Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: OM-D - Mój "rodzinny" dylemat z E-M5

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    To byłoby zbyt proste, Stylus i już Jedynym aparatem który mnie nie ograniczał w stajni Olka to E3, tam po prostu skupiałem się wyłącznie na kadrowaniu, szukania światła i takie tam, oczywiście matryca jaka jest każdy widzi tyle że zdjęcia zawsze ostre, ostrość tam gdzie chciałem.
    Tego nie zapewniał mi żaden kompakt i żadna inna lustrzanka.
    Sądzę że spadkobiercą w prostej linii jest właśnie OMD M1. Najsłabszy pkt E3 został zastąpiony matrycą nowszej generacji, pozostałe cechy czyli detekcja fazy ( trudno mi się przekonać do kontrastu) , genialna stabilizacja i ergonomia. Do tego obiektywy lepsze niż w micro.
    Ale ja się nie znam...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    To byłoby zbyt proste, Stylus i już Jedynym aparatem który mnie nie ograniczał w stajni Olka to E3, tam po prostu skupiałem się wyłącznie na kadrowaniu, szukania światła i takie tam, oczywiście matryca jaka jest każdy widzi tyle że zdjęcia zawsze ostre, ostrość tam gdzie chciałem.
    Tego nie zapewniał mi żaden kompakt i żadna inna lustrzanka.
    Sądzę że spadkobiercą w prostej linii jest właśnie OMD M1. Najsłabszy pkt E3 został zastąpiony matrycą nowszej generacji, pozostałe cechy czyli detekcja fazy ( trudno mi się przekonać do kontrastu) , genialna stabilizacja i ergonomia. Do tego obiektywy lepsze niż w micro.
    No właśnie jestem dokładnie na tym etapie terapii (ze spadkobiercą w prostej linii)
    I niech tak już zostanie!
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 11.09.15 o 12:05 Powód: cytaty

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Miewam problem z małą matrycą w dwóch przypadkach nocne zdjęcia nieba i nocne zdjęcia miasta, w pozostałych przypadkach wystarcza mi m4/3.
    Nie bardzo to rozumiem, o jakich problemach piszesz ?

Pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Nie bardzo to rozumiem, o jakich problemach piszesz ?

Pozdrawiam
    Chodzi o maksymalne akceptowalne dla mnie ISO, które mogę zastosować do czytelnego obrazu nocnego nieba z szerokim kątem. Do uzyskania obrazu punktowego nie kresek.
    Mała gęsta matryca daje więcej szumu, a nie o to chodzi. nożna temu zaradzić stosując statywy z silnikami do fotografii gwiazd.
    Jeden z dwóch dla mnie przypadków gdy wieksze jest lepsze. Ten drugi element to szerzej nią 14mm na FF. ponieważ papierowa GO mnie nie interesuje wiecej wad nie pamiętam...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro