Ja również hołduję idei małych, jasnych stałekMoże fisz Ciamcianga i 12/2.0 (albo budżetowo, ale jeszcze lżej 14/2.5)?
Obśmiałem sięWiecie przecież o co chodziło
Eh, żebym znowu coś źle nie napisał
W zasadzie nie - przyznaję, że mój Event Messanger 150 już jest pełny - bez tego kita luz się zrobił.
Raczej bliżej do 12 będzie, bo stałka 45 mm już jest.
Coś w tym jest.
Dodam, że nigdy nie miałem do czynienia ze szkłem o szerokim kącie, nie mówiąc o fisheye. I to skutkuje mymi wątpliwościami czy krótsza ogniskowa to już nie będzie przesada.
Matick7 ma rację pisząc o wielkości - istotnie podpięty do mikrusa jest ciężkie (nie mam gripa).
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Jeśli nie straszne są Tobie manuale to może któraś z 12 kundelków?
Samyang 7,5mm jest bardzo fajny, w dodatku można go prostować jeśli ma się ochotę.
Budżetowo jest przecież 9-18, szeroko i porządnie.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Tak jak ci mówiłem kup wszystkie, potem sprzedasz na forum te które ci nie podasują. Będziesz miał pewność właściwego wyboruA ta na poważnie i po przemyśleniu. Skoro używasz 70-300 i nie wadzi ci on rozmiarowo-wagowo przy em-10 to tak jak sugerowałem Ci na poczatku 12-40. Jak coś małego to 12 2.0 w sumie w podobnej cenie są.
Optymalne rozwiązanie to wyjście w teren i zabawa z obiektywami. Ja zapewnię 12-40 znajdź jeszcze kogoś kto pożyczy lub powłóczy się z Tobą z 12/2.0 i 7-14mm
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Chyba się zdecydowałem na wybór opcji 12 mm 2.0.
Co przeważyło? Sugestie, że to będzie dobry wybór do wnętrz i że rozmiarowo/wagowo bardziej pasujące do tego co już mam.
W razie czego pozostaje wariant, o kt. pisze inkoguto.
Dziękuję za wszystkieodpowiedzi na moje pytanie.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Ostrzenie szkłem manualnym wymaga spokoju i czasu. 12/2,0 wydaje się być szkiełkiem ciekawym. Ja osobiście jednak zastanawiałbym się czy warto w sytuacji gdy dla tej ogniskowej są szkła systemowe. I jeszcze jedno , po kilku miesiącach moja Samyangowa dziesiątka się poroskręcała i musiała póśc do serwisu do poprawki. Wróciła jak nowa, ale mam zahamowanie by komuś inny obiektyw od nich zdecydowanie polecić.
Chyba szukałbym szkiełka szerszego zwłaszcza do wnętrz. Już wybrałem dla siebie - Kowa 8,5/2,8.
Co do prostowania nie za bardzo rozumiem jego sens, tak czy inaczej traci sie ok 2/3 obrazu....
Ostatnio edytowane przez apz ; 19.09.15 o 23:29
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
strata obrazu zależy od metody prostowania, jak widać na załączonym obrazku i tak jest zysk na polu widzenia
http://www.lonelyspeck.com/defish/
co do sensu, pomijając zysk w zakresie pola widzenia, w cenie fisza samyanga, czyli ok. 1000 zł, mamy fisza i stałkę UWA, szerszą zresztą niż najszersze szkła rektalinerane. Oczywiście perfekcjonisty to nie zadowoli, ale można sobie radzić nie wydając astronomicznych kwot.
Niby jest, ale... Jak liczysz dla tradycyjnego krążka rozproszenia, to ok, ale jak chcesz mieć ostre piksele, to już trochę inna bajka.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.