Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Porady dla amatora

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    Nie łapie - jak może zależeć zdjęcie od programu, jak to surowy jpeg z aparatu?
    Jesli popatrzysz w Swoj exif to zobaczysz,ze masz adnotacje,ze CS2 juz poprzestawial po swojemu,w moim zobaczysz,ze Nero foto snap,a to tylko dlatego zeby wage zmniejszyc -jego uzylem.Pomimo tego,ze nic suwaczkami nie robisz kazdy z nich jakos tam juz zmienia.Wez powolaj rawa na automacie w roznych programach i bedziesz mial tyle roznych fotek ile programow.Inaczej nie umie wytlumaczyc.

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuje wszystkim za uwagi. Napiszcie proszę jeszcze tylko coś odnośnie pkt. 3

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Odnosnie 3. znalazlem takie cos

2,8/180 MC Sonnar Carl Zeiss Jena (do aparatów M42x1 z adapterem, który występuje w dwóch wersjach: auto i electric)
    To uznany obiektyw, z długą tradycją. Podstawowa konstrukcja została opracowana na olimpiadę w Berlinie w 1936r. Dlatego nazywano go wtedy Sonnar Olympia. Robił furorę i był najlepszym obiektywem w swojej klasie. Jest to jasny obiektyw. Tu zasadnicza uwaga. Obiektyw ten jest przystosowany do lustrzanek 6x6. Zatem jest duży i ciężki. Jednak nadaje się również do lustrzanek małoobrazkowych. Generalnie Niemcy stanęli na stanowisku, iż ze względów praktycznych dobrze będzie produkować takie same obiektywy o długiej ogniskowej do wszystkich lustrzanek. Zatem takie konstrukcje, jak właśnie Sonnar 2,8/180, Sonnar 4/300, Pentacon 4/300, Pentacon 5,6/500, obiektyw lustrzany 5,6/1000 można używać z Prakticą M42x1 (Zenitem), Exaktą, Praktiną i oczywiście z Pentacon six’em. W/w Sonnary w nowszych wersjach za pomocą specjalnych adapterów (electric) można było stosować do Praktic wymagających styków elektrycznych (LLC, VLC, PLC, EE). Kupując Sonnara 2,8/180 trzeba zawsze sprawdzić, czy na wyposażeniu jest adapter na gwint M42x1 (nie musi być ze stykami). Kolejnym niuansem jest to, że przy zastosowaniu tych adapterów posiadamy co prawda automatyczną przysłonę ale z pewną ułomnością. Polega to na tym, iż po wykonaniu każdego zdjęcia należy napiąć maleńką dźwigienkę znajdującą się na adapterze. Po tej czynności obiektyw zachowuje się jakby miał automatyczną przysłonę tzn. obraz w celowniku jest jasny, niezależnie od przekręcania pierścienia przysłony. Dopiero po naciśnięciu spustu obiektyw przymyka się do wartości roboczej przysłony. Wtedy by mieć automatyczną przysłonę znowu przesuwamy dźwigienkę na adapterze. Tą małą niedogodność należy brać pod uwagę przy wyborze między Sonnarem 2,8/180 a Sonnarem 2,8/200 specjalnie przystosowanym do aparatów małoobrazkowych i dysponującym w pełni automatyczną przysłoną. Z drugiej strony Sonnar 2,8/200 nie posiada gniazda do statywu na obrotnicy, które to gniazdo jest w Sonnarze 2,8/180. Powoduje to, że gdy fotografujemy Sonnarem 2,8/200 ze statywu, układ aparat – obiektyw, nie jest zbyt stabilny. Nowsze Sonnary 2,8/180 posiadają wielowarstwowe powłoki przeciwodblaskowe MC. Starsze obiektywy dysponują niebieskimi jednowarstwowymi powłokami. Ich obudowa też się nieco różni. Pierścienie ostrości i przysłony są srebrno - czarne (tzw. zebra). Generalnie Sonnar 2,8/180 – jak każdy inny Sonnar – daje bardzo dobre, plastyczne obrazy. Sam miałem kiedyś możliwość wykonywania zdjęć tym obiektywem, ale nie lustrzanką małoobrazkową a 6x6 cm. Efekt – rewelacyjny. Sonnar 2,8/180 może w zależności od stanu kosztować od 200 do 500 zł. Na wyposażeniu znajduje się osłona przeciwsłoneczna. Średnica filtrów M86x1.

4/200 MC PENTACON auto (electric)
    To bardzo dobry obiektyw z automatyczną przysłoną. Posiada on wielowarstwowe powłoki przeciwodblaskowe MC. Trochę waży ale nie tyle, co opisane wyżej Sonnary. Jakość zdjęć bardzo dobra. Można uznać, iż jest to uniwersalna 200-ka. Na wyposażeniu wysuwana osłona przeciwsłoneczna. Średnica filtrów M58x0,75.

