Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Autofocus kontrastowy a pokazy lotnicze

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Autofocus kontrastowy a pokazy lotnicze

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc na wstępie chciałem Was wszystkich serdecznie przywitać.

Do tej pory byłem posiadaczem Nikona D70. Jednak że aparat ma już 12 wiosen oraz to że gabaryty i jego waga stały się dla mnie zbyt uciążliwe postanowiłem się z nim rozstać i znaleźć coś stanowczo mniejszego.

I wybór padł na OM-D.

Na początku po zakupie nikona zasadniczo fotografowałem wszędzie tam gdzie się znalazłem. Czy to widoczki w górach, czy robaczki na łąkach, troszeczkę portretów, wyścigów konnych i wiele innych. Jednak z czasem pojawiły się dzieci i priorytet miejsca w plecaku został mocno zachwiany jak również i to co fotografuję. Tak więc teraz są to dzieci i te miejsca gdzie z nimi jestem.

Ale parę razy w roku jeżdżę na pokazy lotnicze i staram się robić zdjęcia dość szybko latającym samolotom.

I teraz pytanie do Was.

Czy autofokus kontrastowy ma szansę poprawnej pracy w takich warunkach? (szybkie przeloty z prędkością >200km/h małego obiektu na tle nieba.

Byłem zdecydowany na kupno E-M10 z 2 kitami na początek, w świetle zbliżającej się premiery myślę że zamienię go na EM10 MK2.
    do tego zestawu miałem nadzieję dozbierać w niedalekiej przyszłości i ewentualnie dokupić LUMIX G VARIO 100-300.

Zastanawiałem się również nad jakimś adapterem do systemu 4/3 ale wyczytałem że na sprawnie działający AF w takim wypadku raczej nie można liczyć. A o E-M1 który ma AF fazowy na ten moment mogę tylko pomarzyć.

I Drugie pytanie czy Waszym zdaniem warto kupić EM10 MK2 czy może starszego brata EM5 M1 (chociaż on również nie ma AF fazowego).

z góry dzięki za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Dać się da, ale jakość z tego kita jest dość słaba przy ogniskowej 150, a taką głównie używałem. AF wyrabia w 80% przypadków.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Ech, ile jeszcze razy będę tłumaczył W cenie EM 10 2 można mieć nowego OMD M1.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    ^^Niektórzy (w tym ja) wolą mieć gwarancję.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Dać się da, ale jakość z tego kita jest dość słaba przy ogniskowej 150, a taką głównie używałem. AF wyrabia w 80% przypadków.
    a masz może jakiś sprawdzony patent ze szkłami do tego typu zastosowań?

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Ech, ile jeszcze razy będę tłumaczył W cenie EM 10 2 można mieć nowego OMD M1.
    no właśnie niekoniecznie. Przynajmniej mi nie udało się znaleźć takiej opcji.
    EM10M2 + 2 kity -> 3900
    EM1 body najtaniej znalazłem za 3590 ale jakoś nie do końca mnie ta aukcja przekonuje, veluebasket najtaniej 5250

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wojtini Zobacz posta
    a masz może jakiś sprawdzony patent ze szkłami do tego typu zastosowań?

no właśnie niekoniecznie. Przynajmniej mi nie udało się znaleźć takiej opcji.
    EM10M2 + 2 kity -> 3900
    EM1 body najtaniej znalazłem za 3590 ale jakoś nie do końca mnie ta aukcja przekonuje, veluebasket najtaniej 5250
    No to klops, jeszcze chwilę temu velue miał M1 w cenie 2600-2800.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    No to klops, jeszcze chwilę temu velue miał M1 w cenie 2600-2800.
    Uuu. To cena była lepsza niż za M5 m2 szkoda szkoda

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Wojtini - poczekaj kilka dni i obserwuj na Allegro aukcje użytkownika valuebasket - może znów się pojawi za 2,5 tys. Albo nie certol się tyko kupuj E-M5/E-M10/E-M5 II/ E-M10 II - wszystkie dają podobny obrazek i bardzo szybki AFS.

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Wojtini - poczekaj kilka dni i obserwuj na Allegro aukcje użytkownika valuebasket - może znów się pojawi za 2,5 tys. Albo nie certol się tyko kupuj E-M5/E-M10/E-M5 II/ E-M10 II - wszystkie dają podobny obrazek i bardzo szybki AFS.
    Przewaga M1 to w miarę dobry af z świetną lufą ( cena/ jakość) ZD 50-200. Odpowiednik tej jakości w micro Olek wycenił na kilka nerek

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Przewaga M1 to w miarę dobry af z świetną lufą ( cena/ jakość) ZD 50-200. Odpowiednik tej jakości w micro Olek wycenił na kilka nerek
    zobaczymy jak rynek bedzie wyceniał ten odpowiednik po prawie 10 latach na rynku ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły