Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Uzupełnienie zakresu ogniskowych po zgubieniu kita 14-42 m.Zuiko do OM-D E-M10

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Ja również hołduję idei małych, jasnych stałek Może fisz Ciamcianga i 12/2.0 (albo budżetowo, ale jeszcze lżej 14/2.5)?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Bogdan powodem dylematów szklanych.
    Trzeba go jakoś ukarać.
    Obśmiałem się Wiecie przecież o co chodziło

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Rozmiar ma znaczenie?
    Eh, żebym znowu coś źle nie napisał

W zasadzie nie - przyznaję, że mój Event Messanger 150 już jest pełny - bez tego kita luz się zrobił.

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Ja bym wybrał tylko coś szerokiego 8 lub 7-14 jeśli chcemy super szeroko, a 12 jeśli chcemy lekko.
    12-40 to typowy wół roboczy, którego osobiście się pozbyłem, bo nie pasuje mi do idei naszego małego systemu, jestem w trakcie transformacji systemu z zoomów na zgrabne stałki ; ) (chociaż nowe 8mm też kusi, ale budżet nie ten)
    Patrząc na wykres wydaje mi się, że po zakupie 12-40 będą używane tylko dwie skrajne ogniskowe jak to było do tej pory przy poprzednim kicie ; )
    Raczej bliżej do 12 będzie, bo stałka 45 mm już jest.

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Program ci nie pokaze ogniskowych, ktorych nie uzywales, bo nie miales. To sie zmieni po zakupie 7-14mm
    Na wykresie widac wyraznie, ze 14mm bylo dosyc popularne u ciebie
    Coś w tym jest.

Dodam, że nigdy nie miałem do czynienia ze szkłem o szerokim kącie, nie mówiąc o fisheye. I to skutkuje mymi wątpliwościami czy krótsza ogniskowa to już nie będzie przesada.

Matick7 ma rację pisząc o wielkości - istotnie podpięty do mikrusa jest ciężkie (nie mam gripa).
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Bogdan powodem dylematów szklanych.
    Trzeba go jakoś ukarać.
    Nie będzie od dziś pił ze szkła tylko dziabał z gwinta...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Jeśli nie straszne są Tobie manuale to może któraś z 12 kundelków?
    Samyang 7,5mm jest bardzo fajny, w dodatku można go prostować jeśli ma się ochotę.
    Budżetowo jest przecież 9-18, szeroko i porządnie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Tak jak ci mówiłem kup wszystkie, potem sprzedasz na forum te które ci nie podasują. Będziesz miał pewność właściwego wyboru A ta na poważnie i po przemyśleniu. Skoro używasz 70-300 i nie wadzi ci on rozmiarowo-wagowo przy em-10 to tak jak sugerowałem Ci na poczatku 12-40. Jak coś małego to 12 2.0 w sumie w podobnej cenie są.

Optymalne rozwiązanie to wyjście w teren i zabawa z obiektywami. Ja zapewnię 12-40 znajdź jeszcze kogoś kto pożyczy lub powłóczy się z Tobą z 12/2.0 i 7-14mm
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Chyba się zdecydowałem na wybór opcji 12 mm 2.0.
    Co przeważyło? Sugestie, że to będzie dobry wybór do wnętrz i że rozmiarowo/wagowo bardziej pasujące do tego co już mam.
    W razie czego pozostaje wariant, o kt. pisze inkoguto.
    Dziękuję za wszystkieodpowiedzi na moje pytanie.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Chyba się zdecydowałem na wybór opcji 12 mm 2.0.
    Co przeważyło? Sugestie, że to będzie dobry wybór do wnętrz i że rozmiarowo/wagowo bardziej pasujące do tego co już mam.
    W razie czego pozostaje wariant, o kt. pisze inkoguto.
    Dziękuję za wszystkieodpowiedzi na moje pytanie.
    Ostrzenie szkłem manualnym wymaga spokoju i czasu. 12/2,0 wydaje się być szkiełkiem ciekawym. Ja osobiście jednak zastanawiałbym się czy warto w sytuacji gdy dla tej ogniskowej są szkła systemowe. I jeszcze jedno , po kilku miesiącach moja Samyangowa dziesiątka się poroskręcała i musiała póśc do serwisu do poprawki. Wróciła jak nowa, ale mam zahamowanie by komuś inny obiektyw od nich zdecydowanie polecić.
    Chyba szukałbym szkiełka szerszego zwłaszcza do wnętrz. Już wybrałem dla siebie - Kowa 8,5/2,8.

Co do prostowania nie za bardzo rozumiem jego sens, tak czy inaczej traci sie ok 2/3 obrazu....
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.09.15 o 23:29
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Co do prostowania nie za bardzo rozumiem jego sens, tak czy inaczej traci sie ok 2/3 obrazu....
    strata obrazu zależy od metody prostowania, jak widać na załączonym obrazku i tak jest zysk na polu widzenia

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fisheye-vs-rectilinear1.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	261,3 KB
ID:	157383
    http://www.lonelyspeck.com/defish/

co do sensu, pomijając zysk w zakresie pola widzenia, w cenie fisza samyanga, czyli ok. 1000 zł, mamy fisza i stałkę UWA, szerszą zresztą niż najszersze szkła rektalinerane. Oczywiście perfekcjonisty to nie zadowoli, ale można sobie radzić nie wydając astronomicznych kwot.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ostrzenie szkłem manualnym wymaga spokoju i czasu. 12/2,0 wydaje się być szkiełkiem ciekawym.
    GO przy 12mm jest tak duża, nawet na F2, ze nie ma co demonizować braku AFu... Co innego jakość wykonania Samyanga, tu niestety bywa rożnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Niby jest, ale... Jak liczysz dla tradycyjnego krążka rozproszenia, to ok, ale jak chcesz mieć ostre piksele, to już trochę inna bajka.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.