Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Lampa do OM-D E-M10 Mark 1

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    No to trochę lipa, myślałem że coś tańszego złapie. Np. taki Nissin Di466 jest około 3x tańszy, rozumiem że różnica będzie znaczna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Moim absolutnie subiektywnym zdaniem wygląda to tak:
    1. do domu: najprostsza (ale mocna) manualna lampka, stojak i wyzwalacz, z czasem parasolka/softbox,
    2. na imprezy: najbardziej liczy się moc i obrotowy palnik, samo odchylanie w pionie mocno ogranicza,
    3. w plenerze: automatyka, hss i moc.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Mogę się jeszcze was zapytać o to który z nich jest lepszy, bo na te mnie stać w tej chwili:
    - Nissin Di466
    - Metz 36 AF-5

Oba w wersji dla Olympus/Panasonic - używał będę (jak w temacie) z OM-D E-M10 Mark 1.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    A brałeś pod uwagę Yongnuo? Półka cenowa znacznie bardziej przystępna. Co prawda w pełni manualna, ale mnie to nie przeszkadza, ma wiele stopni regulacji i różne tryby pracy. Ja korzystam z Y460II bodajże.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Jestem początkującym fotografem amatorem. Manual mnie tutaj nie interesuje, ale dziękuję za chęć pomocy.

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 22:33 ----------

Chodzi mi tylko o zwykłe pytanie: di466 czy 36 af5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Liczysz na to, że ktoś się będzie dla Ciebie doktoryzował z różnic między pepsi-, a coca-colą? Rzuć monetą i błyskaj długo i szczęśliwie
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Dzięki, ale czy są jakieś różnice pomiędzy nimi? Ja nie znam się. Siedzę na forum smartfonów i jak ktoś pyta jakie są różnice pomiędzy takimi LG G2 a Sony Xperia Z1 mimo tych samych parametrów to rozpisuję się na całą stronę o tym jak jeden ma inną jasność ekranu, szybszą pamięć czy brak slotu na kartę, etc.
    Chodzi mi o to samo - czy ktoś może napisać mi czy są pomiędzy nimi różnice (lub może czegoś im brakuje) i jak mogą one wpłynąć na użytkowanie tej lampy.
    Ostatnio edytowane przez Ario ; 3.10.15 o 15:38

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Właśnie zawsze mnie dziwi, że ludzie wolą zapytać się o takie rzeczy na forum (tudzież na fb) niż po prostu sprawdzić w wyszukiwarce. Szybciej i pewniej. Jakaś dziwna przypadłość naszych czasów.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Ja już sprawdziłem. Tyle że to jest tak jak porównać specyfikację dwóch smartfonów, ten sam procesor, tyle samo ram, taka sama rozdzielczość, ale jednak jeden to gniot a drugi perełka. I teraz jak się nie znasz to nie wiesz który jest który.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ario Zobacz posta
    Ja już sprawdziłem. ...
    Szok Jeśli sprawdziłeś, to wiesz, że dzieciaki testują smartfony do upadłego i praktycznie każda para daje kilka stron wyników. Z lampami jest inaczej, Twoja para daje 0 (zero) sensownych wyników. Już to powinno dać Ci troche do myślenia Jak ktoś kupuje lampy tej klasy, to później ma dwa wyjścia:
    a) błyskanie go wciągnęło, więc szybko kupuje coś innego, choćby o połowę tańsze YN 460II,
    b) błyskanie go nie kręci, więc chowa lampkę do szuflady i ew. wyciaga dwa razy w roku, w okolicy ważniejszych świąt.
    Raczej nikt nie kupuje tego typu sprzętu po raz drugi, więc i o porównania trudno. Tu nie ma cudów, perełek i innych przypadków mogących wywołać intensywne i pozytywne uczucia.
    Z danych wynika, że Metz może skuteczniej wspierać AF.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 6.10.15 o 14:08