Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Olympus OM-D EM5 M2 czy Nikon D7200

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I bardzo dobrze, ale jak ktoś pisze o zdjeciach rodzinnych, to chęć uzycia lampki staje sie dosć prawdopodobna
    Nie bardzo wiem dlaczego zdjęcia rodzinne miałyby wymagać lampy - robie ich dużo, głównie w pomieszczeniach, a lampy użyłem może ze 3 razy

---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post był o 15:47 ----------

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jak dla mnie to jeszcze nie zrobili dla Ciebie odpowiedniej puszki, zawsze będzie coś
    to co chcesz focić ogarniesz praktycznie wszystkimi "zaawansowanymi" kompaktami, odpada temat w miarę tanich szkieł, jak dla mnie wszystkie szkła mZD są drogie
    szukaj dalej w necie przykładowych RAW'ów itp.....
    podobno puszki z czerwona kropka w połączeniu ze szkłami na Z robią zajefajne zdjęcia ?
    moja rada nie kupuj olka/panasa z powodów:
    -mała matryca, musi szumieć
    -kiepski a właściwie brak CAF
    -opisywane przypadki puszek "wodoszczelnych" które zamokły
    -przypadki urywania się bagnetu w mZD12-40, w necie znajdziesz przykłady na podobną przypadłość innych szkieł mZD
    -opisywane "pogorszenia się" serwisu
    -......... itp, itd
    po co masz być rozczarowany po zakupie ?
    Nie kupuj tez przez przypadek Nikona, Canona, Sony albo Fuji - każdy z nich ma tyle wad ze można by elaborate pisać. Najlepiej w ogóle porzucił temat zdjęć bo nigdy nie dojdziesz do poziomu najlepszych...
    (ironia - na wypadek gdyby ktoś miał wątpliwości). Zawsze mnie zastanawia jak Ci fotografowie robili kiedyś świetne zdjęcia mając ułomności klisze i nie mając AF/CAF...

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Zawsze mnie zastanawia jak Ci fotografowie robili kiedyś świetne zdjęcia mając ułomności klisze i nie mając AF/CAF...
    Moim zdaniem akurat na to pytanie odpowiedź jest bardzo prosta, fotkę mogli obejrzeć dopiero po jej wywołaniu, więc nie zastanawiali się tak mocno nad tym, liczył się ten moment, ta chwila. Poza tym nikt nie powiększał tych zdjęć do takich rozmiarów jak to się robi dziś. Duże znaczenie miał też papier na którym robiło się odbitki itd. itp. Wówczas tak dokładność pewnie nie była konieczna. Sam pstrykałem kiedyś Zenitem 122 i jak się nie miało wady wzroku to większość zdjęć była ok. Wtedy ostrzyło się na matówce z klinem. Obecnie w niektórych lustrzankach zdaje się, że też można sobie wymienić matówkę na taką z klinem np, do szkieł z MF.
    A co do Twojej ironii to trafiasz w sedno . Jak mam być niezadowolony to najlepiej dać sobie spokój, albo jak chcę być zadowolony ze sprzętu, który kupię to najlepiej ograniczyć zakres zainteresowań co do fotografowanych obiektów i scen
    "Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    dorzuciłem jeszcze trzy zdjęcia, czas 60", czułości ISO800 i ISO1600
    http://79.110.198.22/upload/dlugieczasy/
    Szafir51 mam jeszcze jedną ogromną prośbę, czy mógłbyś zrobić zdjęcie RAW na ISO 1600 z czasem 60 sekund z zakrytym obiektywem tzw. dark frame. Będę bardzo wdzięczny.
    Stanisław Jerzy Lec

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    dorzuciłem, 3 ostatnie ORF-y: darki na ISO1600, ISO800 i ISO3200

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    wszystkie systemy są do luftu... polecam kredki i papier... tam nic nie zaszumi, rozpiętość tonalna nieograniczona, problemów ze światłem nigdy nie będzie, papierowa głębia ostrości, AF zawsze celny...

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    wszystkie systemy są do luftu... polecam kredki i papier... tam nic nie zaszumi, rozpiętość tonalna nieograniczona, problemów ze światłem nigdy nie będzie, papierowa głębia ostrości, AF zawsze celny...
    Tia, a jak kredka się złamie albo źle naostrzona ?!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Tia, a jak kredka się złamie albo źle naostrzona ?!
    to do serwisu

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    O matuchno, alez rozkmina, strach pomyslec jak bedzie wybierane nowe auto
    Obecne sprzety naprawde nie przeszkadzaja w robieniu zdjec. I wiekszosc zjada w kazdym aspekcie takiego dziadka jakim jest D50.
    Wiec mysle, ze rzucic kostka i wybrac co wypadnie, albo taki co sie bardziej podoba

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    O matuchno, alez rozkmina, strach pomyslec jak bedzie wybierane nowe auto
    Obecne sprzety naprawde nie przeszkadzaja w robieniu zdjec. I wiekszosc zjada w kazdym aspekcie takiego dziadka jakim jest D50.
    Wiec mysle, ze rzucic kostka i wybrac co wypadnie, albo taki co sie bardziej podoba

pozdro
    Jeśli chodzi o D50 to jest on spisany już na straty i jego w moich wyborach nie uwzględniam. Po prostu z racji, że byłem jego długoletnim użytkownikiem jest on dla mnie też jakimś punktem odniesienia. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawą, że to prawie zabytek i nawet jakiś tani kompakt jest w stanie go przebić pod pewnymi względami.
    Jak pisałem już wcześniej, gdyby 5mk2 kosztował tyle co D7200, to nawet kostką nie musiałbym rzucać ale niestety tak nie jest. Więc szukam czegoś co utwierdzi mnie w przekonaniu że warto zaryzykować.

---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post był o 13:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    dorzuciłem, 3 ostatnie ORF-y: darki na ISO1600, ISO800 i ISO3200
    Szafir51 jeszcze raz wielkie dzięki za darki i poświęcony czas.
    Pozdrawiam.
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wtw Zobacz posta
    ...Jak pisałem już wcześniej, gdyby 5mk2 kosztował tyle co D7200, to nawet kostką nie musiałbym rzucać ale niestety tak nie jest. Więc szukam czegoś co utwierdzi mnie w przekonaniu że warto zaryzykować.
    Jako obecnie nikonisto-olimpisto-sonista, a i były canonista, to gdybym miał taki dylemat jak Ty, to teraz został bym w tym systemie który znam najlepiej , no chyba że lubisz eksperymenty.
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony