Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Sigma SD9

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Marudo: SIGMA JEST SUPER!!!!

Nie będę się upierał.

Zawsze możesz być 13, szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu w naszym 40 milionowym kraju

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Cytat Zamieszczone przez ksb
    Ja sie nie upieram jeden ma oczy "+2" drugi ma "0" trzeci ma "-3" i każdy widzi ale każdy inaczej - może mam wadlią soczewkę w oku. J
    ak porawna czerwień to poprawna.
    To jak w końcu jest z tą "czerwienią" w Sigmie? Jest, czy jej nie ma, czy jest różowa?

P.S. pisz, proszę, po polsku, nie da się czytać stworzonych przez Ciebie zlepków liter.
    Jest i jest czerwona.
    Pozdrówka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mam kolegę amerykanina, który fotografuje sigmą SD9. Robi piękne panoramy. Chwali sobie sprzęt bardzo, ale widzi też minusy. Minus to brak JPG, duże RAWy, używalne tylko ISO100, złącze USB1.0.
    Plusy to foty jak żyleta i niezliczona ilość szkła od sigmy w rozsądnej cenie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Masz może linka do jego galerii?
    JA zanim kupiłem Olka miałem okazję kupić SIGMĘ i jakoś mi nie podpasowała.

Dziwię się że im się nie udało opanować rynku bo pamiętam pierwsze lustrznki cyfrowe i były to Olek i Sigma.
    Przynajmniej ja takie pamiętam, ale raczej się nimi nie interesowałem bo były poza moim zasięgiem.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    proszę uprzejmie:
    http://petros.pl/

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    proszę uprzejmie:
    http://petros.pl/
    Biorąc pod uwage zwłaszcza fotki z Romy,robione jak widać przy nie najlepszej pogodzie to ta Sigma nieźle trzyma kolory, ale ze wzgl. na wielkość matrycy to pewnie plakatów z tego aparatu sie nie wyciśnie. Ciekawe ilu ludzi w Polsce ma DSLRy Sigmy?

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

I co - malkontenci?
    Sigma też potrafi. MSZ fotki "normalne".
    I jak zwykle można się przyczepić do fotografującego a nie do sprzętu jego.
    Pozdrówka.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    większość fot z ROMY to panoramy, więc plakaty jak najbardziej da radę z tego wycisnąć. Poza tym soft Sigmy daje możliwość wywołania RAWów metodą tradycyjną (czyli 10Mpix i metodą Sigmy 3.34 Mpix)

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    większość fot z ROMY to panoramy, więc plakaty jak najbardziej da radę z tego wycisnąć. Poza tym soft Sigmy daje możliwość wywołania RAWów metodą tradycyjną (czyli 10Mpix i metodą Sigmy 3.34 Mpix)
    A nie uważasz, że to tak na prawdę jest właśnie rozdmuchanym 3,34Mpix? W przypadku bayera mamy informacje nie tylko o czwórkach pikseli, z których składa się potem na jeden w pełni kolorowy piksel, ale o czterech pikselach obok siebie i ich luminancji. Dlatego w wielu przypadkach normalnie można spokojnie rozdmuchać z 10Mpix do 10Mpix trzykolorowych i tylko w nielicznych przypadkach powstanie coś brzydkiego związanego z tą interpolacją.
    W sigmie pierwszą wadą jest to, że tam jest prawdziwe, ale tylko tyle że 3,3Mpix, drugą, że te najbniższe warstwy kolorów po prostu mają znacznie mniejsze wartości niż te na wierzchu i to widać zwłaszcza na wysokich iso gdzie kolory robią sie wyprane i paskudne (mowa o sd14).
    Na ich miejscu to ostatnie bym rozwiązał tak, że nie robiłbym pierwszej warstwy czerwonej, drugiej niebieskiej a trzeciej zielonej, ale powiedzmy zawsze w tej kolejności tylko, że zaczynając od innego koloru tak jak w bayerze. Czyli piksel 1-1 mierzyłby czerwony, niebieski, zielony, a 1-2 już niebieski-zielony-czerwony itd.. To by pewnie rozwiązało problem nierównomierności kolorów, bo nigdy jeden kolor nie byłby na samym dole i przez to pokrzywdzony. Ale to tylko moje takie gdybania