Nie chce zakładac już nowego tematu to zapytam w tym. Chodzi o baterie zastępczą.Na znanym portalu ludzie kupuja baterie marki newell jako zamiennik.W opisie jest że działa z ładowarkami Olympusa czy ktoś może to potwierdzić?

Użytkownicy raportowali, że im działa.
Choć nie wszystkim.
Temat poruszany choćby tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads...+e-%2C5+newell
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Dziękuje
Ale... chyba z E-M5 Mark II? O ile wiem, zwykły E-M5 focus peakingu nie obsługuje.
---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:02 ----------
Mam dwie sztuki tych Newelli i obie sie ładują w ładowarce Olympusa. Kiedyś chwaliłem też baterie Formaxa - ale niestety po roku jeden z dwóch używanych w E-M% egzemplarzy padł a w drugim znacznie zmalała pojemność. Co ciekawe - starszy Formax używany przez kilka lat z Pentaxem K-5 nadal pięknie działa, egzemplarzy używanych przez ponad 2 lata z Fuji HS-10 mi HS-30 ostatnio nie sprawdzałem, ale gdzieś tak z pół roku temu gdy ostatni raz robiłem tym Fuji zdjęcia nadal były OK. Prawdopodobnie jak to u niemarkowych producentów - korzystają z ogniw różnych dostawców i w zależności od tego, jakie włożyli akumulatory maja różną jakość.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Próbowałem kilka miesiecy temu tej protezy, ale jej działanie zupełnie mnie nie przekonywało. Pozostaje nadzieja (niestety być może złudna) na focus peaking w jakiejś nowej wersji firmware'u do E-M5...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Formaxy najnowszej produkcji tez już ładują się w oryginalnej ładowarce, ale mają jeden feler: wymiary sa "niezauważalnie" większe i w gripie HLD moga ugrzęznąć. Raz mnie to spotkało i od tej pory używam je tylko z body EM-5. Newell chyba jednak pewniejsze.
Oczywiście można zakupić ładowarkę "niezależną", która ładuje wszystko, ale jest to straszny badziew tandetnie wykonany, który łatwo się psuje, często słabo kontaktuje i działa "niepewnie" pod względem zgłaszania zakończenia ładowania itp. Jedyna zaleta to możliwość używanie takiej ładowarki w samochodzie zasilanej z 12V.
Tak na marginesie, jest jakaś oryginalna olympusowa ładowarka do samochodu?