Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
W kwestii informacyjnej - zakupiłem Panasa 20/1.7
Pierwsze wrażenia - Poręczny, mały, ale głośny. Nie miałem jeszcze okazji przetestować w terenie w warunkach dziennych, ale będzie okazja w środę jakieś góry zaliczyć więc dopiero po testach w terenie będą mógł napisać czy dobrze wybrałem.
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
Wyłącz redukcję migotnia w aparacie to przestanie hałasować. Co do jakości to mam oba szkła ale jakoś na codzień bardziej uniwersalna jest 25mmTo niby tylko 1ev różnicy ale idąc z dziećmi na spacer, szczególnie teraz gdy wcześniej się ściemnia to f1,4 daje szansę na czas 1/2500 co jest bezcenne przy ruchliwych modelach a dobrze trafiony obrazek jest jeszcze w pełni użyteczny
Poza tym tak jak napisałem, wyłączenie redukcji migotania uspakaja ten obiektyw jak i w moim odczuciu przyspiesza pracę AF. Body Panasonica nie mają takiego wynalazku stąd obiektywy ich produkcji nie tolerują tego w body Olympusa
Tu przykład, f1,4, iso 320, 1/2500s, ruchliwa huśtawka i dość mało już słońca
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 9.11.15 o 15:21
MikolajN
f/1.4 a f/1.8 to nie 1EV różnicyDla powyższego zdjęcia to w przybliżeniu różnica pomiędzy 1/2500 a 1/2000 albo ISO320 a ISO400.
Body Panasonica o ile mnie pamięć nie myli z czasów DMC-G3 też mają opcję redukcji migotania. U mnie w E-M10 wyłączenie tej funkcji nie spowodowało żadnych widocznych zmian.
flaa
na pewno dobrze wybrałeś, nie da się po prostu wybrać źle, bo to wszystko dobre obiektywy![]()
Miało być jeden krok0,3 EV
Na matrycy m4/3 dla mnie różnica między ISO 320 a 400 i w górę jest w sumie spora, pewnie na ff można by i do 3200 przy dobrym świetle dojść i nie było by widać specjalnie różnicy... Co do redukcji to nie wiem do końca jak to jest ale w Olympusie jest taki wynalazek, gdzie przy włączonej tej opcji non stop poruszają się klapki przysłony w zależności od tego jakie światła wpada w obiektyw. W body panasonica nie ma takiego zjawiska.
Jest, w menu w zakładce z ustawieniami wyświetlania