Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: OMD 5 a może lepiej OMD10?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lx7 Zobacz posta
    Na to tez jest sposób siatka maskujaca z otworem na szkło i pojechali
    Wystarczy szara taśma montażowa, która juź dawno temu uratowała m.innymi misję Apollo 13...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Nie chce zakładac już nowego tematu to zapytam w tym. Chodzi o baterie zastępczą.Na znanym portalu ludzie kupuja baterie marki newell jako zamiennik.W opisie jest że działa z ładowarkami Olympusa czy ktoś może to potwierdzić?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Użytkownicy raportowali, że im działa.
    Choć nie wszystkim.
    Temat poruszany choćby tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads...+e-%2C5+newell
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Dziękuje

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    U mnie paeking działa, ale z obiektywami systemowymi, na manualu go nie mam. albo nie umiem ustawić, zresztą nie ma to znaczenia jak mam powiekszenie 10 i 14x. Da się ten brak przeżyć.
    Ale... chyba z E-M5 Mark II? O ile wiem, zwykły E-M5 focus peakingu nie obsługuje.

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:02 ----------

Cytat Zamieszczone przez lx7 Zobacz posta
    Nie chce zakładac już nowego tematu to zapytam w tym. Chodzi o baterie zastępczą.Na znanym portalu ludzie kupuja baterie marki newell jako zamiennik.W opisie jest że działa z ładowarkami Olympusa czy ktoś może to potwierdzić?
    Mam dwie sztuki tych Newelli i obie sie ładują w ładowarce Olympusa. Kiedyś chwaliłem też baterie Formaxa - ale niestety po roku jeden z dwóch używanych w E-M% egzemplarzy padł a w drugim znacznie zmalała pojemność. Co ciekawe - starszy Formax używany przez kilka lat z Pentaxem K-5 nadal pięknie działa, egzemplarzy używanych przez ponad 2 lata z Fuji HS-10 mi HS-30 ostatnio nie sprawdzałem, ale gdzieś tak z pół roku temu gdy ostatni raz robiłem tym Fuji zdjęcia nadal były OK. Prawdopodobnie jak to u niemarkowych producentów - korzystają z ogniw różnych dostawców i w zależności od tego, jakie włożyli akumulatory maja różną jakość.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Ale... chyba z E-M5 Mark II? O ile wiem, zwykły E-M5 focus peakingu nie obsługuje.

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:02 ----------

Mam dwie sztuki tych Newelli i obie sie ładują w ładowarce Olympusa. Kiedyś chwaliłem też baterie Formaxa - ale niestety po roku jeden z dwóch używanych w E-M% egzemplarzy padł a w drugim znacznie zmalała pojemność. Co ciekawe - starszy Formax używany przez kilka lat z Pentaxem K-5 nadal pięknie działa, egzemplarzy używanych przez ponad 2 lata z Fuji HS-10 mi HS-30 ostatnio nie sprawdzałem, ale gdzieś tak z pół roku temu gdy ostatni raz robiłem tym Fuji zdjęcia nadal były OK. Prawdopodobnie jak to u niemarkowych producentów - korzystają z ogniw różnych dostawców i w zależności od tego, jakie włożyli akumulatory maja różną jakość.
    Ktoś tam pokazywał protezę z wykorzystaniem trybu dramatycznej tonacji. Tak mam paeking tylko w Marku II.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Próbowałem kilka miesiecy temu tej protezy, ale jej działanie zupełnie mnie nie przekonywało. Pozostaje nadzieja (niestety być może złudna) na focus peaking w jakiejś nowej wersji firmware'u do E-M5...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Próbowałem kilka miesiecy temu tej protezy, ale jej działanie zupełnie mnie nie przekonywało. Pozostaje nadzieja (niestety być może złudna) na focus peaking w jakiejś nowej wersji firmware'u do E-M5...
    Złudna nadzieja to niestety. Być może to wina zbyt wolnego procesora obrazu, a może metoda przekonania do nabycia nowszego korpusu.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Formaxy najnowszej produkcji tez już ładują się w oryginalnej ładowarce, ale mają jeden feler: wymiary sa "niezauważalnie" większe i w gripie HLD moga ugrzęznąć. Raz mnie to spotkało i od tej pory używam je tylko z body EM-5. Newell chyba jednak pewniejsze.

Oczywiście można zakupić ładowarkę "niezależną", która ładuje wszystko, ale jest to straszny badziew tandetnie wykonany, który łatwo się psuje, często słabo kontaktuje i działa "niepewnie" pod względem zgłaszania zakończenia ładowania itp. Jedyna zaleta to możliwość używanie takiej ładowarki w samochodzie zasilanej z 12V.

Tak na marginesie, jest jakaś oryginalna olympusowa ładowarka do samochodu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Tak na marginesie, jest jakaś oryginalna olympusowa ładowarka do samochodu?
    A nie lepiej zainteresować się przetwornicą napięcia? Wtedy masz możliwość podpięcia czegokolwiek (no prawie, bo jeszcze jest kwestia mocy) na 230V. Koszt w zależności od modelu waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
    The question is, who cares?