Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: OM-D - Mój "rodzinny" dylemat z E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Za 1400 można kupić wiele szklanych manuali w niezłym stanie i dających niezły obrazek oraz stosowne przejściówki...
    Dlatego ja sugerowałem Pentaxa - za 1400 kupi się wiele manualnych szkieł dających b. fajny obrazek i nawet nie będzie trzeba kupować przejściówki... no ale decyzja i tak należy do kupującego.

Z tych dwóch - Sony i Olek to kupiłbym jednak Olka.

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzisiaj byłem w dwóch sklepach żaby "organoleptycznie" posprawdzać Olka i Sony A6000. Niestety w żadnym z nich nie posiadali E-M1 więc zadowoliłem się E-M10. Mimo, że Olek E-M10 to sprzęt niższej klasy niż E-M1 to mi pasowały bardziej rozwiązania tam zastosowane. Mimo, że Sony miał większy grip to i tak lepiej trzymało się Olka. Podejrzewam na podstawie recenzji, że E-M1 jest jeszcze bardziej ergonomiczny. Pan w jednym sklepie pokazywał wyższość Sony nad Olkiem na podstawie porównywarki i zwracał uwagę na cyferki. Mówił, że miał E-M1 i szybko go sprzedał.
    Drugi Pan w drugim sklepie mówił, że z tej pary wybrał by zdecydowanie Olka mimo mniejszej matrycy.
    Na dzień dzisiejszy i godz. 14.41 jestem na etapie, że chcę wziąć:
    - OM-D E-M1
    - Zuiko 14-42 II R
    - Zuiko 45mm f/1.8
    Za jakiś czas chciałbym dokupić jakąś manualną jasną stałkę np. Fujian CCTV 35mm f/1.7

Nie wiem co się zmieni za parę minut czy godzin :/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    "...1. OM-D E-M5 w wersji 1 z obiektywem M. Zuiko ED 12-40mm f/2.8 PRO..." Wróciłem do Twojego 1-szego posta i ta propozycja moim zdaniem jest najrozsądniejsza. Miałem 5-kę. mam 1-kę i tak naprawde poprawiła sie ergonomia. W zdjeciach nie widzę specjalnej róznicy. Bajerów dodatkowych w stosunku do 5-ki raczej nie używam. Moim zdaniem:- skup się na dobrych szkłach. Nawet jeżeli kupisz 10-kę. 12-40 to zacne szkło (mam) i tym tropem bym szedł. (OMD-EM1 i 14-42 to dla mnie zupełny dysonans. )
    Ostatnio edytowane przez DzejPi ; 9.09.15 o 15:28 Powód: literówka

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No cóż...
    Zakup zrobiłem, tak jak podałem dwa wątki wyżej. Kupiłem z valubasket i zapłaciłem dla bezpieczeństwa PayU. Mam nadzieje, że będę zadowolony. Bardzo dziękuję za WSZYSTKIE rady, wiem, że były słuszne. To co wybrałem poparłem także recenzjami w internecie i recenzjami video na youtube. Wasz wkład jest również nieoceniony. Pozdrawiam i do napisania.
    Marek

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elaniusz Zobacz posta
    No cóż...
    Zakup zrobiłem, tak jak podałem dwa wątki wyżej. Kupiłem z valubasket i zapłaciłem dla bezpieczeństwa PayU. Mam nadzieje, że będę zadowolony. Bardzo dziękuję za WSZYSTKIE rady, wiem, że były słuszne. To co wybrałem poparłem także recenzjami w internecie i recenzjami video na youtube. Wasz wkład jest również nieoceniony. Pozdrawiam i do napisania.
    Marek
    Mając OMD M1 nawet bym nie spojrzał na 14-42, jest za grosze duże 14-54 I/14-54 II/ 12-60. Jako maleństwo to panaś 20 f 1,7, panaś 25 itp. Dalej w tele 50-200. Moim skromnym zdanie pójście w manuala to jakiś anachronizm, podobnie jak manualna skrzynia w samochodzie

