Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Aparat dla nastolatka.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tryglaw Zobacz posta
    Witam.
    Chcę,a w sumie to już muszę bo obiecałem,kupić aparat dla syna (12lat),czyli do fotografowania wszystkiego.Cena max 3500zł chociaż z jednym obiektywem.
    Oczywiście mam swój typ O MD 10 Mark II,ale nie wiem czy jest to dobry wybór,kusi też 5 Mark II.Sprzęt raczej ma być z drugiej ręki.
    Dlaczego taki wybór,ano dlatego że w razie synowi się "odwidzi",sprzęt zostanie dla mnie .
    Pozdrawiam i proszę o jakieś podpowiedzi.
    Ps.Czym tak naprawdę różnią się ww aparaty?

Tomek.
    E-M5 II jest uszczelniany E-M10 nie ma uszczelnień.
    O ile dobrze kojarzę, nie ma też zdjęć w trybie hi-res.

Nie wiem czy będzie znaleźć tak nowy aparat z drugiej ręki.
    Dla nastolatka zapewne celowałbym w 10. Do tego mały kit i jest zestaw do kieszeni.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję nightelf za odpowiedź,myślałem że to są jakieś większe różnice. Uszczelnienia to bardzo duży plus.
    Z drugiej ręki myślałem raczej o 5 Mark II (choć tych też nie ma dużo z drugiej ręki),jeśli 10 to już raczej nowy.
    Pozdrawiam
    Tomek

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tryglaw Zobacz posta
    Dziękuję nightelf za odpowiedź,myślałem że to są jakieś większe różnice. Uszczelnienia to bardzo duży plus.
    Z drugiej ręki myślałem raczej o 5 Mark II (choć tych też nie ma dużo z drugiej ręki),jeśli 10 to już raczej nowy.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Różnic jest trochę więcej, E-M5 II ma ruchomy w trzech płaszczyznach ekran, nie tylko ruchomy w poziomie.
    Inna jest bateria. E-M5-II ma też trochę szybszy tryb seryjny (10 kl/s vs 8,5 kl/s).
    Do E-M5 II jest też pełny opcjonalny grip.
    Do E-M10 II jest tylko dodatkowy lepszy chwyt, bez uchwytu do zdjęć pionowych.

Za to E-M10 MKII ma ciekawy tryb do zdjęć time-lapse.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Wy tak na serio piszecie o aparacie dla dwunastolatka ? hig-res, time-lapse, uszczelnienia, zdjęcia seryjne (10 kl/s vs 8,5 kl/s). Nie no 8,5 kl/s to rzeczywiście tragedia i dwunastolatkowi bym nie polecał. Mógłby się zniechęcić do fotografii

Cytat Zamieszczone przez gombro Zobacz posta
    Kompakt, żeby kogoś zachęcić? Mnie kompakt zniechęcił kiedyś na wiele lat do fotografii.
    Pewnie wybrałeś pierwszy lepszy bo wygląd się spodobał. Miałem dwa kompakty (A75, A610) w których wszystko można było ustawiać ręcznie (miały tryby P,A,S,M).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.11.15 o 22:15
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie ma co też do młodzieży podchodzić szablonowo
    Mój syn na przykład miał kompakt od kilku lat (Olka sp510). I mimo, że brał go na wycieczki wszystkie to robił zdjęcia telefonem. Można by wyciągnąć wnioski, że z fotografią mu nie po drodze... Ale raz dostał na wycieczkę E-M5mkII. Po jednym dniu z tym aparatem oświadczył że już nie chce roweru nowego tylko aparat Kluczem okazał się... wizjer. W kompakcie też miał tryby przysłony, czasu itp, ale nie wciągnęła go cała otoczka robienia nim zdjęć. W OM-D, z okiem przyklejonym do wizjera pewnie robi mu się przyjemniej, pewnie koleżanki inaczej na niego patrzą Motywy mogą być różne, ale ważny efekt. A ten jest taki, że młody został naszym fotografem rodzinnym. Fajnie to nawet wygląda jak taki gówniarz, obwieszony dwoma aparatami (jeden z zoomem, drugi z portretówką), rozstawia lampy itp W naszym przypadku to skomplikowanie sprzętu zachęciło do odkrywania fotografii, w jeden dzień właściwie. Kompakt nie zrobił tego w 6 lat.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez matzll Zobacz posta
    Nie ma co też do młodzieży podchodzić szablonowo
    Mój syn na przykład miał kompakt od kilku lat (Olka sp510). I mimo, że brał go na wycieczki wszystkie to robił zdjęcia telefonem. Można by wyciągnąć wnioski, że z fotografią mu nie po drodze... Ale raz dostał na wycieczkę E-M5mkII. Po jednym dniu z tym aparatem oświadczył że już nie chce roweru nowego tylko aparat Kluczem okazał się... wizjer. W kompakcie też miał tryby przysłony, czasu itp, ale nie wciągnęła go cała otoczka robienia nim zdjęć. W OM-D, z okiem przyklejonym do wizjera pewnie robi mu się przyjemniej, pewnie koleżanki inaczej na niego patrzą Motywy mogą być różne, ale ważny efekt. A ten jest taki, że młody został naszym fotografem rodzinnym. Fajnie to nawet wygląda jak taki gówniarz, obwieszony dwoma aparatami (jeden z zoomem, drugi z portretówką), rozstawia lampy itp W naszym przypadku to skomplikowanie sprzętu zachęciło do odkrywania fotografii, w jeden dzień właściwie. Kompakt nie zrobił tego w 6 lat.
    Lubię to