trochę bez sensu jest ocenianie Olympusa i systemu MFT tylko przez pryzmat ostatnich premier. Mimo tych "nowości" za astronomiczne kwoty w systemie nadal jest świetny E-M10 II, są fajne obiektywy dające niezły kompromis jakość/gabaryt, są całkiem ciekawe alternatywy Panasonica, itp. Narzekać na cenę nowego flagowca mogą Ci, który planowali zakup ze względu na jego unikalne możliwości. Jakie są to możliwości i na ile będą wykorzystywane - nie wnikam.
fret pisał o końcu postępu (w jego przypadku) w aparatach na 5D mkII. Dla mnie to jest E-M10 - nie potrzebna mi ani matryca 20MP ani 18fps ani pixel shift. Z 3-stopniową stabilizacją jestem w stanie zejść do absurdalnych czasów a i tak nie mam jak tego wykorzystać.
Dokładnie, następna 10-tka dostanie matrycę od nowej jedynki i będzie można kupować
Olek ma jaja, cena 400$ wyższa od X-T2, już nawet nie wiem o czym to świadczy![]()
Może na prawdę wierzą, że to będzie konkurent (w okazyjnej cenie przy takiej szybkostrzelności) dla D5 i 1D?
fret,
przyznaj, że nie spodziewałeś się takiego odjazdu cenowego?
Liczyłem, że max. 1700-1800$, skoro fujik 1600$.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Bez przesady. Jedno body i kilka szkieł ma zaprzepaścić cały system? W końcu jest jeszcze Panas. Korpusów i obiektywów jest bez porównania więcej, niż u jakiejkolwiek bezlustrowej konkurencji. Poza tym nie sądzę, by flagowe modele obu firm stanowiły znaczny procent ogólnej sprzedaży.
Ej odleciał, ale nie wieszajmy na nim psów. Wszyscy odlatują.
Zobaczcie na seny u fuji czy sonego, czy nikona (jeszcze raz https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1296982).
Za porównywalną puchę i szkła +/- wszędzie wyjdzie tak samo. Jasne, że konkretne konfiguracje są tańsze tu inne tam.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
O no właśnie. m4/3 to największa oferta. Właśnie szukam nowej puchy i szkieł i pod moje wymagania akurat konkurencja wypada gorzej - o ile ceny są porównywalne to wagowo i rozmiarowo jest odczuwalnie gorzej. Zwłaszcza u fuji. Soniaki są zgrabne, ale często cięższe.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Niby tak, ale...
telefony się rozwijają i kompakty uciekają wyżej. Już teraz kupno Olka z kitem ma umiarkowany sens. Kupno wersji PRO ma tego sensu jeszcze mniej, a jak się odrzuci kity i PRO, to zostaje mnóstwo szkieł w stosunkowo małym zakresie i spore braki poza tym zakresem.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.