Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
W kwestii wyostrzania zdjęć - jeśli jeszcze nie natrafiłeś na ten artykuł, polecam, bo dość klarownie klaruje(o wyostrzaniu jest tak gdzieś pośrodku).
Dzięki za porady. Mam prośbę, zerknijcie na poniższe fotki i napiszcie jak mi poszło z wyostrzeniem, odszumianiem i ogólnie wywołaniem rawa(ufraw i gimp wzmocnienie 0,6 0,6 i 6). Wiem że kadrom daleko do doskonałości.
Obie fotki iso400, f4,5 ,czasy 1/200/250s z ręki na stojąco - wcześnie rano, słońce już wstało ale akurat to miejsce było jeszcze w mocnym cieniu.
Pierwsza fotka to pełny kadr a druga trochę przycięta.Oczywiście tair300.
93
94
magnum, ...kadry dobre, ostrość nie, wybaczDoceniam ogromny zapał i poświęcenie
- pozdrawiam
p.s Nie zniechęcaj się! POWODZENA!
Zamieszczam tu plik orf. Jak by ktoś by mógł go wywołać swoimi metodami i napisać jak to zrobił i umieścić tu w wątku, będę bardzo wdzięczny.
Wydaje mi się że fotka nie jest poruszona pomimo długiego czasu.
http://savefile.com/files/1775576
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I tak przy okazji jak już macie orf to jak wypada tair z jakością? nie mam do czego porównać.
Ostatnio edytowane przez magnum ; 8.09.08 o 13:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
WIELKIE DZIĘKI Wojtku (chciałem dodać ci punkcik ale na razie nie mogę ich dodać). Teraz mam jakieś odniesienie na ile mogę sobie pozwolić przy wyostrzaniu i mam nadzieję że już będzie lepiej. Pobawiłem się w gimpie teraz i wyszło mi coś takiego. Jest dobrze ??? Fotka wygląda w miarę naturalnie po takich zabiegach??? czy może mam jeszcze wyostrzyć miejsce gdzie sarenka stoi???
94a
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Co do nieostrości orf'a to myślisz że to przez wiekowy obiektyw? poruszenie (czas długi)? Czy coś innego? Powiem szczerze że z kitowego 40-150 fotki nie są ostrzejsze (próby na statywie)
Ostatnio edytowane przez magnum ; 8.09.08 o 21:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
Moim zdaniem nie jest źle jeśli chodzi o wyostrzenie, natomiast jest coś nie tak z kolorami - u Rocco są zdecydowanie lepsze - moze za duze nasycenie dajesz.
W jakim sensie? w którym miejscu?( Ja fotkę rocco widzę jaśniej niż swoją, zieleń u rocco widzę jakby bardziej oświetloną przez słońce (żywszą), sarenkę widzę u mnie brązową u wojtka jasno brązową (ciężko mi to ocenića nie mam na czym porównać )
Saturacji nie ruszałem ale pewnie kolory się "pociągły" przy zabawie z krzywymi.
Jeśli moja sarenka jest za jasna to zawsze mozna ja przyciemnić ale tu jest co innego. Nie chodzi tylko o jasność, trochę zmieniłem balans bieli.
Zobacz na fotki ponizej
![]()
Na pyszczku sarenki jest trochę szarej sierści, u Ciebie szary kolor wpada w w niebieski czy granatowy.