G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Zdecydowanie piękniejsze były kiedyś nasze miasta, miasteczka i wsie...
Dokładnie o tym samym pomyślałem, niestety większość zmian jest in minus. Uwielbiam oglądać takie zdjęcia, kusi aby coś podobnego zrobić w Łodzi. Ja czekam na więcej ...![]()
Mam podobne zdanie do powyższychDzięki za wizytę i komentarze.
Kościół Bożego Ciała wybudowany na początku XV w. W czasie działań wojennych został zniszczony i spalony. Ruiny kościoła stały do 1973r. Po odbudowie i adaptacji w 1976 stał się siedzibą domu kultury "Pegaz". W 1981 r. został zwrócony władzom kościelnym.
35. (foto archiw.) Tak wyglądał kiedyś:
35a. (foto archiw.) Tak po II wojnie światowej:
35n. Tak obecnie - 2016r
36. (foto archiw.)
36n.
![]()
Odbudowali w wersji zgodnej z aktualnym wtedy trendem.![]()
W końcu dom kultury wybudowany na planie krzyża byłby prowokacją.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Dokładnie
Akurat w tej wrzutce 35n nie było wcale prostowane, 36n było choć nie aż tak dużo.
Tak w ogóle masz rację, budynki na archiwalnych zdjęciach wyglądają bardziej naturalnie. Sądzę, że wpływ ma tu sprzęt, a także czasami wysokość z jakiej było robione dane ujęcie. Też się zastanawiałem, że bardzo rzadko w tych archiwalnych występują zniekształcenia geometryczne. Zapewne większa "matryca"czy raczej film światłoczuły, średni format ( a może jeszcze cuś większego ?) i do tego odpowiednie obiektywy. Nie wiem nie znam się
![]()
Błędny wniosek.
Zdjęcia archiwalne są proste więc trudno mówić, że są bardziej naturalne niż andtora dla tego, że są nieprostowane.
Obstawiałbym obiektyw o dłuższej ogniskowej niż Twojego. Wyraźnie widać, że na archiwalnych zdjęciach jest większy skrót perspektywy. Mimo, że kadry zaczynają się w tym samym miejscu, to obiekty w głębi kadru wydają się bliżej, niż na na zdjęciach andtora.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No tak, gapa ze mnieCo do 32n to były dwa ujęcia połączone w "panoramę" z wyborem łączenia cylindrycznym. Wyszło jak wyszło
![]()
Mając do dyspozycji obiektyw kitowy na krótkim końcu 14mm byłoby ciężko z tego miejsca objąć to co na zdjęciu archiwalnym.
Taki np. średnioformatowy ciekawe z jakiego roku jest (źródło foty) Co do małoobrazkowych taki cytat z netu:
..." Po wynalezieniu w 1914 roku i rozpowszechnieniu filmów małoobrazkowych po roku 1925 możemy mówić o współczesnej fotografii, która nie zmieniła się aż do dziś i nadal obrazek 36x24mm, tak jak na kliszy jest wyznacznikiem zdjęć, także w fotografii cyfrowej."...
Z jakich dokładnie lat pochodzą nie wiem, można się tylko mniej więcej domyślać. Większość to stare widokówki/pocztówki. Niektóre mogą być (lub jeszcze beda) nie fotografiami, a rycinami, rysunkami, malunkami.
Edit.
Czasem pewnie tak, ale nie zawsze, choćby te przykładowe wspominane foto 32.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 28.02.16 o 23:28