Pojawiło się takie cudo na allegro, w cenie 390 zet, ktoś to zna? Wydaje się być znakomicie wyposażona. Cena Olympusowej FL-300 jest raczej zaporowa, a interesują mnie małe lampy z funkcjami błysku bezprzewodowego do zastosowań w makro.
W opisie podkreśliłem ciekawsze funkcje. Obrót w pionie i poziomie. Konstrukcja przypomina nieco Sunpaka RD-2000, ale ma wyświetlacz LCD i więcej funkcji, zresztą tego sunpaka nigdy nie było do Olka.
OPIS
Prezentujemy kompaktową lampę VK-360. Pomimo niewielkich rozmiarów, posiada mocny palnik o liczbie przewodniej 32 (dla ISO 100, na 105mm). Lampa marki Voking jest znakomitą alternatywą dla dużych i ciężkich fleszów. Wyświetlacz LCD umożliwia sprawną kontrolę nad błyskiem i mocą lampy.
VK-360 pozwala zarządzać innymi lampami w trybie MASTER.
Przeznaczona jest do aparatów Olympus.
Tryby pracy lampy:
TTL: tryb w którym aparat automatycznie steruje parametrami lampy błyskowej. Możliwe jest kontrolowanie ustawień lampy z poziomu menu aparatów Nikon które działają w trybie i-TTL. Z poziomu menu można kontrować takie ustawienia lampy jak: tryb pracy, moc błysku, synchronizacja błysku, korekcja błysku, zoom, ustawienia bezprzewodowe oraz ustawienia zaawansowane.
M: umożliwia ręczne ustawienie parametrów siły błysku
Multi (RPT): idealny do zdjęć stroboskopowych
Slave: może być wyzwalana przez inną lampę za pomocą wbudowanej fotoceli (S1 na pierwszy błysk, S2 na drugi)
Master: może być główną lampą w systemie CLS (???????? opis od wersji Nikon, czy dotyczy także OLY?)
GN 32 na ISO 100, 105mm
tryby: TTL, M, RPT, S1, S2
szybkie ładowanie - 5s do pełnego błysku
temperatura barwowa: 5600 K
zasięg: 15m w pomieszczeniu; 10m na zewnątrz
korekcja EV (-0,7; -0,3; +0,3; +0,7)
obrót pionowy: -7~90 stopni
obrót poziomy: 60~90 stopni
wyświetlacz LCD -podświetlenie
kontrola błysku: 8 poziomów (1/128~1/1)
dyfuzor
metalowa stopka
zasilanie: 2x baterie alkaliczne lub akumulatory typu R6/AA Ni-MH
liczba błysków: 100-1500, z nowymi bateriami alkalicznymi AA
ochrona przed przegrzaniem
gniazdo MICRO /mini USB 5 PIN - ładowanie akumulatorów
(czyżby ładowanie bez ładowarki w lampie?)
wymiary: 110×65×35mm
waga: 150g polska
gwarancja: 12 miesięcy
Jak zwykle jest zamieszanie z informacjami, szczególnie co do trybów slave (czy to w szgodne z olkiem, czy tylko fotocela, czy opis dotyczy CLS Nikona
), na razie znalazłem ją w niemieckim mediamarkcie i tryby master i slave się potwierdzają. Nie mogę znaleźć instrukcji w pdf, to zazwyczaj rozwiewa wątpliwosci z niedokładnych lub źle prztłumaczonych opisów.
Kompakt Blitzgerät mit E-TTL-Steuerung, Stroboskopfunktion, 1. und 2. Verschlussvorhang, FEB=Blitz-Belichtungs-Reihen, Slave-Modi S1+S2,
HSS Master und Slavefunktion drahtlos
, LED Einstelllicht, AF- oder Video-Hilfslicht, LC Display, beleuchtbar, automatische Abschaltung und Wake-Up-Funktionen, Überhitzungsschutz, Batterie-Ladezustand-Anzeige,
Akku-Internladung über USB
Z samej analizy specyfikacji zapowiadł by się przebój. Zwłaszcza ze tryb naster oferuje jedynie drogawa i ciężka FL-600