Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: Canon EOS450D

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dlaczego patrzysz na aparat tylko przez pryzmat wykonania i ładności? Wiem że e-510 dopingujesz i wszechmiar wydaje się ładniejszy, ale to nie zmienia faktów jakie widać na obrazie oraz które są w specyfikacji. Nawet to z czego olek słynie - czyli z LV ten canon okazuje się mieć lepsze o ten contrast AF.
    Wady pewnie jeszcze wyjdą w praniu nowego modelu canona, ale specyfikacja jest nieubłagalna. Olek może tu konkurować przede wszystkim ceną.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domi
    Czy jednak trochę nie przesadzacie w swoich ocenach?

Tak - on ma kontrast AF. Koniec więc z jakimikolwiek front/bac focusami.
    Pomysl trochę...

.. pomyśl...

I dopiero pisz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Czy jednak trochę nie przesadzacie w swoich ocenach?
    Tak - on ma kontrast AF. Koniec więc z jakimikolwiek front/bac focusami.
    Pomysl trochę...
    .. pomyśl...
    I dopiero pisz.
    Zamiast tego typu niemiłych komentarzy może byś powiedział co masz na myśli?
    Specyfikacje widziałem, znam również tę e-510. Jeśli się z czymś nie zgadzasz to chętnie o tym podyskutuję o ile to będzie na jakimś poziomie.
    Wiem, że bardzo dopingujesz swojemu faworytowi ale to nie zwalnia z obiektywizmu. Tylko nie pisz proszę, że olek ładniejszy, milszy w dotyku i takie tam bo to rzecz gustu. Fakty są za to w specyfikacji i niestety, ale ta w wielu punktach jest mocniejsza.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    każdy pasywny system AF:

polega na mierzeniu kontrastu lub przesunięcia fazowego pomiędzy detalami w kadrze. Maksimum kontrastu oznacza prawidłowe ustawienie ostrości. Ten rodzaj ustawiania ostrości nazywany jest też "AF z detekcją kontrastu lub fazy TTL"

Czyli palnąłeś domi głupotę, bo AF w każdym olku działa tak samo jak w tej definicji. I żadne FF i BF od tego akurat nie zależą.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podejrzewam że obraz z tego będzie zbliżony do 40D. A więc DUŻO lepiej niż E510. Reszta mniej ważna, stabilizacji brak w body (ale ma w szkłach, Panas też trzyma się tej drogi), a z LV już dogonili Olka. No i znaczek Canon, kupa akcesoriów, niezależni producenci szkieł, z E510 wygra konkurencję.

Dlatego postuluję, nawet jeśli Olek potrzebuje jeszcze pół roku na sklecenie następcy E510 który stanie do równego pojedynku z 450D oraz z następcą D40x Nikona który się wkrótce pojawi, to mógłby wsadzić na razie do E510 matrycę z E3 i resztę, do opracowania następcy, zostawić bez zmian. Niech nazwie model E510n czy E511 i ma czas na dopracowanie E520. Bo inaczej będzie musiał jeszcze spuścić z ceny by utrzymać sprzedaż.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    każdy pasywny system AF:

polega na mierzeniu kontrastu lub przesunięcia fazowego pomiędzy detalami w kadrze. Maksimum kontrastu oznacza prawidłowe ustawienie ostrości. Ten rodzaj ustawiania ostrości nazywany jest też "AF z detekcją kontrastu lub fazy TTL"

