Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Olek E410 z 2 szkłami czy E510 z jednym

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    kupiłem E-510 z dwoma szkłami , pomyślałem że jak będę wymieniał na lepsze to te sprzedam . wszyscy wiedza jak teraz wygąda sprzedaż 14-42 i 40-150 . a juz mam na oku lepsze szkiełka i na nic plany , trzeba będzie kity zostawić a na nowe wywalić kasiurę .
    Więc jeśli juz myślisz o wymianie szkła to weź lepsze body+14-42 aby już czymś focić a z czasem dokupisz coś fajnego do niego . a kit zostanie lub opchniesz go za parę złotych >
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukast
    A ja napiszę inaczej (za co pewnie zaraz zostanę tutaj zlinczowany
    Przemyśl jeszcze raz zakup E-410 czy E-510. Ja kupiłem E-410 i teraz żałuję. Prawda jest taka że modele te mają spore problemy z właściwym pomiarem ekspozycji (u mnie prawie zawsze potrzebna ręczna korekta +1.0EV). Jeśli chcesz mieć naprawdę solidny sprzęt i nie żałować potem wyboru to pomyśl nad D40x - z jakości zdjęć będziesz na pewno bardziej zadowolny...(wiem, bo miałem okazję sobie takiego D40X poużywać przez jakiś czas i teraz z chęcią bym na niego wymienił swojego Olka E-410)
    Jakos nikt sie na to nie skarzy... Oddaj aparat do serwisu, albo Ty cos zle robisz, alb masz popsuty swiatlomierz...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Gdyby można było kupić korpus z kitem 40-150 to tak bym zrobił i do tego dokupił 14-54, ale takiej oferty nie widziałem. Zatem lepiej podwójny kit i ewentualnie myśleć o dodatkowym 14-54, a potem kolejnych
    Przy okazji, ja kupiłem E-410 z podwójnym kitem, a do tego później 14-54 i w dalszym ciągu jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Wcale nie mam zamiaru pozbywać się E-410. Im dłużej trzymam E-410 w ręce tym lepiej nad nim panuję. Spokojnie trzymam w jednej ręce za "uchwyt" z podpiętym 14-54 i nie mam uwag. Przy samym fotografowaniu i tak trzymam lewą ręką za obiektyw więc ten uchwyt naprawdę nie jest uciążliwy.
    Jeśli chodzi o zły pomiar światła to w kompakcie Canon Powershot S2 IS też lepiej było robić ręczną korektę +1/3 ewentualnie +2/3 EV i nie widziałem w tym żadnego problemu. Skoro kupuję lustro to znaczy, że chcę panować nad wszystkim i korekta ekspozycji też nie powinna stanowić problemu. Przecież można sprawdzić histogram.
    Zatem nie każdy kto kupił E-410, żałuje tego zakupu i chciałby teraz zmieniać na większego brata.
    Ja wolałem kupić tańszy korpus z dwoma kitami i dokupić szybko 14-54

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukast
    A ja napiszę inaczej (za co pewnie zaraz zostanę tutaj zlinczowany
    Przemyśl jeszcze raz zakup E-410 czy E-510. Ja kupiłem E-410 i teraz żałuję. Prawda jest taka że modele te mają spore problemy z właściwym pomiarem ekspozycji (u mnie prawie zawsze potrzebna ręczna korekta +1.0EV). Jeśli chcesz mieć naprawdę solidny sprzęt i nie żałować potem wyboru to pomyśl nad D40x - z jakości zdjęć będziesz na pewno bardziej zadowolny...(wiem, bo miałem okazję sobie takiego D40X poużywać przez jakiś czas i teraz z chęcią bym na niego wymienił swojego Olka E-410)
    ciekawe, ja jak już muszę jakieś korekty wprowadzać to w drugą stronę
    podejrzewam, że bardzo lubisz biel, albo wcale nie masz tego aparatu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No więc ja muszę dawać +0.7 - +1.0 - w inym przypadku zdjęcia wychodzą niedoświetlone. Być może faktycznie coś ze swiatłomierzem jest nie tak - może wyślę aparat do serwisu... :/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Tak czy inaczej, z korekty ekspozycji i tak trzeba korzystać - niezależnie od aparatu. Gdyby światłomierze radziły sobie świetnie, to ta funkcja byłaby do niczego niepotrzebna. Tyle, że jeden światłomierz dobrze sprawdzi się w takich warunkach, inny w innych, jeszcze inny będzie wymagał w nich korekty na plus lub na minus, ale za to nie będzie wymagał korekty tam, gdzie będą wymagały inne... Nie wiem, w czym problem. Światłomierz niedoświetla? To normalne, że nie doświetla. Wystarczy dać korektę i tyle. Ważne, że w tych samych warunkach zachowuje się tak samo - wtedy jest przewidywalny i wystarczy z góry dać mu korektę o kreśleną wartość i będzie pewność, że ekspozycja wyjdzie poprawna. A jak się zmienią warunki oświetleniowe, to przestanie niedoświetlać - może nawet zacznie przepalać. Światłomierz z reguły w każdym aparacie działa dobrze, jeśli mu się pokaże, w którym punkcie ma zmierzyć światło. A że samemu trzeba wiedzieć, w którym, to już inna sprawa. W końcu to lustrzanka, a nie rurki z kremem .

lukast, jaki masz tryb pomiaru ekspozycji i gdzie robisz zdjęcia (w jakich warunkach)?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pomiar matrycowy. Na centralnie ważonym czy punktowym czasem naświetla lepiej (piszę teraz o zdjęciach bez lampy) ale generalnie niedoświetla. W każdym razie zamykam już mój problem tutaj Wysyłam aparat do serwisu i zobacze co powiedzą - w końcu po coś ta gwarancja jest.
    PS: zgadzam się że różnie sobie światłomierze radzą w różnych warunkach - może niepotrzebnie porównuję zdjęcia ze zdjęciami z Nikona - nie od dzisiaj w końcu wiadomo że Nikony mają najlepszy system pomiaru ekspozycji na świecie. Masz również rację że to lustrzanka i wszystko można kompensacją załatwić - ale są sytuacje kiedy nie mam czasu na myślenie nad nastawami i chciałbym wykonać "na szybko" jakieś zdjęcie np w trybie P - poprawnie naświetlone. W moim Olku jest 90% szans że będzie niedoświetlone. W nikonie może z 5%.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    U mnie na matrycowym w plenerach jest idealnie. Daję tylko korektę na minus, kiedy jest kontrastowa scena, np. budynek w cieniu na tle jasnego nieba. W pomieszczeniach niedoświetla mi zawsze o 2/3-1 EV, więc z góry daję korektę i tak zostawiam. Może rzeczywiście jest coś nie tak u Ciebie - powodzenia z serwisem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure
    U mnie na matrycowym w plenerach jest idealnie. Daję tylko korektę na minus, kiedy jest kontrastowa scena, np. budynek w cieniu na tle jasnego nieba. W pomieszczeniach niedoświetla mi zawsze o 2/3-1 EV, więc z góry daję korektę i tak zostawiam. Może rzeczywiście jest coś nie tak u Ciebie - powodzenia z serwisem.
    Panowie a czy w tym przykladzie jasne niebo zaciniony budynek jest potrzebna korekta na minus czy wystarczy właczcyc opcje redukującą jasne obszary doswietli zacieniony budynek? czy mowie o tym samym tyletylko ze to leci w automacie ?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lewelof
    ...czy wystarczy właczcyc opcje redukującą jasne obszary doswietli zacieniony budynek?
    A co to za opcja?