Dzemski, w jakich mniej więcej cenach się kształtuje to szkło? (pytam, bo nie mam jak wpełznąć na AllegroZamieszczone przez dzemski
).
dokładnie, około 150 zł. Od pełnej dziury jest dość ostre, minus to waga, ale i tak jest mniejsza niż waga Sonnara![]()
FenkjuNo tak, w Sonnarze w zasadzie skusiło mnie nie tyle 180mm, co te 2.8 Czekam na poprawę pogody, aby potestować w lesie. Podobno w zacienionych odczuję różnicę między światłem 2.8, a 3.5, tylko ciągle się zastanawiam, jak spora ona będzie.
Szkoda, że nie tak duża jak z 2.0 w Heliosie.
![]()
Wybór jednak padł na Jupitera 21M 4/200 za 120 zł. Ekonomia...ale może bedzie kiedyś okazja to zamienię na jaśniejszy Sonnar. Obiektyw mam już w domu, dzisiaj miała być próba w terenie, niestety pada... Mam nadzieje, że był to dobry wybór, chociaż obiektyw ma delikatne luzy na korpusie (o czy wiedziałem) i zdezelowane śrubki (o czym nie wiedziałem). Póki co domowe próby wyszły w miarę pozytywnie. Mam nadzieje, że wszystko będzie ok. Jeśli nie, będę ścigał sprzedawcę
załączam 4 pliki bez statywu (iso 400) widok z okna, zatem proszę nie oceniać kadru itp.
1) Kit na 14
2) Kit na 45
3) Prakticar 2.8/135
4) Jupiter4/200
Jestem pod wrażeniem ostatniej foty. Wygląda obiecująco, długo trwało złapanie ostrości ( ile było prób)?
Pozdrawiam
Sebaa
"Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
"Życie jest pasmem straconych okazji"
"Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."
pierwszy strzał![]()
Już po pierwszym wypadzie w plener. Niestety efekty załamujące z dwóch powodów.
1) Dałem wielką plamę patrząc na poruszone fotki i zachodząc w głowę co robię nie tak. Dopiero w domu mnie oświeciło, że ISO 800 ok, ale czas 1/25 dla obiektywu M42 200mm to zdecydowanie za długo ( statywem nadal nie dysponuję). Jak pamiętam powinno być 1/400 minimum.
2) Jak sie okazało obiektyw nie ostrzy w nieskończoność. Do pewnej odległości jest dobrze, ale w pewnym momencie obiekty łapie opór (rzekomo na oo) i na dalszy plan nie idzie wyostrzyć. Sprawdzałem później na czasach 1/800, 1/2000 i jest tak samo. Nadal mocno oddalona antena jest 'podwójna'. Sprawdzałem też w lesie po prostu patrząc przez obiektyw. ustaiwłem na rząd drzew i zauważyłem, że 'środkowe' jest ostre, a dalsze nie.
Znacie inny sposób na sprawdzenie oo w obiektywie?
Poniżej ( nie patrzeć na kadr naświetlenia itp) plik fotki z okna ISO 200 1/2500 - jest możliwe poruszenie ? Na niższej podziałce już zupełnie rozmazane, na oo właśnie taki obraz.
Wysłałem już e-maila do sprzedawcy, zobaczymy co będzie dalej.
Ok. Obiektyw odesłałem, wczoraj odebrałem drugi , sprawny i zdążyłem złapać kawałek słońca ( w sensie pogody) i zrobić parę fotek. Jak tylko sie ogarnę, to coś tu wrzucę, żeby pokazać bokeh.
Wrzuciłem Tutaj