No i ładnie. Dałbym plusa za bonusa ale system mi mówi, że w ciągu ostatnich 24 h byłem zbyt hojny![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Kurcze, a mnie nie wyszło.
Z porą zaćmienia nie miałam żadnych problemów. Zazwyczaj chodzę spać ok. 3, więc tym razem poszłam spać nieco później.
Jednak fotograficznie, przy pełnym zaćmieniu, poległam. Fotografowałam E-P5 + Panasonic 100-300, oczywiście na najdłuższej ogniskowej. Póki cień nachodził na księżyc - wszystko było dobrze. Niestety, gdy zaczęło się pełne zaćmienie - mój zestaw wszedł w tryb - "widzę ciemność". Za żadne skarby nie chciał zobaczyć zaćmionego księżyca. W efekcie próbowałam łapać księżyc w ciemno. Gdy po walce udało mi się go złapać w kadr, okazało się, że ustawiona wcześniej ostrość nie jest dobra. Efekt - uchwyciłam krwisty księżyc, ale niestety wszystkie zdjęcia z lekkim rozmyciem, czyli do kitu. Próby ustawiania ostrości w ciemno niczego nie poprawiły. Jedyny plus, że zobaczyłam zjawisko.
Wasze fotki oglądam z zachwytem i lekką zazdrością.
Magbag nie martw się, następne zaćmienie już za 18 lat![]()
Czysto teoretycznie trzeba było, kiedy AF sobie jeszcze dobrze radził i złapał ostrość przełączyć wówczas na MF (ostrość ręczną) i tak już zostawić. Inna opcja to ustawić ostrość na nieskończoność, ale w bezlusterkowcach wcale to takie łatwe nie jest niestety.
Nie wiem czy jest się "czym podniecać", że aparat ma możliwość kompensacji ekspozycji +/-5EV.
Powtórzę raz jeszcze, dla mnie jest bardzo dziwne, że ustawiając w aparacie pomiar światła punktowy zachodzi jeszcze konieczność ręcznej korekty ekspozycji aż o np. 4EV. Dla mnie jest to jednoznaczne z tym, że aparat nie potrafi dobrać ekspozycji w danym punkcie i trzeba ją mocno korygować.
Co innego pomiar światła matrycowy, wtedy dość często zachodzi potrzeba korekty, ale pewnie jestem w mylnym błędzie i się nie znam.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Kolejne calkowite zacmienie w Polsce 31 stycznia 2018 oraz 27 lipca 2018.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Mowa o calkowitym. Kolezanka bedzie miala czas potrenowac na "zwyklym" w 2018![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++