobacz posta
    Witam,

Kupiłem adapter z micro 4/3 na m42. Po jego założeniu nie mogę zmienić czasu, a ekran jet czarny jak bym miał założony dekielek. Nie ma znaczenia czy mam założony obiektyw czy nie. Gdy zdejmę adapter i nie mam żadnego obiektywu wszystko działa ok.

Nie doszukałem się żadnych opcji, nie znalazłem nic w internecie. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Jeśli chodzi o adapter jest to ten http://allegro.pl/show_item.php?item=5733300034

Bardzo proszę o pomoc, mam nadzieję że to kwestia jakiejś opcji w ustawieniach.
    Ten adapter to tylko pierścień dystansowy. Na pewno wkręcileś go do końca w bagnet aparatu? Czy jak go zdejmiesz bez obiektywy automatyka działa właściwie?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dariuszsankowski Zobacz posta
    Witam,

Kupiłem adapter z micro 4/3 na m42. Po jego założeniu nie mogę zmienić czasu, a ekran jet czarny jak bym miał założony dekielek. Nie ma znaczenia czy mam założony obiektyw czy nie. Gdy zdejmę adapter i nie mam żadnego obiektywu wszystko działa ok../.../...mam nadzieję że to kwestia jakiejś opcji w ustawieniach.
    Witam. Najprawdopodobniej, tak jak pisze apz, adapter "nie zaskoczył" do końca w bagnet aparatu. Bolec blokady obiektywu w puszce powinien się zachować dokładnie tak samo jakbyś mocował zwykły obiektyw systemu u4/3.

W bezlustrach panasa jest co prawda w opcjach: Zdjęcia bez obiektywu (w domyśle manualne) - ON/OFF, ale w Olympusach chyba nie ma czegoś takiego.

PS.
    Oczywiście wykluczamy ewentualność, że masz spsuty obiektyw manualny z zamkniętą całkowicie przysłoną
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.11.15 o 08:32
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    PS.
    Oczywiście wykluczamy ewentualność, że masz spsuty obiektyw manualny z zamkniętą całkowicie przysłoną
    Aby wykluczyć takie podejrzenia specjalnie dopisałem "Nie ma znaczenia czy mam założony obiektyw czy nie."

Po przeczytaniu http://www.dpreview.com/forums/thread/3237943 i http://lensbaby.com/forum/read.php?1,170763 i moich obserwacjach musze stwierdzić że albo trafiłem na niedopracowany egzemplarz adaptera, albo nie był on testowany z olympusem. Dziwne bo to chyba bardzo popularne chińskie pierścienie sprzedawane na cały świat, a skarg na nie jest bardzo mało.

Tak czy inaczej na 100% bolec nie ma tam miejsca aby do końca się wysunąć i stąd ten problem. Dziurka w adapterze niby jest ale za płytka.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Jeżeli zdarzy się tak, że obiektyw zostanie nieprawidłowo zapięty, a jego piny nie trafią w odpowiednie styki korpusu, to ekran jest czarny i nie można zmienić parametrów. Per analogiam obstawiałbym jakieś zwarcie, które wywołuje inkryminowany adapter, czyli Twoje podejrzenie, że ten egzemplarz jest niedopracowany, może być słuszne.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Postaram się na dniach nawiercić ten otwór i zobaczymy czy pomoże. Dam znać, powinno pomóc.