Fakt, dziękuję.
Fakt, dziękuję.
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Uważam to za głupotę. Obecnie jak i w poprzedniej Rzeczypospolitej trwa zakłamywanie historii.
U mnie w pd-wsch Polsce o Akcji Wisła też długo było cicho.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
faktycznie ratusz piękny był, a punkt odniesienia to jak widzę chyba tylko i wyłącznie pozostałości po fontannie mogły służyć.
Cieszę się, że kontynuujesz wątek![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
Fajny pomysł i wykonanie.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
No nieeeeee zarąbali Wam takie fajne armaty na rzecz zielonego tramwaju
Bo teraz jest pełno takich pożytecznych idiotów architektów ze spranymi mózgami i nawet nie chce mi się opisywać wielu faktów z Łodzi. Wygląd tego placu z 44a do 44n ma się jak pyszne włoskie lody zza dawnych lat do obecnych zapiekane z mikrofali nad morzem![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Sprawa zapewne miała się tak. Po wojnie te tereny traktowano jako typowo poniemieckie nie wnikając we wcześniejszą historię, kiedy Elbląg był prawie zawsze polskim miastem, więc ktoby się przejmował odbudową poniemieckiego ratusza (mniemam, że tak było nie znając dokładnie historii Elbląga). Ten ratusz to nie Zamek Królewski i wszyscy kładli na to przysłowiową laskę.
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Dzięki za odwiedziny w wątku.
Co do ratusza kilka zdań jeszcze. Budynek powstał w latach 1891-1894. W 1929-1930 został rozbudowany. Część dobudowana stała się prezydium policji. Na wcześniejszych archiwalnych 44a jest przed rozbudową, a 44b po rozbudowie, choć widać tylko mały fragment. Tak wogóle Ratusz miał zabudowę w kształcie litery L czego nie widać na poprzednich zdjęciach, a wygladał tak:
44c. (foto archiw. - 1928r.)
44d. (foto archiw. - 1943r. Ratusz po rozbudowie. Z Kształtu litery "L" powstał prostokąt)
Obecnie na miejscu tej części dobudowanej znajduje się Hotel Arbiter. Tej z przodu nie ma w ogóle i biegnie już tu ulica.
Jeśli chodzi o zniszczeia ratusza podczas działań wojennych, tak dokładnie nie wiem. Z tego co można wyczytać to były znaczne. Uległ też pożarowi i dewastacji przez szabrowników. Może być tak jak napisał Czarmax odnośnie ewentualnej odbudowy.
To jeszcze dwa kadry z Placu Słowiańskiego z nie istniejącym już Ratuszem w tle.
45. (foto archiw. -1934r.)
45n. (obecnie 2016r.)
46. (foto archiw.)
46n.
Drzewo widoczne na zdjęciu 46. i 46n. to dąb zasadzony z okazji 600 rocznicy powstania miasta.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.04.16 o 13:26
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg