Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Napięcie na stopce - STARA LAMPA

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To nie ma znaczenia, tylko trzeba z głową poprowadzić druty. Ja w przetwornicy 1kW/0,4kV ganiam za pomoca procka przez byfory '04 i nie mam kłopotu.
    Ważne jest tylko by przewód masy poprowadzić dobrze.
    W weekend zrobię próbę ze swoją starą lampa i dam znać. Myślę że będzie alles git

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Czekam na efekty (świetlne )

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ja dzwoniłem do OLYMPUSA i tam człowiek powiedział mi , że na pewno wszystkie lustra E systemu wytrzymują napięcie 200 V na stopce.
    Zapierał się był On że na pewno.

Tylko lepiej jest mieć gdzieś to napisane, bo tak zaraz może się okazać, że z Pragi wróci naprawiony ale przyjdzie zapłacić

pozdrawiam

dobas

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mam "w rodzinie" lampę o nazwie Nissin ZIM (nawet na goglach nie mogę czegoś takiego wyszukać. To prosta lampa z kabelkiem, na 2 paluszki. Już doszedłem, że jak jest kabelek to sanie nie działają. Niestety mój e-330 mimo ustawienia w menu MANUAL FLASH - ON oraz kombinowania z SYNC nic nie błyska. Chcę sobie kupić jakąś prostą, tanią i złą lampę ale również chcę żeby działała.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    Ja dzwoniłem do OLYMPUSA i tam człowiek powiedział mi , że na pewno wszystkie lustra E systemu wytrzymują napięcie 200 V na stopce.
    No tak, ale co innego "wytrzyma", a co innego "dziala optymalnie". Ciekawe jest, powyzej jakiej wartosci V nie powinno sie juz uzywac, aby, nawet i stopniowo, nie wykonczyc elektroniki korpusu lub chociaz w malym stopniu zaszkodzic???
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria

pomiar napiecia

Dzis udalem sie na pomiar napiecia na stopce w lampie Hanimex TZ*2. Moze ta informacja przyda sie komus, kto ma zamiar uzywac takiego sprzetu.
    Wartosc ta wynosila 56V, zas czlowiek z serwisu oswiadczyl, ze istnieje spore prawdopodobienstwo uszkodzenia elektroniki w cyfrze, dlatego on nie zaleca stosowania tej lampy inaczej jak tylko do analagow. Pozostaje wiec fotocela, albo pozbyc sie
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Re: pomiar napiecia

Cytat Zamieszczone przez zigger
    Dzis udalem sie na pomiar napiecia na stopce w lampie Hanimex TZ*2. Moze ta informacja przyda sie komus, kto ma zamiar uzywac takiego sprzetu.
    Wartosc ta wynosila 56V, zas czlowiek z serwisu oswiadczyl, ze istnieje spore prawdopodobienstwo uszkodzenia elektroniki w cyfrze, dlatego on nie zaleca stosowania tej lampy inaczej jak tylko do analagow. Pozostaje wiec fotocela, albo pozbyc sie
    U mnie lipa z fotocelą - mam przedbłysk we wbudowanej lampie. Jedyny sposób robienia zdjęć z moim e-330 to czas B i ręczne wyzwolenie całego 'oświetlenia'. Co robić?
    Ktoś próbował bawić się studio z e-330?

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    Zapierał się był On że na pewno.

Tylko lepiej jest mieć gdzieś to napisane, bo tak zaraz może się okazać, że z Pragi wróci naprawiony ale przyjdzie zapłacić

pozdrawiam

dobas
    W pełnej instrukcji E-1 na stronie 108 napisano.

Niektóre lampy błyskowe dostępne na rynku współpracują z terminalem synchronicznym o
    napięciu 250V lub wyższym. W przypadku użycia takiej lampy aparat może ulec
    zniszczeniu lub nie będzie działać prawidłowo. Należy skontaktować się z producentem
    lampy w celu uzyskania informacji o specyfikacji terminala synchronicznego flesza.

Wynika z tego wyraźnie, że można używać lamp o napięciu do 250V i dopiero taka wartość lub wyższa może (ale nie musi) uszkodzić aparat. Informacje serwisantów są trochę asekuracyjne, więc podają zaniżony parametr dopuszczalnego napięcia. Olki to nie Canony, w których już 12V to za dużo.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

U mnie lipa z fotocelą - mam przedbłysk we wbudowanej lampie. Jedyny sposób robienia zdjęć z moim e-330 to czas B i ręczne wyzwolenie całego 'oświetlenia'. Co robić?
    U mnie był podobny kłopot z fotocelą (korzystam z e-400).
    Problem rozwiązałam przechodząc na mf.

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wysocka_ania
    U mnie był podobny kłopot z fotocelą (korzystam z e-400).
    Problem rozwiązałam przechodząc na mf.
    ja jadę tylko na MF :/