5227 - trafiona fotka, 5229 też, tylko trochę mało światła na pierwszym planie.
TJ
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
Dobrze pamiętam ten pomnik. W 1978 roku po raz pierwszy w życiu wyjechałem poza strefę krajów jak ją nazywano demokracji ludowej - właśnie do Wiednia. Na granicy czechosłowacko-austriackiej po stronie czeskiej - wiadomo - bardzo dokładna kontrola dokumentów, kontrola celna, wypytywanie o cel wyjazdu - tego się spodziewałem. Po przekroczeniu granicy pociąg wjeżdża na peron jakieś małej austriackiej stacji a tam... peron otoczony kordonem wojska z pistoletami maszynowymi, ponowne dokładne sprawdzanie dokumentów - i co zaskakujące - za wchodzącym do przedziału kontrolującym umundurowanym strażnikiem granicznym stało dwóch żołnierzy trzymających wycelowane w przedział pistolety maszynowe. Wyglądało to dość groźnie. Teraz domyślam się że musiałem trafić na jakąś akcję poszukiwania terrorystów ale wtedy bylem dość mocno zaskoczony takim wrogim powitaniem. A po przyjeździe do Wiednia zaraz na początku spaceru po mieście pomnik wdzięczności żołnierzom radzieckim... Zastanawiałem się że jeśli tak są wrogo do bloku radzieckiego nastawieni to dlaczego radzieckich żołnierzy czczą...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)