Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 152

Wątek: Zaćmienie Krwawego Superksiężyca

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BootMR Zobacz posta
    Takie tam z okna.
    Z okna czy nie, ale moment zmiany jasności i koloru utrafiłeś świetnie!

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Nieprzespana noc, ale za to coś mam, czym mogę się z Wami podzielić. Pogoda była wymarzona. Dopiero po szóstej, kiedy zachodził księżyc a słońce zaczęło się pokazywać pojawiły się lekkie mgiełki.

Załącznik 157911
    Mistrzostwo świata, ciężko będzie komuś Ci dorównać. Wykorzystałeś tą okazję na maksa
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Super to zrobiłeś A56.
    Nawet gdybym nie spał cała noc to bym pewnie tak nie potrafił.

tylko tyle mi się udało ale wrażenie było niesamowite.
    bezbagnetowiec z mianowania

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    jak kapitalnie wyszło. Ciekawe, że krwawy księżyc niewiele się różni od już oświetlonego wstającym słońcem.
    Super!!!
    Z zachodzącym księżycem jest tak, jak z zachodzącym słońcem. Zawsze zmienia barwę w stronę czerwonego.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Z zachodzącym księżycem jest tak, jak z zachodzącym słońcem. Zawsze zmienia barwę w stronę czerwonego.
    Popraw mnie jeżeli się mylę, ale to raczej wschodzący łysy ma tendencję do zabarwienia w stronę czerwonego...

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Super to zrobiłeś A56.
    Nawet gdybym nie spał cała noc to bym pewnie tak nie potrafił.

tylko tyle mi się udało ale wrażenie było niesamowite.
    Też byś zrobił, bo Twoje też są dobre. Nie ma się co czarować. Aparat nie zrobi takich zdjęć jak moje. Te zdjęcia, które pokazałem są z puszki wrzucone do PS i liźnięte. Te liźnięcie też dużo dało. Później zabiorę się za RAW-y. Zobaczymy, czy można coś więcej uzyskać.

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:18 ----------

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Popraw mnie jeżeli się mylę, ale to raczej wschodzący łysy ma tendencję do zabarwienia w stronę czerwonego...
    Na astronomii się nie znam. To co piszesz jest prawdą, ale to co ja napisałem też musi być prawdą, bo to atmosfera ziemi jest przyczyną tego koloru. Przy wschodzie (słońce, księżyc) czy też zachodzie, promienie muszą pokonać więcej naszej atmosfery. Padają bardziej równolegle do ziemi. Tak myślę. Kiedyś, ktoś mi to tak tłumaczył. Pogoda też ma duży wpływ na te kolory.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Mniam
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    A56 Świetne!

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Nieprzespana noc, ale za to coś mam, czym mogę się z Wami podzielić. Pogoda była wymarzona. Dopiero po szóstej, kiedy zachodził księżyc a słońce zaczęło się pokazywać pojawiły się lekkie mgiełki.

Załącznik 157911
    Seria ładna, chylę czoła za pomysł i wykonanie.
    Tylko dlaczego tak nienaturalnie kolorowa? Trochę przypomina mi barwą odpustowe korale.Użyłeś automatyki aparatu? Też mi się to zdarza...
    W miejscu gdzie byłem aprat mi wymuszał ekspozycję w czasie pełnego zaćmienia przy czasie 1 s -5EV niedoświetlenia. Bez odpowiedniego montażu w tych warunkach ostre zdjęcie jest nie do zrobienia. Chyba trzeba będzie pójśc tą drogą, niestety prowadzi to do pakowania pełnego bagażnika szpeju przy wybieraniu się na nocne foty.
    E-M5 mark II ma zakres kompensacji plus-minus 5EV.
    To ta jeszcze jedna z niewielkich różnic w stosunku do +- 3EV wersji pierwszej za które warto czasami zapłacić.... (Informacja dla malkontetów, nie Ciebie A56)
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.09.15 o 08:50
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Seria ładna, chylę czoła za pomysł i wykonanie.
    Tylko dlaczego tak nienaturalnie kolorowa? Trochę przypomina mi barwą odpustowe korale.Użyłeś automatyki aparatu? Też mi się to zdarza...
    W miejscu gdzie byłem aprat mi wymuszał ekspozycję w czasie pełnego zaćmienia przy czasie 1 s -5EV niedoświetlenia. Bez odpowiedniego montażu w tych warunkach ostre zdjęcie jest nie do zrobienia. Chyba trzeba będzie pójśc tą drogą, niestety prowadzi to do pakowania pełnego bagażnika szpeju przy wybieraniu się na nocne foty.
    E-M5 mark II ma zakres kompensacji plus-minus 5EV.
    To ta jeszcze jedna z niewielkich różnic w stosunku do +- 3EV wersji pierwszej za które warto czasami zapłacić.... (Informacja dla malkontetów, nie Ciebie A56)
    Balans bieli miałem ustawiony na automatyczny. Próba zmiany na inny dawała gorsze rezultaty. Sony ma też intensywniejsze kolory i cieplejsze, to może być też jedna z przyczyn. A tak na marginesie to było kolorowo. Oglądałem też księżyc przez lornetkę. Barwy się zmieniały.