Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Szkła do em 1 - jakie

Mieszka w
    Limerick
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Szkła do em 1 - jakie

Jako iż jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać , co niższym czynie.
    Fotografia jest ze mną od dzieciństwa , nie będę zanudzal Was systemami jakie przewinęły się przez moje ręce , bo nie o tym temat.
    W ostatnich tygodniach po dość długich przemyśleniach, postanowiłem całkowicie przemeblowac swoj dorobek sprzętowy , i tak oto cały system Nikona jaki posiadalem znalazł swój nowy dom.
    Kiedyś aparat głównie służył mi do utrwalania scen z życia rodziny , tudzież portretów dzieci , itp.
    W tej chwili większość moich zdjęć to fotografie wykonane z podróży motocyklowych ,- czyli reportaż i krajobraz , (a właściwie coraz mniejsza ilosc djęć , wynikających z faktu iż nie mam już ochoty dźwigać plecaka obiektywów i body ).

Właśnie z tad decyzja o zmianie systemu ,na coś mniejszego lżejszego i porecznego do tego typu fotografii. Body - omd em1 - już do mnie "jedzie" , teraz pozostał tylko wybór obiektywów , i stąd zapytanie do doświadczonych użytkowników :

Zuiko 12 f/2.0. plus 45 f/1.8
    Zuiko 17 f/1.8 plus 45 f/1.8

Jestem czy raczej byłem zwolennikiem stalek w systemie Nikona , dlatego taki wybór. Jestem fotoamatorem starej daty i " zumuje" nogami , staram się przemyśleć kadr przed zwolnieniem migawki , dlatego nie zależy mi specjalnie na zoomach .
    Serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Skoro jesteś amatorem starej daty to musisz wiedzieć czy potrzebujesz bardziej stałki 24 czy 34 mm w przeliczeniu na FF. Resztę pokae Ci Twóje archiwum fotograficznine z którego dowiesz sie która z tych ogniskowych jest bardziej Twoja...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Najlepszą stałką do Twoich potrzeb będzie 12-40/2,8 , a jeśli jesteś wystarczajaco starej daty, to pewnie pamiętasz, że klasyczny zestaw stałek składał się z trzech szkieł 35, 50 i 135. Później 35 było zastępowane przez 28. 45(90) do krajobrazu i reportażu, to doskonale nijaka ogniskowa. To jest szkiełko właśnie do fot rodzinnych i portretów w sytuacjach kiedy nie ma odejścia, żeby pstryknąć czymś dłuższym. Do M1 brałbym 12-40 + 75. Moim zdaniem doskonały stosunek możliwości do wygody. Zoom nożny przy landszaftach może oznaczać kilka km...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Limerick
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W starym systemie miałem i 24 i 35  , . Ok wezme 17 jak będzie za wąsko-najwyzej zamienie ..

12-40 plus 75 na dzień dzisiejszy nieosiągalne finansowo .....niestety
    Ostatnio edytowane przez Nevin ; 31.10.15 o 12:39

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Najlepszą stałką do Twoich potrzeb będzie 12-40/2,8 , a jeśli jesteś wystarczajaco starej daty, to pewnie pamiętasz, że klasyczny zestaw stałek składał się z trzech szkieł 35, 50 i 135. Później 35 było zastępowane przez 28. 45(90) do krajobrazu i reportażu, to doskonale nijaka ogniskowa. To jest szkiełko właśnie do fot rodzinnych i portretów w sytuacjach kiedy nie ma odejścia, żeby pstryknąć czymś dłuższym. Do M1 brałbym 12-40 + 75. Moim zdaniem doskonały stosunek możliwości do wygody. Zoom nożny przy landszaftach może oznaczać kilka km...
    Do M1 wziąłbym ZD 12+60 + ew. Sigmę 60/2,8 jak portfel nie puszcza.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja bym wziął m.ZD 9-18 do krajobrazu i architektury, m.ZD 45 do portretów i m.ZD 17 do reporterki/streeta.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja bym wziął m.ZD 9-18 do krajobrazu i architektury, m.ZD 45 do portretów i m.ZD 17 do reporterki/streeta.
    Piętnastka to lepsze szkło...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Piętnastka to lepsze szkło...
    Nie ta ogniskowa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Nevin Zobacz posta
    ... dzisiejszy nieosiągalne finansowo .....niestety
    Następnym razem zacznij od wybrania szkieł, a puszkę kup za to, co zostanie. Końcowy efekt będzie zdecydowanie lepszy.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 31.10.15 o 16:42
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Ostatnio na urlopie z plecakiem mialem body i 5 obiektywow: 12-40, 17, 45, 75, 40-150. 45 i 40-150 w ogole nie uzylem., 17 w nocy, glowny moj duet to 12-40 plus 75. To bylo jeszcze przed kupnem 7-14, teraz pewnie wygladaloby to troche inaczej.

PS Nowa 17 wlasnie sprzedaje w dobrej cenie gdybys chcial.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska