Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Olympus OM-D EM5 M2 czy Nikon D7200

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luzaczek82 Zobacz posta
    Witam.Miałem kiedyś nikona (d300s) zamieniłem na olka em10 jak do tej pory nie żałuję.Musisz sobie przemyśleć bardzo dokładnie co chcesz focić itp.
    Napisz coś więcej konkretnie o motywach zmiany i tym co focisz, może to pomoże "wtw" podjąć decyzję. Bo to tylko ogólnik...
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Już piszę.Wcześniej bardzo interesowałem się fotografią pierza...więc potrzebowałem bdb af i świetnej ergonomii i to właśnie dawał mi d300s plus n300 f4.Interesowałem się również fotografią makro.Z czasem przestałem fotografować ptaki i stwierdziłem że do samego makro wystarczy mi olek(i tak wylądowałem w stajni olka). Teraz mam fajny poręczny zestaw do fotografii codziennej i makro.Pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luzaczek82 Zobacz posta
    Już piszę.Wcześniej bardzo interesowałem się fotografią pierza...więc potrzebowałem bdb af i świetnej ergonomii i to właśnie dawał mi d300s plus n300 f4.Interesowałem się również fotografią makro.Z czasem przestałem fotografować ptaki i stwierdziłem że do samego makro wystarczy mi olek(i tak wylądowałem w stajni olka). Teraz mam fajny poręczny zestaw do fotografii codziennej i makro.Pozdro
    Czyli w prostych, żołnierskich słowach: jesteś zadowolony z Olka, bo ograniczyłeś zakres zainteresowań. I dokładnie o to chodzi, jeśli ktoś ma sprecyzowane zainteresowania pasujące do Olka (makro, zdjęcia spacerowo-urlopowe), to Olek jest świetny. Jeśli ktoś liczy się ze zmianą fotograficznych zainteresowań, to bezpieczniejszy będzie bardziej rozbudowany system.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Czyli w prostych, żołnierskich słowach: jesteś zadowolony z Olka, bo ograniczyłeś zakres zainteresowań. I dokładnie o to chodzi, jeśli ktoś ma sprecyzowane zainteresowania pasujące do Olka (makro, zdjęcia spacerowo-urlopowe), to Olek jest świetny. Jeśli ktoś liczy się ze zmianą fotograficznych zainteresowań, to bezpieczniejszy będzie bardziej rozbudowany system.
    Hmmm no takie podejście to mi nie pasuje. Nie powinniśmy się ograniczać. Ja nie fotografuję zawodowo by się ograniczać i specjalizować. Tak naprawdę nie wiem, co za miesiąc przyjdzie mi do głowy. Ok dziś ptaszki samoloty, ale za pół roku jak przyjdzie wiosna to może będę chciał pstrykać robaczki i kwiatuszki. Obecnie na pewno interesują mnie szerokie kadry ten w dzień i w nocy, samoloty, ptaki i inne zwierzęta, no i takie codzienne fotki, a więc dzieci, żona, rodzina, to co za oknem, na ulicy. Biorąc pod uwagę to co napisaliście wyżej, wychodzi na to, że Olek nie dla mnie? A przy okazji, to czy do Olka są jakieś w miarę tanie i dobre rybie oka? No bo z tele to już słyszałem że jest nie bardzo.
    Ostatnio edytowane przez wtw ; 29.10.15 o 22:12
    "Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wtw Zobacz posta
    Hmmm no takie podejście to mi nie pasuje. Nie powinniśmy się ograniczać. Ja nie fotografuję zawodowo by się ograniczać i specjalizować. Tak naprawdę nie wiem, co za miesiąc przyjdzie mi do głowy. Ok dziś ptaszki samoloty, ale za pół roku jak przyjdzie wiosna to może będę chciał pstrykać robaczki i kwiatuszki. Obecnie na pewno interesują mnie szerokie kadry ten w dzień i w nocy, samoloty, ptaki i inne zwierzęta, no i takie codzienne fotki, a więc dzieci, żona, rodzina, to co za oknem, na ulicy. Biorąc pod uwagę to co napisaliście wyżej, wychodzi na to, że Olek nie dla mnie? A przy okazji, to czy do Olka są jakieś w miarę tanie i dobre rybie oka? No bo z tele to już słyszałem że jest nie bardzo.
    jak dla mnie to jeszcze nie zrobili dla Ciebie odpowiedniej puszki, zawsze będzie coś
    to co chcesz focić ogarniesz praktycznie wszystkimi "zaawansowanymi" kompaktami, odpada temat w miarę tanich szkieł, jak dla mnie wszystkie szkła mZD są drogie
    szukaj dalej w necie przykładowych RAW'ów itp.....
    podobno puszki z czerwona kropka w połączeniu ze szkłami na Z robią zajefajne zdjęcia ?
    moja rada nie kupuj olka/panasa z powodów:
    -mała matryca, musi szumieć
    -kiepski a właściwie brak CAF
    -opisywane przypadki puszek "wodoszczelnych" które zamokły
    -przypadki urywania się bagnetu w mZD12-40, w necie znajdziesz przykłady na podobną przypadłość innych szkieł mZD
    -opisywane "pogorszenia się" serwisu
    -......... itp, itd
    po co masz być rozczarowany po zakupie ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Kolego wtw, dzielisz wlos na czworo. To nie ma sensu.
    - Pamietaj, ze najlepszy aparat, to ten, ktory ma sie przy sobie.
    - Olek pozwoli Ci drukowac odbitki 30x40 cm.
    - Obejrzyj galerie innych kolegow i kolezanek z tego forum, chcialbys tak umiec? Bo ja bym chcial.
    - Wystarczy? Potrzebujesz wiecej?
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mareksopl Zobacz posta
    Kolego wtw, dzielisz wlos na czworo. To nie ma sensu.
    - Pamietaj, ze najlepszy aparat, to ten, ktory ma sie przy sobie.
    - Olek pozwoli Ci drukowac odbitki 30x40 cm.
    - Obejrzyj galerie innych kolegow i kolezanek z tego forum, chcialbys tak umiec? Bo ja bym chcial.
    - Wystarczy? Potrzebujesz wiecej?
    Abstrahując od mojego dylematu z wyborem sprzętu, to zdaje się nie sam aparat i obiektyw komponuje kadr i robi zdjęcie tylko fotograf, czy to amator czy zawodowiec. Odpowiadając na Twoje pytanie powiem tak chciałbym tak umieć, ale czy kupno aparatu, który pozwala mi drukować odbitki 30x40 cm mi to zagwarantuje?

