A odpowie ktoś na pytanie 1, 2 lub 3 ?
A odpowie ktoś na pytanie 1, 2 lub 3 ?
No na pierwsze pytanie:
To zależy od ilości światła wpuszczanego do obiektywu no i pewności ręki![]()
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
1.do takiej do jakiej masz czas wystarczający do utrzymania z ręki ;pZamieszczone przez paszczol
Ogniskowe tak jak piszesz
2. konwerter 2x zabiera dwie działki światła - czyli 2,8->5,6
3. rozmysie tła to kwestia niezwykle subiektywna. jeden lubi tak inny siak.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Jesli chodzi o mgle to raczej przypadlosc programu.Mnie z automata pokazal tak.Tez vinetka bardziej widoczna-to to chyba wina obiektywu.
Dzięki Grizz.
Lukka - jaka przypadłość programu ? To zdjęcia oryginalne, bez żadnej obróbki programu. A dałem dwa takie na których jeszcze w miarę widać. Z mgłą to nie mieli byśmy nad czym gadać, a na tych dwóch to już coś widać. Zwierzaki były w niszy terenu więc i mgła większa w tym miejscu.
Słuchaj, w takich warunkach nie oczekuj super efektów. Nawet przy bardzo czystym (teoretycznie) powietrzu przy dużym zbliżeniu zacznie robić się "mleko" - gdzieś na forum była już rozmowa, w Twoim opisie zastanej pogody - nie udało by się inaczej. Druga rzecz - nawet przy zachmurzonym niebie - ważne jest gdzie znajduje się słońce - czy robiłeś te fotki ze światłem?
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Myślę, że pod światło (tak z orientacji terenu, bo słońca widać nie było). Pocieszam się, że może uda mi się kiedyś zrobić lepsze, ale jak wspomniałem latem tych zwierzaków się na polu ni spotka.
Załączam dwa pliki z PS i bez PS - to tak w nawiązaniu do obróbki programowej.
Wzielem ten nie psowany i wrzucilem do Foto Filtre-prosty i chyba darmowy, ustawione wszystko na auto.Jak widac jest roznica w fotce.Tak,ze te mydlenie to jednak od programu zalezy.
Nie łapie - jak może zależeć zdjęcie od programu, jak to surowy jpeg z aparatu?Zamieszczone przez lucca
Moim skromnym zdaniem, każde zdjęcie trzeba obrobić, czy to RAW czy JPG z aparatu.Zamieszczone przez paszczol
Szczególnie, jesli zrobione było w trudnych warunkach. Oczywiście naie ma na to gotowej recepty, wszystko zależy od tematu, pogody czy dziesiątka innych parametrow, ba nawet od gustu fotografujacego.
"Zdjęcie prosto z aparatu" nadaje sie co najwyzej do selekcji, obrabiać dalej czy od razu wyrzucić.