Olek powinien się sprawdzić w temacie aparat dla amatora w 100% AF jest wystarczający, można sobie skompletować 2-3 uniwersalne stałki do fotografowania rodziny i tele do samolotów.
Olek powinien się sprawdzić w temacie aparat dla amatora w 100% AF jest wystarczający, można sobie skompletować 2-3 uniwersalne stałki do fotografowania rodziny i tele do samolotów.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Nie do końca w temacie i nie wiele Ci to pomoże... Po jakimś roku planowania, w ciągu 3 tygodni zmieniłem plan nabycia D750 na zakup EM5mII + 12-40, jest w toku. Powód jest prosty, jeśli N to tylko z Nikkorem 24-70 f2,8 tyle, że byłbym zdany tylko na ten jedyny obiektyw przez długi czas. Znam swoje potrzeby co do szkieł i wymagania co do ich jakości. Wszystko poniżej pewnej poprzeczki nie wchodzi w grę. Niestety nie zestawiłbym takiego kompletu jak mam; jak to określił, któryś z kolegów kilka postów wcześniej, ponieważ dawno temu "umoczyłem" w olkuI jestem przez Olympusa przyzwyczajony, do pewnej jakości, którą trzymają nawet w niższej półce cenowej. Dwa najsłabsze punkty OMD to słabsza matryca siłą rzeczy, ze względu na rozmiar fizyczny i słabszy AF tez siła rzeczy. Wybór jednak jest sztuką kompromisu i potrafię na to przystać. Wszystkie inne cechy nowego OMD są bardzo mocną jego stroną. Czy mam wątpliwości ? ..oczywiście tym bardziej, że nie miałem OMD jeszcze w rękach. Nie wiem też, czego się podziewać po EVF, gdy człowiek przyzwyczajony jest do optycznego wizjera. Zobaczymy co życie pokaże... A jak będzie dobrze, to docelowo myślę o EM1 mII.
Acha, wybór jest w pełni świadomy, mam punkt odniesienia. Miałem możność fotografowania D600 z 24-70, miałem możność robienia również zdjęć D750, jak również D4s. I wiem, że to co napisałem to istna herezja fotograficznaNajchętniej przytuliłbym oba systemy ale tak dobrze nie ma.
Dorzucę jeszcze dwie linki, pewnie wszyscy już to widzieli ale może pomoże to w ten, czy inny sposób w dokonaniu wyboru.
Ciekawe zestawienie z perspektywy użytkownika innego systemu: https://www.youtube.com/watch?v=tvhRmAm4mc8
Tutaj trochę o zachowaniu się AF w boju: https://www.youtube.com/watch?v=yuvaSq5nN5o
Jak się zachowuje w gorszym oświetleniu: https://www.youtube.com/watch?v=iGD5IgAmfRU
Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 28.10.15 o 01:55
OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC
No fakt - już się chyba wyłączam bo późno - miałem na myśli jedną szerszą, coś do portretów i zestaw gotowy.
A może zwykłe tele?? taki amatorski dłuższy kit bo to ma być dla amatora... są też zadowoleni użytkownicy![]()
Bajońskie pieniądze pro?? muszę się chyba wyspać albo omijać niektóre wytłoczyny.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
To może ja swoje 3 grosze - 3 lata temu stałem przed wyborem zmiany mojego Nikona D90 na coś nowego. Rozważałem dostępne nowości D7000, lub D600. Za D7000 przemawiały posiadane szkła (w tym świetna Sigma 50-150/2.8 i macro 60/2.. I wtedy zdecydowałem się na ... E-M5 i zmianę systemu - dlaczego - > Dawał lepszy obrazek niż D90, był mały, świetnie wykonany (nie plastik Nikona). Właśnie wymiary i dostępna optyka zdecydowała. Obrazek był lepszy niż to co dawał D90 (a to już mi wystarczało) a po zakupie w małej torbie (2 razy mniejszej niż do D90 z 50-150/2.8 miałem E-M5 + 25/1.4 + 12-40/2.8 + 45/1.8 +60/2.8macro!.
I to że teraz dużo częściej mam ze sobą aparat jest największą zaletą systemu.
A jeśli idzie o AF - to na pewno nie jest wolniejszy niż w D90 (no może w ciemnościach) ale na pewno jest duuuzo celniejszy (wieczne problemy z BF i FF w Nikonach - teraz mają mikro-regulacje w body ale nie jest to ideał).
Owszem czasami iso i plastyka, płytka GO z FF by się przydała, ale nie boli (jest np . świetny w tym 75/1..
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Jak ja sie ciesze, ze nie mam takich dylematow
Wracajac do meritum.
Dosyc szerokie zainteresowania, i dosyc to komplikuje sprawe.
Gdyby nie padlo tutaj magiczne slowo "przyroda", to raczej temat bylby pozamiatany przez M5II, wlasnie przez owa uniwersalnosc i gabaryty. Chociaz jak sie zachce PRO to sie niebezpiecznie zblizamy do kuriozum zwiazanego z onegdaj gloszonymi przez Olka frazesami dotyczacymi wielkosci i ciezaru
Co konkretnie z tej przyrody (procz makro) chcesz focic. Bo roznica jest diametralna jak celujesz do monumentalnego Dębu, a gmerasz AF w krzaczkach za dajmy na to sikorkami.
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 28.10.15 o 13:32
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Ale Nikon D7200 to już raczej inna generacja niż D90 i pod względem budowy i pod względem dostępnych funkcji. Co prawda gabaryty pozostały te same. Ja jestem amatorem, do tej pory używałem Nikona D50 i do nocnych zdjęć miałem Canona 300D ze zmienionym filtrem co pozwalało rejestrować więcej sygnału z zakresu podczerwieni. Obecnie obydwa aparaty to przeżytki, więc przesiadka na cokolwiek będzie pewnie dla mnie ogromną różnicą w każdym aspekcie. Chciałbym jednak wybrać taki sprzęt, który nie będzie w przyszłości prowadził do frustracji i nie będę robił sobie wyrzutów, że powinienem kupić inny sprzęt. Co innego gdy wydaje się 2,5 k pln a co innego gdy zapłacimy za sprzęt 3 razy tyle. Olek bardzo mi się podoba, jest mały, ma stabilizację w puszcze, dobre szkła i spory ich wybór również z innych stajni, daje możliwość podpięcia obiektywów M42, ma ekran odchylany w kilku płaszczyznach co przy fotografii nieba ma znaczenie. Ale Oly ma małą matrycę podobno szumiącą przy dłuższych czasach, zakres dynamiki tonalnej też zdaje się jest mniejszy niż np. w Nikonie czy Fuji.
Czy może ktoś z Was udostępnić jakieś surowe klatki z czasem naświetlania rzędu 0,5 - 1 - 5 minut wykonane właśni OMD EM5 m2?
---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post był o 12:25 ----------
Zdaję sobie sprawę, że ta przyroda to bardzo szerokie zagadnienie i w podobny zakresie chciałbym je uwieczniać. Biorąc pod uwagę, że chcę robić fotki również samolotom w związku z tym myślałem o jakimś długoogniskowym zoomie oczywiście nie tym pro. podobno Panas 100-300 jest całkiem znośny? Przy obiektach nieporuszających się można posiłkować się jakimiś manualnymi szkłami ale już do tych biegających fruwających itp przydałoby się coś z AF.
"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
Stanisław Jerzy Lec