Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Sigma SD9

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Re: czerwony

Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Cytat Zamieszczone przez ksb
    Podobno słaby wychodzi na sigmie czerwony. Kiedyś o tym troszkę czytełem. Dla mnie zdjęcia z SIGMy były zbyt blade i mało wyraziste.
    Raczysz żartować. Sensor Sigmy najbardziej jest zbliżony do filmy pod kątem uczulenia na barwy wśród matryc montowanych w aparatach.
    Pamiętam, że bodajże w S14 mieli problem z odpowiednim docieraniem światła do najniżej położonej warstwy matrycy. Nie wiem, czy go rozwiązali, czy nie. O, znalazłem, co to był za problem:
    "- bardzo duże zielone i purpurowe przebarwienia pojawiające się już przy czułościach powyżej ISO 200
    - pojawianie się w najciemniejszych obszarach zdjęć plam, w których brakuje informacji o zielonej składowej obrazu"

Za http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5756&p=4
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: czerwony

Cytat Zamieszczone przez suchar
    Pamiętam, że bodajże w S14 mieli problem z odpowiednim docieraniem światła do najniżej położonej warstwy matrycy. Nie wiem, czy go rozwiązali, czy nie. O, znalazłem, co to był za problem:
    O ile się nie mylę, to było poprawione w jakimś updejcie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Smerf Maruda: Skoro nie kupiłeś jeszcze cyfrówki to kup sobie SIGME i spadaj na forum Sigmy) Bedziesz jej adminem bo raczej wątpie żeby była)) Może gdzieś w Japonii ale to trudny język i duzo nie popiszesz)
    A tak serio to sobie tego nie wymyśliłem bo Sigmy nie miałem. Po prostu PRZECZYTAŁEM w kilku miejscach o tym.
    Gdyby obraz był najbardziej zblizony do kliszaka to myślę że całe grono Caononierów i Najkonowców by sie spokojnie poprzesiadało na ten sprzęt. Chwała dla Sigmy że cos tam próbuje robić mimo wszytko chyba średnio im to wychodzi skoro maja mały % rynku.

Mam nadzieje ze sie nie obraziłeś to taki żart z tym forum

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A tak serio to sobie tego nie wymyśliłem bo Sigmy nie miałem. Po prostu PRZECZYTAŁEM w kilku miejscach o tym.
    Wiadomo, internet nie kładmie

Gdyby obraz był najbardziej zblizony do kliszaka to myślę że całe grono Caononierów i Najkonowców by sie spokojnie poprzesiadało na ten sprzęt.
    Bzdura, teraz wszyscy myślą, że kolory z matrycy to najpiękniejsza rzecz na świecie.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Gdyby obraz był najbardziej zblizony do kliszaka to myślę że całe grono Caononierów i Najkonowców by sie spokojnie poprzesiadało na ten sprzęt.
    Z tym, ze to nie wszystko -jest jeszcze cała reszta: AF, ergonomia, optyka, serwis, dostępność akcesoriów itd itp. Całość składa się na aparat.

Mam nadzieję, że nikogo nie urazi link do CF -zerknijcie na foty usera HIMself:

http://www.cyberfoto.pl/sigma/53221_...tm#post1644425

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman
    Z tym, ze to nie wszystko -jest jeszcze cała reszta: AF, ergonomia, optyka, serwis, dostępność akcesoriów itd itp. Całość składa się na aparat.
    Zgadza się.

W Polsce jest kilkunastu użytkowników Sigmy - przynajmniej tylu było na jakimś zlocie zorganizowanym przez dpreview. O ile pamiętam, to była jedna z moich wątpliwości przy zmienianiu systemu: mała liczba użytkowników w kraju.

No i ostatecznie wybrałem film

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Fotki mi się podobaja, ale rzeczywiście brak mi troche czerwieni)
    Olkiem też można robić nie gorsze fotki więc pewnie jest to sprawa bardziej fotografa. Kiedys wiele niesamowitych fotek robiło się SMENĄ)
    Myślę że nie ma co się podniecac na sprzęt.
    Olek w rekę i praca, praca, praca nad samodoskanaleniem się))

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    nie wiem jak wy ale ja tu widzę poprawną czerwień

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja sie nie upieram jeden ma oczy "+2" drugi ma "0" trzeci ma "-3" i każdy widzi ale każdy inaczej - może mam wadlią soczewkę w oku.
    Jak porawna czerwień to poprawna.
    Te zdjęcia akurat sa fajne ale widziałem przedtem dużo fotek gdzie brakowało mi koloru czerwonego. Za bardzo wchodził w róź.
    Poza tym w erze PS wszytsko można.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja sie nie upieram jeden ma oczy "+2" drugi ma "0" trzeci ma "-3" i każdy widzi ale każdy inaczej - może mam wadlią soczewkę w oku. J
    ak porawna czerwień to poprawna.
    To jak w końcu jest z tą "czerwienią" w Sigmie? Jest, czy jej nie ma, czy jest różowa?

P.S. pisz, proszę, po polsku, nie da się czytać stworzonych przez Ciebie zlepków liter.