Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: przy świecach i inne takie...

| OlyJedi Awatar cezdeville
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

przy świecach i inne takie...

witam ponownie!

zainteresowanie fotografią jest dla mnie ściśle związane z działalnością w tzw. Ruchu Rycerskim. w związku z tym często-gęsto przychodzi mi robić zdjęcia w pomieszczeniach/półmroku/nocy tylko i wyłącznie przy świetle świec. dodatkowym utrudnieniem jest to, że najczęściej nie są to zdjęcia pozowane, tylko spontanicznie poruszających się ludzi.
    mam pytanie: jak wycisnąć najwięcej ze sprzętu w wyżej opisanych wrunkach?
    jakieś sugestie? podpowiedzi?

w załączniku dwa zdjęcia, żeby lepiej zobrazować problem.
    tylko proszę nie pastwić się nad samymi zdjęciami wiem, że są... no, jakie są... :P
    nr 1 miał balans bieli ustawiony ręcznie, nr 2 na automacie. dodatkowo nr 1 był robiony ze statywu.

będę zobowiązany za wszelkie porady.

ps. zapomniałbym: nr 1 był robiony z jaśniejszą 40-150; nr 2 z kitową 14-45, docelowo będę używął głównie 40-150.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	imgoh72d4e9zc_819.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	255,8 KB
ID:	2865   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	imgk8dzwzyhvq_854.jpg
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	43,4 KB
ID:	2866  

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No to chyba tylko wysokie ISO Cię ratuje, bo jak walniesz z lampą, to zdechnie klimat. Chyba, że może lekko podoświetlać z dyfuzorem, ale inni będą lepiej wiedzieli. Pierwsze foto wg mnie za zimne, drugie nieco za ciepłe.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    właśnie, zapomniałem dodać: lampa błyskowa nie wchodzi w rachubę. klimat ginie kompletnie.
    wiem, cudów nie ma, ale może jeszcze są jakieś rzeczy, na które powinienem zwracać uwagę? chętnie też przeczytam sugestie na temat późniejszej obróbki.
    dziękuję z góry!

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja bym robił w RAW na wysokim ISO, potem wywalił tylko kolorowy szum, a ziarnisty zostawił. Wg mnie fajny efekt. I do klimatu surowego też mi pasuje.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no i pięknie. pozostaje mi tylko teraz spytać, jak się pozbyć "szumu kolorowego" używając GIMPa?
    od pół godziny grzebię na forum i w necie, a znaleźć nie mogę, coś chyba źle pytanie zadaję...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Zaczal bym od starannego ustawienia balansu bieli,szkoda jak swiatlo swiec zamienia sie w lampke halogenowa(pierwsza fota).Poznie przelecial bym co niektore filterkiem Bleach Bypass zeby troche szczegolow wydobyc i szumu nie powiekszac a zarazem nie tracic "nastroju swiecowego"
    Moze cos w tym stylu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bardzo fajne klimatycznie foty. Takie trudne tematy to prawdziwe wyzwanie i pole do popisu - ale zalezy od twoich umiejętności. Skoro jak piszesz lampa odpada to kwestia zamyka sie o dwie rzeczy: wysokie ISO (minimalnie krotszy czas) oraz niższe ISO (dłuższy czas + statyw). Jesli to małe pomieszczenia to użyteczniejszy moze sie okazać monopod ktory to jest mobilniejszy od statywu. Jesli zaś nie chcesz (nie mozesz) uzyć ani statywu ani monopodu to pozostają twoje umiejętności manualne oraz pomysłowość radzenia sobie w trudnym terenie, tj. podpórki o co sie tylko da, kawałek sznurka zawiniety o rękę i krokwię etc. Generalnie musisz jakoś ustabilizować rękę tak aby walnąc dorbą fotę. Troszke światła by sie przydało, choćby nawet jakaś żarówka cokolwiek co może sie okazać twoim sprzymierzeńcem. Tak jak w Matrixie ogranicza cie tylko twój umysł...
    ...był Olek jest A6000