Czyli palnąłeś domi głupotę, bo AF w każdym olku działa tak samo jak w tej definicji. I żadne FF i BF od tego akurat nie zależą.
    To nie tak. Z tego co wiem olek posiada półprzepuszczalne lustro, które połowę śle w wizjer, a połowę do czujników AF. Stąd jest możliwe ustawienie ostrości widząc obraz w wizjerze. System aktywny AF był dawno temu gdy aparat wysyłały jakieś sygnały i mierzyły np czas ich odbić a tak ustawiały odległość. Dzisiaj wszystkie systemy są pasywne.
    Nowość to, że w trybie LV ten canon będzie potrafił bez kłapania lustrem tylko na podstawie tego co ma na matrycy ustawić kontrast, czyli dokładnie tak jak dzieje się to teraz w wszelkich kompaktach. Czy w olku działa to dokładnie tak samo jak w kompakcie? Tzn czy naciskając przycisk spustu po prostu jest ustawiana odległość w oparciu o dane tylko z matrycy i zbierany sygnał w pełnej rozdzielczości? Jeśli tak to też mają ten tzw. kontrast AF w trybie LV. Bo że czujniki pod lustrem i one polegaja na detekcji fazowej to nie nowość.

M.in dlatego nie będzie problemów z BF/FF - skoro na matrycy obraz będzie ostry po ustawieniu kontrastu w oparciu o informacje z tamtąd - to i zdjęcie będzie ostre, nawet jak obiektyw będzie łapał normalne ostrość źle.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    system aktywny to dalmierz.

Jak bierzesz udział w dyskusji, to staraj się na przyszłość wyrażać precyzyjnie.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    system aktywny to dalmierz.
    Ok, ale to wszystko nie ma nic do rzeczy - rozmawiamy - przypomnę o contrast AF działającym w oparciu o LV. Czy coś źle zrozumiałem albo gdzieś się pomyliłem w tym wywodzie?

Osobiście tak czy siak jestem przyzwyczajony do wizjera, dla mnie nie jest to więc najwazniejsza cecha, wolałbym odchylany ekran tak jak w E-3, który na razie jako jedyny ma taki zestaw z nowych lustrzanek, no chyba, że sony coś pokaże i te obrazki o A300 nie są przesadzone Zobaczymy wszystko. Poza tym casio i tak nic nie mam zamiaru kupować jakiejkolwiek z firm teraz, ale ogromnie się cieszę, że konkurencja daje sobie po tyłku bo skorzystamy na tym wszyscy

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    każdy pasywny system AF:

To nie tak. Z tego co wiem olek posiada półprzepuszczalne lustro, które połowę śle w wizjer, a połowę do czujników AF. Stąd jest możliwe ustawienie ostrości widząc obraz w wizjerze. System aktywny AF był dawno temu gdy aparat wysyłały jakieś sygnały i mierzyły np czas ich odbić a tak ustawiały odległość. Dzisiaj wszystkie systemy są pasywne.
    Nowość to, że w trybie LV ten canon będzie potrafił bez kłapania lustrem tylko na podstawie tego co ma na matrycy ustawić kontrast, czyli dokładnie tak jak dzieje się to teraz w wszelkich kompaktach.

M.in dlatego nie będzie problemów z BF/FF - skoro na matrycy obraz będzie ostry po ustawieniu kontrastu w oparciu o informacje z tamtąd - to i zdjęcie będzie ostre, nawet jak obiektyw będzie łapał normalne ostrość źle.
    To będzie własnie działało jak w kompakcie - czyli przeraźliwie wooolno!
    pobaw się troche nikonem d3 - porażka a nie ostrzenie na matrycy :/

Czyli do wyboru będzie albo BF/FF albo zółwie tempo?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Papierowo 450D faktycznie wygląda lepiej niż E-510.

Wychodzi że ma LV na detekcji kontrastu. Trzeba zobaczyć jednak jak to będzie działało w praniu.

Typowy rozwój dla canona +2mpix + trochę więcej wyświetlacza
    i to w zasadzie koniec wielkich zmian.

Rewolucja punkt pomiarowy SPOT 4%.

Jakimś plusem jest punkt krzyżowy AF....

Ale ta ergonomia będzie jak to w canonie. połowa funkcji w menu ukryta
    No popatrz, nowa matryca, większy wizjer, większy wyświetlacz, 14 bitowe przetworniki, LV, SD, bateria i mówią, że mało.

A u olka za samo powiększenie wizjera cieszymy się jak dzieci

Oj panowie, mało obiektywizmu widzę :P