Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Jeden z dwóch- Panasonic H-H014 czy SAMYANG 12mm T2.2

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówiłem Samyanga 12.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Już jakiś czas temu kupiłem obiektyw Samyanga (ten z powyższych postów). Ze względu na brak czasu i chęci dopiero wczoraj podłączyłem obiektyw pod body (GH3). Na ekranie pojawiła się informacja, że nie podłączono obiektywu i czy wybrać tryb zdjęć bez obiektywu.
    Czy tak właśnie powinno być? Czy w opcjach mam wybrać tą funkcję i dalej normalnie korzystać z aparatu, czy też coś jest nie tak i aparat powinien rozpoznać obiektyw jako niestandardowy?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez licoslaw Zobacz posta
    Już jakiś czas temu kupiłem obiektyw Samyanga (ten z powyższych postów). Ze względu na brak czasu i chęci dopiero wczoraj podłączyłem obiektyw pod body (GH3). Na ekranie pojawiła się informacja, że nie podłączono obiektywu i czy wybrać tryb zdjęć bez obiektywu.
    Czy tak właśnie powinno być? Czy w opcjach mam wybrać tą funkcję i dalej normalnie korzystać z aparatu, czy też coś jest nie tak i aparat powinien rozpoznać obiektyw jako niestandardowy?
    Samyang nie ma elektroniki, wybierz tryb fotografowania właściwy dla obiektywów niesystemowych manualnych - popatrz w instrukcji. Nie znam tego aparatu.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Samyang nie ma elektroniki, wybierz tryb fotografowania właściwy dla obiektywów niesystemowych manualnych - popatrz w instrukcji. Nie znam tego aparatu.
    Prawdopodobnie ten tryb dla obiektywów niesystemowych to będzie właśnie opisywany przez pytającego tryb zdjęć bez obiektywu. Aparat nie rozpoznaje obiektywu, więc pyta, czy ma robić zdjęcia bez niego (nie wnikając już, czy coś ma do bagnetu podpięte - bo tego i tak nie potrafi sprawdzić).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez licoslaw Zobacz posta
    Już jakiś czas temu kupiłem obiektyw Samyanga (ten z powyższych postów). Na ekranie pojawiła się informacja, że nie podłączono obiektywu i czy wybrać tryb zdjęć bez obiektywu.
    Custom menu -> Shoot W/O Lens - ON
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.