4/200 MC PENTACON bez automatycznej przysłony (stara nazwa: Orestegor Meyer Goerlitz).
    Jest to zupełnie inny obiektyw od opisywanego wyżej! To dobry obiektyw, ale bez automatycznej przysłony. Spowalnia to fotografowanie - bo na ostro należy nastawiać przy otwartym obiektywie, a następnie przed wykonaniem zdjęcia przysłonić go do wartości roboczej. Co prawda specjalny pierścień ułatwia to zadanie, ale zawsze traci się na czasie (jest to tzw. przysłona preselekcyjna). Dodatkowo nie posiada wielowarstwowych powłok przeciwodblaskowych MC, a tylko pojedynczą warstwę niebieską. Zaletą obiektywu w stosunku do w/w Pentacona 4/200 auto (electric) jest to, iż jest wyposażony w wymienne adaptery. Posiadając ten obiektyw można go dopasować do Exakty, Exy i Praktiny. Ponadto jest mniejszy, poręczniejszy i lżejszy od swojego młodszego brata. Dodatkowo ma tzw. kołową przysłonę składającą się z wielu lisków. Daje to ładne (miękkie) nieostrości przy portrecie. Starsze obiektywy mają obudowę srebrno – czarną, nowsze czarną. Na wyposażeniu wkręcana osłona przeciwsłoneczna. Średnica filtrów M58x0,75.

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuje lucca. pkt

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jeśli planujesz zakup sonnara - licz się z tym , że to olbrzymie bydle miałem go podpiętego pod e500 i ciężko jest ustrzelić ostrą fotę z ręki, choć Mysikrólik sobie z tym radzi
    Osobiście używam obiektywów przeznaczonych do pentacona i klatki 6x6. Są to dwa biometary 80 i 120 mm - oby dwa bez MC, poza tym mają takie samo światło jak sonnar - 2,8.

Używając obiektywów do aparatów analogowych pamiętać musisz, że kryją 24x36mm, czyli za dużo jak na FF w 4/3 Za dużo światła wpada do komory i pogarsza kontrast . Irek 50 zrobił maskę ograniczającą ilość owego błądzącego światła ( za co mu cześć i chwała ) i opisał ją TU

Jednakże - polecam wszelkie ddr'owskie produkty. Zdjęcia robione ww obiektywami mają zupełnie inną plastykę, kolory itp itd. No i ten bokeh przy pełnej dziurze
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 23.04.08 o 09:03 Powód: poprawiam niedziałające linki
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dlatego myślę nad alternatywą - Pentacona lub nawet najtańszego Jupitera 200/4.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    dlatego myślę nad alternatywą - Pentacona lub nawet najtańszego Jupitera 200/4.
    tych szkiełek nie miałem w ręce i nic o nich nie wiem, ale przy pentaconie i jupiterze masz taką samą sytuację.
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radlakos
    jeśli planujesz zakup sonnara - licz się z tym , że to olbrzymie bydle miałem go podpiętego pod e500 i ciężko jest ustrzelić ostrą fotę z ręki, choć Mysikrólik sobie z tym radzi
    Ujdzie Kwestia ćwiczeń na sucho. Owszem na początku wypada nieco "depresyjnie", jak z 70 zdjęć 1 wychodzi ostre, ale potem całkiem nieźle jest Ciągle żałuję, że pogoda nie dopisuje, bo czekam na focenie obiektów typu kaczki
    Co do ostrzenia - pierścień w Sonnarze jest niesamowicie dokładny. Wyostrza dosłownie co do kilku mm.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aniu dziękuje za pomoc ! Ciekawskim wyjaśniam - poprzez e-mail i GG

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    1.
    Standardowo przelicznik jest następujący: 1 dzielone przez ogniskową = MAX CZAS MIGAWKI
    crop w olku to x2, więc ogniskowe się podwajają.
    2.
    To zależy w jakich warunkach i co fotografujesz. Ogólnie im jasniej tym lepiej.

3.
    Pentacon jest sporo słabszy od Sonnara. Ja polecam Jupitera 200/4, bardzo dobre i dość tanie szkło.

4. Na zdjęciach z teleobiektywu duży wpływ ma perspektywa powietrzna (powietrze nie jest bezbarwne, także im większa wilgotność tym efekt się nasila), a także przy szkłach do aparatów pełnoklatkowych fakt, że do obiektywu wpada więcej światła, co obniża dodatkowo kontrastowość.