"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
Też byś zrobił, bo Twoje też są dobre. Nie ma się co czarować. Aparat nie zrobi takich zdjęć jak moje. Te zdjęcia, które pokazałem są z puszki wrzucone do PS i liźnięte. Te liźnięcie też dużo dało. Później zabiorę się za RAW-y. Zobaczymy, czy można coś więcej uzyskać.
---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:18 ----------
Na astronomii się nie znam. To co piszesz jest prawdą, ale to co ja napisałem też musi być prawdą, bo to atmosfera ziemi jest przyczyną tego koloru. Przy wschodzie (słońce, księżyc) czy też zachodzie, promienie muszą pokonać więcej naszej atmosfery. Padają bardziej równolegle do ziemi. Tak myślę. Kiedyś, ktoś mi to tak tłumaczył. Pogoda też ma duży wpływ na te kolory.
Takie cosik na FB znalazłem...
https://www.facebook.com/PawelUchorc...type=3&theater
A56 Świetne!
Seria ładna, chylę czoła za pomysł i wykonanie.
Tylko dlaczego tak nienaturalnie kolorowa? Trochę przypomina mi barwą odpustowe korale.Użyłeś automatyki aparatu? Też mi się to zdarza...
W miejscu gdzie byłem aprat mi wymuszał ekspozycję w czasie pełnego zaćmienia przy czasie 1 s -5EV niedoświetlenia. Bez odpowiedniego montażu w tych warunkach ostre zdjęcie jest nie do zrobienia. Chyba trzeba będzie pójśc tą drogą, niestety prowadzi to do pakowania pełnego bagażnika szpeju przy wybieraniu się na nocne foty.
E-M5 mark II ma zakres kompensacji plus-minus 5EV.
To ta jeszcze jedna z niewielkich różnic w stosunku do +- 3EV wersji pierwszej za które warto czasami zapłacić.... (Informacja dla malkontetów, nie Ciebie A56)
Ostatnio edytowane przez apz ; 29.09.15 o 08:50
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro