Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 194

Wątek: Nowy 20x zoom Olympusa SP570UZ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki kolejny raz Don Pedro

ale.... poczytałem o s9600 trochę i mam spore wątpliwości bo oprócz wielu pochlebnych opinii o nim spotkałem się bardzo często z zarzutem że stabilizacja w nim to mit...

czy skoro miałeś możliwość obcowania z aparatem to prawda? i w jakim stopniu to może przeszkadzać osobie, która chciała by coś może sie pouczyć robić zdjęcia inaczej niż trybem auto (moja dziewczyna)??
    nie ukrywam również że stabilizacja przydała by się i mi bo nie mam bardzo pewnej ręki choć pisali ludzie opinie iż ten brak stabilizacji s9600 do pewnego stopnia nadrabia matrycą choć szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia w jaki sposób miało by się to odbywać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    rembiel
    Rozumiem Twoje rozterki ale ... skupmy się w tym wątku nad dyskusją o 570 UZ.
    ----------------------------------------------------------------
    Moje fotki na FLICKR : http://www.flickr.com/photos/corsarz/

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Funkcja 3-D i ART (Sztuka) w OLYMPUS Master 2

Dodatkowe informacje dla użytkowników SP-570UZ (w uzupełnieniu instrukcji):
    Funkcja 3-D i ART Sztuka w OLYMPUS Master 2
    Jeśli zainstalowaliśmy program Olympus Master 2.0 oraz zakupiliśmy kartę pamięci Olympus xD-Picture Card Typ M lub Typ H to w pudełku znajdziemy okulary 3D oraz kartkę z numerem seryjnym (kodem), który wpiszemy przy instalacji xD-Picture Card Pack. Na dostarczonym dysku instalacyjnym OLYMPUS Master 2 nie znajdziemy xD-Picture Card Pack niezbędnego do wykorzystania w tym programie funkcji 3D.
    Istnieje możliwość zainstalowania OLYMPUS muvee theaterPack w wersja trial do wypróbowania http://asia.olympus-globa...eatures/03.html
    W celu skorzystania z funkcji 3D, musimy pobrać ze strony:
    http://asia.olympus-globa...lympus_master2/
    i zainstalować dodatkowo OLYMPUS Master 2 xD-Picture Card Pack (najnowsza wersja 18 Mar.,2008 Windows 2000Pro/ XP/ Vista XDPACK_WIN_203.exe, ok. 25MB)
    Sposób postępowania:
    najpierw instalujemy i sprawdzamy OLYMPUS Master 2, ponieważ oprogramowanie xD-Picture Card Pack, będzie dodane do OLYMPUS Master 2.
    Jak zainstalować
    Pobierany instalator xD-Picture Card Pack zapisujemy na Pulpicie
    Zamykamy wszystkie aplikacje, które są otwarte w komputerze
    Klikamy dwukrotne na zapisany na Pulpicie plik instalatora XDPACK_WIN_203.exe
    Dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami instalatora

Program OLYMPUS xD-Picture Card Pack to dodatkowy moduł oprogramowania (add-on) wzbogacający program OLYMPUS Master 2 o funkcje „Natychmiastowa sztuka”, „Filtr artystyczny” i „Zdjęcie 3D”.
    Funkcja „Natychmiastowa sztuka” zapewnia możliwość łatwego tworzenia zdjęć artystycznych przypominających filmy rysunkowe, akwarele lub obrazy olejne.
    Opcja efektów artystycznych umożliwia tworzenie odpowiednich efektów dzięki funkcji edycji „Filtr artystyczny – Film rysunkowy, Akwarela, Malarstwo olejne”. Istnieje również możliwość podpisywania zdjęć.
    Funkcja „3D” umożliwia tworzenie trójwymiarowych zdjęć, które można oglądać korzystając z okularów z kolorowym filtrem (stereoskopowych), podstawki dla fotografii 3D itp.
    Po zainstalowaniu w opcji Narzędzia i na pasku narzędzi pojawią się: Natychmiastowa sztuka i 3D, Sztuka pojawi sie również w manu Edycja.
    Funkcję 3D można stosować wyłącznie do zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym firmy OLYMPUS w trybie panoramicznym. Efekty 3D można stosować wyłącznie do zdjęć o szerokości lub wysokości ponad 240 pikseli, a mniejszej niż 8 192 pikseli.
    Jeśli szerokość lub wysokość zdjęcia przekroczy 3200 pikseli dla funkcji 3D i Sztuka, po zapisaniu zostanie ona odpowiednio zredukowana do 3200 pikseli.

Poniżej przykład: zdjęcie kwiatu Rododendrona (SP-570UZ) i przeróbki.

Przy okazji zwracam uwagę:, aby można nagrywać dłuższe filmy (9min - 1GB lub 18min - 2GB, a nie 40sec) w formacie VGA przy szybkości 30 klatek, należy zakupić karty xD M+ lub typ H, o czym niestety na stronach Olympus pl oraz z instrukcji (str 73 i 84) nie można się dowiedzieć. I to już nie jest poprawne informowanie o możliwościach wyrobu. Te dane można odczytać ze stron Olympus jap.

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Rododendron.jpg
Wyświetleń:	324
Rozmiar:	75,4 KB
ID:	4493   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RododendronAkwarela.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	74,7 KB
ID:	4494   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RododendronFarbaOlejna.jpg
Wyświetleń:	314
Rozmiar:	120,3 KB
ID:	4495  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A gdzie mozna zakupic ową karte M+? Sprawdzalem na allegro i niestety nic nie znalazłem. W sklepach internetowych owszem, niby jest, ale jeszcze niedostepna.
    Ostatnio edytowane przez grzesj ; 29.05.08 o 20:48

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rembiel Zobacz posta
    dzięki kolejny raz Don Pedro

ale.... poczytałem o s9600 trochę i mam spore wątpliwości bo oprócz wielu pochlebnych opinii o nim spotkałem się bardzo często z zarzutem że stabilizacja w nim to mit...

czy skoro miałeś możliwość obcowania z aparatem to prawda? i w jakim stopniu to może przeszkadzać osobie, która chciała by coś może sie pouczyć robić zdjęcia inaczej niż trybem auto (moja dziewczyna)??
    nie ukrywam również że stabilizacja przydała by się i mi bo nie mam bardzo pewnej ręki choć pisali ludzie opinie iż ten brak stabilizacji s9600 do pewnego stopnia nadrabia matrycą choć szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia w jaki sposób miało by się to odbywać
    Stabilizacja mechaniczna, to dobry wynalazek, ale można sie bez niej obyć. Aparat tej klasy o którym wspominasz dysponuje tzw. stabilizacja cyfrowa, zwieksza czułośc matrycy/ ekwiwalent ISO/ i tym samym umożliwia wykonanie nieporuszonych zdjęć, zawsze stosując priorytet jak najniższej wartości ISO/ im wieksze tym gorsza jakość zdjęć/ Takie aparaty sygnalizują o możliwości poruszenia zdjęć za pomocą ikonek np. mruga symbol ręki ujetej w dwa nawiasy itd. Zasada nieporuszonych zdjęć jest taka, że stosuje się czasy krótsze od odwrotnosci zastosowanej ogniskowej np. F=300 to dajesz czas 1/300 lub krótszy np. 1/400, F=28 to wystarczy 1/30 Do tego masz na kółku trybów "S" preselekcje czasu. To wszystko jest proste, ale jak kazda nauka wymaga czasu. Mam E400 bez mechanicznej stabilizacji i nie zdarzyło mi sie wykonać świadomie poruszonej fotki, stosuje powyższe zasady i jest dobrze. Przeglądam na bierząco opinie o SP570 i są coraz lepsze, a aparat tanieje, to "niezły model" Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Don Pedro ; 30.05.08 o 08:20

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grzesj Zobacz posta
    A gdzie mozna zakupic ową karte M+? Sprawdzalem na allegro i niestety nic nie znalazłem. W sklepach internetowych owszem, niby jest, ale jeszcze niedostepna.
    Moja uwaga dotyczyła braku szczegółowych informacji w instrukcji do aparatu SP-570UZ.
    Jednoznacznie napisałem info: "należy zakupić karty xD M+ lub typ H"
    Karty typu M+ rozpoczęto produkować w początkach tego roku (trochę trzeba poczekać na nie)
    Karty M+ są 1,5x szybsze od Typu M.
    Karty typu H oferują teoretycznie trzykrotnie wyższe prędkości odczytu i zapisu od kart typu M, lecz obecnie są dostępne jedynie w pojemnościach 512 MB i 1GB.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jutro trafi w moje łapki

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Linki do testów SP-570UZ

Podaję dla zainteresowanych linki do stron gdzie zapoznać sie można z testami SP-570UZ:
    http://www.optyczne.pl//74.1-Test_ap...SP-570_UZ.html
    http://www.e-cyfrowe.pl/testy.php?pu...ja=15&strona=1
    tutaj wartościowe sample:
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/SP570/SP570A7.HTM
    dla tych co trochę znają j. czeski:
    http://www.digimanie.cz/art_doc-1120...E006FE0B0.html
    http://leetsil.fh-forum.org/?p=37
    Fotki testowe:
    http://www.moreaufamily.net/albumsph...24e5c397696239
    Miłej lektury
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zbyma72age , ja sie baaaardzo długo zastanawiałem nad wyborem aparatu, oczywiscie pomiedzy lustrem a a "zwykła" cyfrówka. Wiem, co potrafi ten aparat, a czego nie, znam jego wady i zalety, ale postanowiłem najpierw nauczyc sie robic zdjecia na SP-570, potem pomyslimy o lustrze. Do tej pory robiłem zdjecia małpkami, czasem stara dobra analogową Practicą ojca (jak juz sie troche poduczyłem jak robic nią zdjecia, niektóre wychodziły po prostu przepiekne). Jak tylko dostane Olka w swoje łapki, podziele sie opinią i na pewno próbnymi fotkami.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No i jest, przyszedł Pierwsze wrażenia: dosyc solidnie wykonany, fajnie leży w rece. Pokrętło zooma na obiektywie troche niewygodne, ale mozna sie przyzwyczaic. Menu dosyc przejrzyste, wszystkie przyciski, pokrętła wygodnie pod palcami, mozna sie szybko nauczyc obsługi bez patrzenia na klawisze. Jakosc zdjec: no coz, lustro to nie jest, ale jesli pobawmiy sie manualem mozna strzelic na prawde ładne zdjecia (dzis postaram sie wrzucic pare). Czasami zawodzi AF, ale nie jest najgorzej. Baaaardzo pododba mi sie tryb super makro, działa na prawde dobrze. Przestroga - NIE uzywajcie zoomu cyfrowego nawet w 1% - zdjecia wyglądają jak z telefonu. Nie polecam rowniez wykorzysywania maxymalnego zoomu optycznego 20x (ekwiwalent 520mm).
    Bede dalej dzielił sie moimi opiniami wraz z dlaszym uzytkowaniem aparatu.
    Na dzien dzisiejszy - 4+.
    Pozdrawiam.

PS. Pytanko do zbyma72age: poleciłbys taki zestaw do naszych Olków? A jesli nie to co?
    http://allegro.pl/item380092687_zest...50_sp_560.html

A to???
    http://allegro.pl/item380822316_olym..._makro_ad.html
    Ostatnio edytowane przez grzesj ; 11.06.08 o 10:25