---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post był o 22:32 ----------

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jak dla mnie to jeszcze nie zrobili dla Ciebie odpowiedniej puszki, zawsze będzie coś
    to co chcesz focić ogarniesz praktycznie wszystkimi "zaawansowanymi" kompaktami, odpada temat w miarę tanich szkieł, jak dla mnie wszystkie szkła mZD są drogie
    szukaj dalej w necie przykładowych RAW'ów itp.....
    podobno puszki z czerwona kropka w połączeniu ze szkłami na Z robią zajefajne zdjęcia ?
    moja rada nie kupuj olka/panasa z powodów:
    -mała matryca, musi szumieć
    -kiepski a właściwie brak CAF
    -opisywane przypadki puszek "wodoszczelnych" które zamokły
    -przypadki urywania się bagnetu w mZD12-40, w necie znajdziesz przykłady na podobną przypadłość innych szkieł mZD
    -opisywane "pogorszenia się" serwisu
    -......... itp, itd
    po co masz być rozczarowany po zakupie ?
    Naprawdę jest aż tak źle, czy żartujesz?
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    jak "odpowiednio" poszukasz w necie możesz dojść do takich wniosków
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    dorzuciłem jeszcze trzy zdjęcia, czas 60", czułości ISO800 i ISO1600
    http://79.110.198.22/upload/dlugieczasy/

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    dorzuciłem jeszcze trzy zdjęcia, czas 60", czułości ISO800 i ISO1600
    http://79.110.198.22/upload/dlugieczasy/
    Dzięki szafir51 za poświęcony czas. Muszę sobie to porównać z moim wysłużonym D50 tak by mieć jakiś punkt odniesienia do mojej rzeczywistości
    Stanisław Jerzy Lec