W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
"Słaba" stabilizacja, ale chyba nie aż tak bardzo znacząco?
20/1.7 tak szkło bez wbudowanej stabilizacji.
Przy tych cenach dopłacanie do e-m10 ze stałką to chyba nie jest dobry pomysł?
Nie potrzebuje kilkuminutowych ekspozycji żeby zdecydować sié na Olympusa choć jakby byø zestaw ze stalka kupilbym go bez zastanowienia.
To kupuj tego Panasonica. Powodzenia.Zamieszczone przez synergy
Panasonic ma także swoich wyznawców, może zapytasz na ich forum o więcej szczegółów?
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 19.11.15 o 22:41 Powód: Poprawienie cytowania
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Witam,
Już prawie zdecydowałem się na GX7 a tu jeszcze natrafiłem na Fuji XT10 16-50. Co o nim myślicie ?
Myślę, że był niedawno w cyfrowe.pl po 2500 za X-T10 z 16-50 + caschback 215 złAle było i się zmyło
Miałem okazję nim pofotografować i trzeba przyznać, że przyjemny aparat. Ma wszystko co trzeba, trzyma się dość wygodnie, menu to kwestia przyzwyczajenia. EVF dobry, ostrzy szybko, jakość zdjęć dobra.
Problem był z większymi szkłami, 16-55/2.8 zasłaniał przycisk zwolnienia bagnetu, jest wyraźnie za duży do tego aparatu. Podobnie 90/2, też niezbyt wygodnie się używało z X-T10. Z lżejszym i mniejszym 56/1.2 było już całkiem przyjemnie.
Mając w ręce jednocześnie X-T10 i E-M10 zostałbym przy Olympusie. Wybierając aparat kierowałbym się przede wszystkim interesującym mnie zestawem obiektywów.
System wspólny olympusa i panasonica ma chyba najwięcej szkieł do wyboru i chyba zostanę przy tym systemie wybierając GX7.
W GX7 będę miał najbardziej uniwersalny obiektyw w m4/3 20/1.7 do tego planuje zakupić jakiś portretowy panasa 42,5/1.7 albo olka 45/1.8 + jakiś zoom używkę albo nówkę 14-42 albo starszy 14-45.
Jeżeli kupuję body panasa to najlepiej rozważyć obiektywy panasonica?
Profile obiektywów Panasa są zaszyte w puszkach Panasa a Olego w puszkach Olego?
Oprogramowanie puszki automatycznie ściąga abberacje chromatyczne i dystorsję?
Ja bym nie patrzył w którym systemie jest najwięcej obiektywów, tylko w którym są właśnie te potrzebne. W zależności od tego, co chcesz mieć, braki mogą pojawić się zarówno w m4/3, jak i w Fuji, a nawet w Canonie czy Nikonie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb