Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Olympus OM-D EM5 M2 czy Nikon D7200

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Olek powinien się sprawdzić w temacie aparat dla amatora w 100% AF jest wystarczający, można sobie skompletować 2-3 uniwersalne stałki do fotografowania rodziny i tele do samolotów.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    ... można sobie skompletować 2-3 uniwersalne stałki ...
    Niby można, ale po co 2-3 uniwersalne obiektywy, nie lepiej kupić 2-3 zdecydowanie różne?

A Canon? Canony są dla mięczaków, "tfardziele" nimi gardzą
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wtw Zobacz posta
    Ja akurat ani Sony ani Pentaxa nie biorę pod uwagę, mogę za to rozważyć Canona
    Z ciekawości, dlaczego Pentax odpadł?

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Olek powinien się sprawdzić w temacie aparat dla amatora w 100% AF jest wystarczający, można sobie skompletować 2-3 uniwersalne stałki do fotografowania rodziny i tele do samolotów.
    A które tele do samolotów? Masz na myśli mydło w mydlinach za bajońskie pieniądze znaczy 75-300/100-300 czy może same bajońskie pieniądze pro ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie do końca w temacie i nie wiele Ci to pomoże... Po jakimś roku planowania, w ciągu 3 tygodni zmieniłem plan nabycia D750 na zakup EM5mII + 12-40, jest w toku. Powód jest prosty, jeśli N to tylko z Nikkorem 24-70 f2,8 tyle, że byłbym zdany tylko na ten jedyny obiektyw przez długi czas. Znam swoje potrzeby co do szkieł i wymagania co do ich jakości. Wszystko poniżej pewnej poprzeczki nie wchodzi w grę. Niestety nie zestawiłbym takiego kompletu jak mam; jak to określił, któryś z kolegów kilka postów wcześniej, ponieważ dawno temu "umoczyłem" w olku I jestem przez Olympusa przyzwyczajony, do pewnej jakości, którą trzymają nawet w niższej półce cenowej. Dwa najsłabsze punkty OMD to słabsza matryca siłą rzeczy, ze względu na rozmiar fizyczny i słabszy AF tez siła rzeczy. Wybór jednak jest sztuką kompromisu i potrafię na to przystać. Wszystkie inne cechy nowego OMD są bardzo mocną jego stroną. Czy mam wątpliwości ? ..oczywiście tym bardziej, że nie miałem OMD jeszcze w rękach. Nie wiem też, czego się podziewać po EVF, gdy człowiek przyzwyczajony jest do optycznego wizjera. Zobaczymy co życie pokaże... A jak będzie dobrze, to docelowo myślę o EM1 mII.
    Acha, wybór jest w pełni świadomy, mam punkt odniesienia. Miałem możność fotografowania D600 z 24-70, miałem możność robienia również zdjęć D750, jak również D4s. I wiem, że to co napisałem to istna herezja fotograficzna Najchętniej przytuliłbym oba systemy ale tak dobrze nie ma.
    Dorzucę jeszcze dwie linki, pewnie wszyscy już to widzieli ale może pomoże to w ten, czy inny sposób w dokonaniu wyboru.
    Ciekawe zestawienie z perspektywy użytkownika innego systemu: https://www.youtube.com/watch?v=tvhRmAm4mc8
    Tutaj trochę o zachowaniu się AF w boju: https://www.youtube.com/watch?v=yuvaSq5nN5o
    Jak się zachowuje w gorszym oświetleniu: https://www.youtube.com/watch?v=iGD5IgAmfRU
    Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 28.10.15 o 01:55
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Niby można, ale po co 2-3 uniwersalne obiektywy, nie lepiej kupić 2-3 zdecydowanie różne?

A Canon? Canony są dla mięczaków, "tfardziele" nimi gardzą
    No fakt - już się chyba wyłączam bo późno - miałem na myśli jedną szerszą, coś do portretów i zestaw gotowy.

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    A które tele do samolotów? Masz na myśli mydło w mydlinach za bajońskie pieniądze znaczy 75-300/100-300 czy może same bajońskie pieniądze pro ?
    A może zwykłe tele?? taki amatorski dłuższy kit bo to ma być dla amatora... są też zadowoleni użytkownicy
    Bajońskie pieniądze pro?? muszę się chyba wyspać albo omijać niektóre wytłoczyny.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    To może ja swoje 3 grosze - 3 lata temu stałem przed wyborem zmiany mojego Nikona D90 na coś nowego. Rozważałem dostępne nowości D7000, lub D600. Za D7000 przemawiały posiadane szkła (w tym świetna Sigma 50-150/2.8 i macro 60/2.. I wtedy zdecydowałem się na ... E-M5 i zmianę systemu - dlaczego - > Dawał lepszy obrazek niż D90, był mały, świetnie wykonany (nie plastik Nikona). Właśnie wymiary i dostępna optyka zdecydowała. Obrazek był lepszy niż to co dawał D90 (a to już mi wystarczało) a po zakupie w małej torbie (2 razy mniejszej niż do D90 z 50-150/2.8 miałem E-M5 + 25/1.4 + 12-40/2.8 + 45/1.8 +60/2.8macro!.
    I to że teraz dużo częściej mam ze sobą aparat jest największą zaletą systemu.
    A jeśli idzie o AF - to na pewno nie jest wolniejszy niż w D90 (no może w ciemnościach) ale na pewno jest duuuzo celniejszy (wieczne problemy z BF i FF w Nikonach - teraz mają mikro-regulacje w body ale nie jest to ideał).
    Owszem czasami iso i plastyka, płytka GO z FF by się przydała, ale nie boli (jest np . świetny w tym 75/1..
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    ... po zakupie w małej torbie (2 razy mniejszej niż do D90 z 50-150/2.8 miałem E-M5 + 25/1.4 + 12-40/2.8 + 45/1.8 +60/2.8macro!.
    ...
    Ale Sigma ma zupełnie inny zakres niz wymienione Olki, nie każdy lubi tak radykalne zmiany
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Jak ja sie ciesze, ze nie mam takich dylematow
    Wracajac do meritum.
    Dosyc szerokie zainteresowania, i dosyc to komplikuje sprawe.
    Gdyby nie padlo tutaj magiczne slowo "przyroda", to raczej temat bylby pozamiatany przez M5II, wlasnie przez owa uniwersalnosc i gabaryty. Chociaz jak sie zachce PRO to sie niebezpiecznie zblizamy do kuriozum zwiazanego z onegdaj gloszonymi przez Olka frazesami dotyczacymi wielkosci i ciezaru
    Co konkretnie z tej przyrody (procz makro) chcesz focic. Bo roznica jest diametralna jak celujesz do monumentalnego Dębu, a gmerasz AF w krzaczkach za dajmy na to sikorkami.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 28.10.15 o 13:32
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    To może ja swoje 3 grosze - 3 lata temu stałem przed wyborem zmiany mojego Nikona D90 na coś nowego. Rozważałem dostępne nowości D7000, lub D600. Za D7000 przemawiały posiadane szkła (w tym świetna Sigma 50-150/2.8 i macro 60/2.. I wtedy zdecydowałem się na ... E-M5 i zmianę systemu - dlaczego - > Dawał lepszy obrazek niż D90, był mały, świetnie wykonany (nie plastik Nikona). Właśnie wymiary i dostępna optyka zdecydowała. Obrazek był lepszy niż to co dawał D90 (a to już mi wystarczało) a po zakupie w małej torbie (2 razy mniejszej niż do D90 z 50-150/2.8 miałem E-M5 + 25/1.4 + 12-40/2.8 + 45/1.8 +60/2.8macro!.
    I to że teraz dużo częściej mam ze sobą aparat jest największą zaletą systemu.
    A jeśli idzie o AF - to na pewno nie jest wolniejszy niż w D90 (no może w ciemnościach) ale na pewno jest duuuzo celniejszy (wieczne problemy z BF i FF w Nikonach - teraz mają mikro-regulacje w body ale nie jest to ideał).
    Owszem czasami iso i plastyka, płytka GO z FF by się przydała, ale nie boli (jest np . świetny w tym 75/1..
    Ale Nikon D7200 to już raczej inna generacja niż D90 i pod względem budowy i pod względem dostępnych funkcji. Co prawda gabaryty pozostały te same. Ja jestem amatorem, do tej pory używałem Nikona D50 i do nocnych zdjęć miałem Canona 300D ze zmienionym filtrem co pozwalało rejestrować więcej sygnału z zakresu podczerwieni. Obecnie obydwa aparaty to przeżytki, więc przesiadka na cokolwiek będzie pewnie dla mnie ogromną różnicą w każdym aspekcie. Chciałbym jednak wybrać taki sprzęt, który nie będzie w przyszłości prowadził do frustracji i nie będę robił sobie wyrzutów, że powinienem kupić inny sprzęt. Co innego gdy wydaje się 2,5 k pln a co innego gdy zapłacimy za sprzęt 3 razy tyle. Olek bardzo mi się podoba, jest mały, ma stabilizację w puszcze, dobre szkła i spory ich wybór również z innych stajni, daje możliwość podpięcia obiektywów M42, ma ekran odchylany w kilku płaszczyznach co przy fotografii nieba ma znaczenie. Ale Oly ma małą matrycę podobno szumiącą przy dłuższych czasach, zakres dynamiki tonalnej też zdaje się jest mniejszy niż np. w Nikonie czy Fuji.
    Czy może ktoś z Was udostępnić jakieś surowe klatki z czasem naświetlania rzędu 0,5 - 1 - 5 minut wykonane właśni OMD EM5 m2?

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post był o 12:25 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jak ja sie ciesze, ze nie mam takich dylematow
    Wracajac do meritum.
    Dosyc szerokie zainteresowania, i dosyc to komplikuje sprawe.
    Gdyby nie padlo tutaj magiczne slowo "przyroda", to raczej temat bylby pozamiatany przez M5II, wlasnie przez owa uniwersalnosc i gabaryty. Chociaz jak sie zachce PRO to sie niebezpiecznie zblizamy do kuriozum zwiazanego z onegdaj gloszonymi przez Olka frazesami dotyczacymi wielkosci i ciezaru
    Co konkretnie z tej przyrody (procz makro) chcesz focic. Bo roznica jest diametralna jak celujesz do monumentalnego Dębu, a gmeranie AF w krzaczkach za dajmy na to sikorkami.

pozdro
    Zdaję sobie sprawę, że ta przyroda to bardzo szerokie zagadnienie i w podobny zakresie chciałbym je uwieczniać. Biorąc pod uwagę, że chcę robić fotki również samolotom w związku z tym myślałem o jakimś długoogniskowym zoomie oczywiście nie tym pro. podobno Panas 100-300 jest całkiem znośny? Przy obiektach nieporuszających się można posiłkować się jakimiś manualnymi szkłami ale już do tych biegających fruwających itp przydałoby się coś z AF.
    "Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
    Stanisław Jerzy Lec