Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: OMD 5 a może lepiej OMD10?

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Ciekawi mnie jeszcze inna kwestia.Poczatkowo myslałem o zmianie na fuji x-e1 ale na forum fuji pojawiła sie informacja o luzach na bagnecie.Co dziwne te luzy (potwierdzone przez kilku użytkowników) pojawiały sie przy obiektywach systemowych.Odstraszyło mnie to bo chyba taki m42 to by wyrwał mocowanie Nie wyczytałem nic o takich przypadkach w OMD.I zastanawiam sie nad jakościa przejściówek? W pentaxie z racji słabej dostepności i kosztow miałem tanią przejsciówke która niestety zostawiała opiłki przy wykręcaniu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Weź jeszcze pod uwagę, że Olek do Ci inny kąt widzenia z tym szkłem. Jeśli odpowiada Ci dotychczasowy, to z Olkiem podobny efekt uzyskasz ze szkłem 200/2,8 (ok. 12% szerzej, trochę jaśniej i o połowę lżej, stracisz też trochę listków przysłony), albo nawet możesz sobie kupić ZD 50-200, według zeznań świadków jest to taki półmanual (równie solidny i AF niezbyt rączy z interesującymi Ciebie korpusami), apz jest kopalnią wiedzy na jego temat.

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------

Cytat Zamieszczone przez lx7 Zobacz posta
    ...Odstraszyło mnie to bo chyba taki m42 to by wyrwał mocowanie ...
    Przy takich szkłach zasada jest prosta: korpus wisi na obiektywie, a nie obiektyw na korpusie, czyli trzymasz za obiektyw, do statywu mocujesz obiektyw. Nie chodzi tylko o kwestię wyrwania bagnetu, ale też o stabilność całego układu.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Co do cropa to jestem świadomy Jesli chodzi o fotografowanie dzikich zwierząt (ptaki ,sarny itp) to nie zrobi mi to różnicy.O ZD zaraz czytam i sie edukuje Juz powróciłem Co do szkła ładne i fajne itp Ale jego cena kłuci sie z moimi możliwościami finansowymi i amatorskim podejsciem do tematu Tak powaznie to wiem ze jakość kosztuje .Ale juz tak mam że szukam prostych i tanich rozwiązań bo one daja mi najwieksza satysfakcje.To coś na zasadzie żeby z niczego zrobić coś.Kupić taki obiektyw i podłączyć ok wszystko pieknie.Jego autofocus pomysli za mnie .Będzie ładnie działał z body (do tego został stworzony).Ale dla mnie nie da radości z fotografowania.Wiem że to może dziwne ale tak już mamDla przykładu mam panasa lx7.Świetny aparat ale taki trochę wyceluj i pstryk.Zresztą zgodnie z jego przeznaczeniem.Miałem tez pentaxa i manuale.Ile to mi dawało radości zapinanie tych obiektywów z dusza,ustawienia w body,łapanie ostrości itp Kocham te ceregiele i to one pokazuja mi magię fotografi.Dzieki temu wiem o fotografi coś więcej i skłania mnie to dalszych poszukiwań.Teraz gdy szukam nowego aparatu bo pentax zakończył żywot czuje sie hmm chciałoby sie napisac jak bez reki ale lepszym porównaniem w tych czasach będzie jak bez telefonu
    Ostatnio edytowane przez lx7 ; 29.08.15 o 10:28

I zastanawiam sie nad jakościa przejściówek? W pentaxie z racji słabej dostepności i kosztow miałem tanią przejsciówke która niestety zostawiała opiłki przy wykręcaniu.
    Sam robiłeś ta przejściówkę? mam dwie sztuki tanich chińczyków PK/M42 i żadna nie robi takich cyrków. Płaciłem chyba po kilka $/sztuka (w tym wysyłka do PL). Do micro znajdziesz zarówno badziewia, jak i solidne wyroby.

Dla przykładu mam panasa lx7.Świetny aparat ale taki trochę wyceluj i pstryk.
    Wystarczy włączyć tryb M i samo celowanie nie wystarczy

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Co do przejściówki to miałem ją założona na stałe w body i przy zmianie wióry leciały.A w lx wiem że jest tryb M ale za to obiektyw jest przyspawany Decyzje prawie podjęta (E-M5) .Zastanawia mnie tylko brak focus peaking Ale to chyba można przeżyć.Na koniec kwestia tak indywidualna jak kolor.Chyba wybiore srebrny bo przypomina mi zenita e Mam tylko nadzieje że Olympus mimo zaprzestania produkcji E-M5 pierwszej seri będzie dalej wspierał ten produkt aktualizacjami.A może sie mylę? Bo to dałoby mi do myślenia.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Co do przejściówki to miałem ją założona na stałe w body i przy zmianie wióry leciały.A w lx wiem że jest tryb M ale za to obiektyw jest przyspawany Decyzje prawie podjęta (E-M5) .Zastanawia mnie tylko brak focus peaking Ale to chyba można przeżyć.Na koniec kwestia tak indywidualna jak kolor.Chyba wybiore srebrny bo przypomina mi zenita e Mam tylko nadzieje że Olympus mimo zaprzestania produkcji E-M5 pierwszej seri będzie dalej wspierał ten produkt aktualizacjami.A może sie mylę? Bo to dałoby mi do myślenia.
    U mnie paeking działa, ale z obiektywami systemowymi, na manualu go nie mam. albo nie umiem ustawić, zresztą nie ma to znaczenia jak mam powiekszenie 10 i 14x. Da się ten brak przeżyć.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.08.15 o 21:38
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Też tak mysle szczególnie ze jest powiekszenie.Nie wiem tez czy robie dobrze kupując teraz bo może jeszcze potanieje.Ale z drugiej strony to tak można w nieskończoność

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Też tak mysle szczególnie ze jest powiekszenie.Nie wiem tez czy robie dobrze kupując teraz bo może jeszcze potanieje.Ale z drugiej strony to tak można w nieskończoność
    Jak polujesz na używkę, to pewnie warto poczekać , ale z drugiej strony zaczyna się jesien i nastanie wkrótce mglista malowniczość natury...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Chce kupic nowy .Są teraz w dwoch sklepach stacjonabych z 12-50 za 2500pln.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Chce kupic nowy .Są teraz w dwoch sklepach stacjonabych z 12-50 za 2500pln.
    Ta cena pewnie będzie się powoli zmieniać , ale zawsze możesz ponegocjować na miejscu....