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    @lucca: świetna robota. chętnie dowiedziałbym się bardziej "łopatologicznie" jak to zrobiłeś.
    @kisi: tak właśnie myślałem. generalnie trzeba będzie bardziej postawić na wysokie ISO. statyw jest, ale to się sprawdzi tylko w spokojnych momentach i przy ujęciach pozowanych. poza tym, to towarzystwo potrafi być strasznie ruchliwe, a nie chodzi o to, aby psuć komuś klimatyczną imprezę stwierdzeniami: teraz się nie ruszamy - będzie zdjęcie

w związku z waszymi uwagami rodzą mi się kolejne pytania:
    - jak ustawić WB w aparacie? na automacie wychodzą zdjęcia zbyt pomarańczowe, przy ustawieniu "na kartkę" zbyt zimne. czy pozostaje tylko późniejsza korekcja?
    - od ostatniej imprezy robię zdjęcia w RAWach. pozwala to łatwo skorygować WB. niestety wcześniej robiłem JPEGi. czy da się w GIMPie podobnie łatwo ustawić WB/temperaturę? narzędzie "Poziomy" nie jest tak dobre, jak WB we wtyczce UFRAW.
    - ponawiam pytanie o pozbycie się szumu kolorowego. poradniki, które tu znalazłem dotyczą wygładzania/usunięcia szumu w ogóle. jak w GIMPie usunąć te radosne kolorowe plamki, zostawiając wrażenie ziarnistości? ręcznie ustawiać nasycenie barw?

wielkie dzięki za sugestie!
    pozdrawiam!!!

ps. przy pozowaniu nie jest tak źle z doświetlaniem. w miarę możliwości zatrudniam "żywe statywy" z świecami/pochodniami w rękach. tak jest doświetlone zdjęcie numer dwa - pochodnia od dołu.
    pps. te same zdjęcia po małych korekcjach - zgodnie z sugestiami. lepiej?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_820.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	37,4 KB
ID:	2878   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_160.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	51,0 KB
ID:	2879  

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no dobra, zdjąłem jeszcze trochę koloru z dwójki i zwiększyłem kontrast, ale zaczynam się czuć, jakbym w piętkę gonił
    skończy się na tym, że będę całe życie jedno słabe zdjęcie poprawiał

pozdrawiam!

Nazwa:	2_518.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	51,3 KB
ID:	2880  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cezdeville
    w związku z waszymi uwagami rodzą mi się kolejne pytania:
    - jak ustawić WB w aparacie? na automacie wychodzą zdjęcia zbyt pomarańczowe, przy ustawieniu "na kartkę" zbyt zimne. czy pozostaje tylko późniejsza korekcja?
    Skoro walisz w RAWie ustaw WB jak ci sie podoba - skorygujesz na kompie.

- od ostatniej imprezy robię zdjęcia w RAWach. pozwala to łatwo skorygować WB. niestety wcześniej robiłem JPEGi. czy da się w GIMPie podobnie łatwo ustawić WB/temperaturę? narzędzie "Poziomy" nie jest tak dobre, jak WB we wtyczce UFRAW.
    WB mozna skorygować dość łatwo w RAW TERAPEE przy pomocy suwaka temperatury barwowej. Działa również na formatach nie RAWowych (fajne słowo

- ponawiam pytanie o pozbycie się szumu kolorowego. poradniki, które tu znalazłem dotyczą wygładzania/usunięcia szumu w ogóle. jak w GIMPie usunąć te radosne kolorowe plamki, zostawiając wrażenie ziarnistości? ręcznie ustawiać nasycenie barw?
    Odszumianie w GIMpie znajdziesz tu:
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...mp-vt11896.htm

Ja używam NeatImage choc ostatnio coraz częściej Noiseware (bo niby robi to lepiej choć ja nie zauważyłem). Sam sprawdz i sie przekonaj.
    ...był Olek jest A6000