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wszystko przede mną
    "W światłości twojej oglądamy światłość." Ps 36,10
    Mój profil na FLICKR.COM

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Już "po ptokach", ale się wypowiem jako amator. Robiłem zdjęcia, aż tu nagle coś mi strzeliło do głowy, że chcę robić lepsze, a nawet cudowne zdjęcia. Wcześniej byłem zadowolony, ale diabeł oraz koledzy podpowiadali - "będzie lepiej, kup lustro, kup stałki, będzie pan zadowolony"... I w ten sposób przebrnąłem przez chyba wszystkie systemy (te lustrzane i bez lusta), przez ogrom obiektywów i... otarłem się o depresję. Niestety zamiast lepiej było coraz gorzej. Zamiast na zdjęciach i szlifowaniu umiejętności oraz zdobywaniu fotograficznej wiedzy, skupiłem się na sprzęcie. Oh ja głupi, oh ja durny... W końcu poszedłem po rozum do głowy i kupiłem stylusa 1s. I w jednej, dosłownie jednej chwili wróciła chęć fotografowania, mocno doprawiona zadowoleniem i dużą dawką spokoju ducha. Zdjęć jest coraz więcej i to coraz lepszych. Nie chcę nikogo zniechęcać do jakiegokolwiek sprzętu, ale rozczarowanie potrafi bardzo boleć. Niemniej jednak życzę zadowolenia z dokonanego wyboru i samych udanych kadrów
    ***Olympus Stylus 1s***

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    W końcu poszedłem po rozum do głowy i kupiłem stylusa 1s. I w jednej, dosłownie jednej chwili wróciła chęć fotografowania, mocno doprawiona zadowoleniem i dużą dawką spokoju ducha. Zdjęć jest coraz więcej i to coraz lepszych.
    O tym właśnie pisałem:
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    ... może zastanów się nad kupnem jakiegoś Stylusa.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar elaniusz
    Mieszka w
    Wisła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Helmuth, Goldiesr, wierzcie mi, że zastanawiałem się później nad Stylusem, patrzyłem na niego, czytałem i aparat świetny. Jednak po wszystkich analizach wybrałem jak wybrałem. Jeżeli się zawiodę to się do tego tu przyznam, nie pójdę w zaparte. Jeszcze raz podkreślam, że każda rada była dla mnie ważna, Was jako doświadczonych fotografów bo poszerzyła mój obraz na pewne sprawy. Póki co czekam aż sprzęt do mnie dojdzie. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    Już "po ptokach", ale się wypowiem jako amator. Robiłem zdjęcia, aż tu nagle coś mi strzeliło do głowy, że chcę robić lepsze, a nawet cudowne zdjęcia. Wcześniej byłem zadowolony, ale diabeł oraz koledzy podpowiadali - "będzie lepiej, kup lustro, kup stałki, będzie pan zadowolony"... I w ten sposób przebrnąłem przez chyba wszystkie systemy (te lustrzane i bez lusta), przez ogrom obiektywów i... otarłem się o depresję. Niestety zamiast lepiej było coraz gorzej. Zamiast na zdjęciach i szlifowaniu umiejętności oraz zdobywaniu fotograficznej wiedzy, skupiłem się na sprzęcie. Oh ja głupi, oh ja durny... W końcu poszedłem po rozum do głowy i kupiłem stylusa 1s. I w jednej, dosłownie jednej chwili wróciła chęć fotografowania, mocno doprawiona zadowoleniem i dużą dawką spokoju ducha. Zdjęć jest coraz więcej i to coraz lepszych. Nie chcę nikogo zniechęcać do jakiegokolwiek sprzętu, ale rozczarowanie potrafi bardzo boleć. Niemniej jednak życzę zadowolenia z dokonanego wyboru i samych udanych kadrów
    "Święte słowa"
    Skąd to znam!?
    (Ale jeszcze się leczę)