Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 194

Wątek: Nowy 20x zoom Olympusa SP570UZ

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem:
    tulejka może się przydać do filtrów. Natomiast soczewki macro chyba z kompaktem nie zdają egzaminu. Mam trzy soczewki +1 +2 +4 kupione do starego lustra, pasują też do Olka C-760 UZ... (z tulejką) jednak ja nie widzę różnicy w zdjęciach macro z soczewkami czy bez.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    spróbuj Ranox 250, powinnaś zobaczyć różnicę
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    hmm...może spróbuję, choć C-760 "sprzedałam" siostrze. może jak kupię tuleję do sp-570....?

Awatar RadaRes
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, od dłuższego czasu przyglądam się Waszej dyskusji i zastanawiam nad wyborem sprzętu. Chyba już ze 4 miesiące planuje kupić aparat. Jako że njwięcej zdjęć pstryka sie w wakacje (jestem amatorem ) to mi sie nie spieszy/ło ale wakacje tuż tuż.
    Aparat oprócz fotografii okolicznościowej będę używał także w pracy ale... nie jestem fotografem Po prostu potrzebuje dokumentować efekty mojej pracy czyli wyposażenie mieszkań.
    Tak więc przydłby się jak najszerszy obiektyw. Na zoomie akurat jakoś bardzo mi nie zależy ale jak już musi być to nie będę narzekał przyda sie na wakacjach.

Mówiąc szczerze to troche sie rozczarowałem danymi testowymi 570tki (optyczne.pl). Pod wieloma względami ustępuje Panasonikowi FZ18. Panasa notabene już prawie kupiłem ale jest on strasznie niewygodny. Miałem też zamiar kupić Canona S5iS plus konwerter szerokokątny rynoxa ale ten z kolei jest bardzo tandetnie plastikowy. SP570UZ nie brałem pod uwage ze względu na test optycznych ale koleś w FJ wcisnął mi do ręki SP560UZ i poczułem że ten aparat i moja ręka to jedność , poprosiłem więc 570tke i tu jest jeszcze lepiej i do tego super jakość materiałów (jak na cene oczywiście). Wróciłem więc do testów Olka i studiuje od kilku dni wszystko na jego temat ponownie.

OK troche sie rozpisałem, mam podstawowe pytanie do użyszkodników aparatu. Jak wygląda sprawa najszerszego kąta, w sensie zniekształcenia obrazu. Potrzebuje wykonywać zdjęcia tego typu

http://img49.imageshack.us/img49/3205/hpim3371qr6.jpg

Jakby ktoś mógł wykonać kilka zdjęć np. swojej lub cudzej kuchni na najkrótszej ogniskowej byłbym wdzięczny.
    Ostatnio edytowane przez RadaRes ; 21.06.08 o 11:55

Awatar martinero
    Mieszka w
    3miasto/Szwajcaria...Kaszubska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

nowy20x.....

Witam , biorąc pod uwagę jakość zdjęć , jasność i ogniskową
    obiektywu, ,możliwości aparatu w stosunku do ceny - bierz SP 560 UZ .
    Mam przed sobą gazetke elektro world cena 898 zl!!,
    Ponadto :
    świetny dizajn, sprawdzony {miałem go w swoich łapkach i zrobiłem nim parę naprawdę pięknych fotek}
    Ten aparacik to naprawdę świetne narzędzie do robienia pięknych fotek . Czasami miałem wrażenie że ja wydałem na moje słoiki i puszki parę tyś . zybli żeby mieć nieco lepszy efekt pzdr.

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

wiec kupywac czy nie?

chodzi mi ten aparat po glowie juz od jakiegos czasu ... naczytalam sie jak glupia i nadal jestem w kropce. O fotografii duzo nie wiem, wrecz dopiero co zaczynam, wiec dlatego prosze o rade. Aparat bedzie mi sluzyl do zdjec krajobrazow, portretow i makro. Czy taka liczba pixeli i tak duzy zoom na takiej matrycy to nie przesada? Czy moze polecilibyscie okolo tej samej ceny cos innego?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ewcix Zobacz posta
    Czy taka liczba pixeli i tak duzy zoom na takiej matrycy to nie przesada?
    Oczywiście, że przesada. I jednocześnie standard, niestety.

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    i cisza ..

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ewcix Zobacz posta
    chodzi mi ten aparat po glowie juz od jakiegos czasu ... naczytalam sie jak glupia i nadal jestem w kropce. O fotografii duzo nie wiem, wrecz dopiero co zaczynam, wiec dlatego prosze o rade. Aparat bedzie mi sluzyl do zdjec krajobrazow, portretow i makro. Czy taka liczba pixeli i tak duzy zoom na takiej matrycy to nie przesada? Czy moze polecilibyscie okolo tej samej ceny cos innego?
    Witaj ewcix!

Po tym co piszesz, to wydaje mi się że ów aparat spełni Twoje oczekiwania. Można nim pstrykać ładne krajobrazy, portrety i makra. Jego zaletą jest również to, że jest to aparat na "paluszkowe" akumulatory, które są bardziej uniwersalne, tańsze i bardziej ogólnodostępne niż akumulatory dedykowane. Co do liczby pikseli...wiadomo że do zdjęć o formacie pocztówkowym wystarczyłyby 4 mln pikseli, ale aparaty z taką rozdzielczością to już historia i jeżeli chcesz kupić "nówkę" to musisz się pogodzić z tym że aparat będzie miał rozdzielczość w granicach 8 - 10 mln pikseli (to taki dzisiejszy standard). Jeżeli chodzi o duży zoom w tym aparacie...dla mnie jest to główna zaleta i aparat ten jest właśnie stworzony dla osób którzy potrzebują aparatu bardzo uniwersalnego, tzn. z szerokim kątem i dużym zbliżeniem. Na początku możesz mieć lekkie problemy z ujarzmieniem pierścienia zoomu, ale po paru próbach do niego przywykniesz.

Pozdrawiam
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje za odpowiedz.