Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 144

Wątek: Nowe obiektywy f1.0

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Czy przypadkiem nie bedzie to ta sama wartosc po obu stronach tabelki...? Pomimo roznych rozmiarow matrycy...?
    To może inaczej

Mam dwa aparaty. Jeden z matrycą u4/3 (17,3 x 13mm), a drugi kompakt z rozmiarem matrycy 1/1.8 cala (7,18 x 5,3 mm).
    Tak wyglądają proporcjonalnie wielkości matryc:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	matryce.jpg
Wyświetleń:	169
Rozmiar:	46,4 KB
ID:	155485

Powierzchnia matrycy u4/3 jest ok. 6x większa od tej z kompaktu i dzieli je właściwie tzw. "przepaść" technologiczna

Robimy dwa zdjecia w priorytecie przysłony. W obydwu aparatach takie same parametry.
    ISO 200, przysłona f5.6, pomiar światła ten sam centralny ważony, ogniskowa (w ekwiwalencie do pełnej klatki) prawie identyczna, w panasie 36mm, w kompakcie 35mm (tak mnie wyszło)

Pytanie jakie czasy dobiorą aparaty, sądzę, że odpowiedź jest oczywista

Oto przykładowe zdjęcia z parametrami jak wyżej z obu aparatów:

Nazwa:	IMG_3168.jpg
Wyświetleń:	161
Rozmiar:	553,8 KB
ID:	155486

Nazwa:	P1480784.jpg
Wyświetleń:	157
Rozmiar:	733,8 KB
ID:	155487

Jak komuś się nie chce zajrzeć w EXIF, podpowiem aparaty ustawiły dokładnie ten sam czas: 1/200s

PS.
    Panas G5 ustawiał czas nieco krótszy tj. 1/250s, powodem może być nieco inne rzeczywiste iso lub wynikać z różnicy w pomiarze światła.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.08.15 o 20:17
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jak komuś się nie chce zajrzeć w EXIF, podpowiem aparaty ustawiły dokładnie ten sam czas: 1/200s

PS.
    Panas G5 ustawiał czas nieco krótszy tj. 1/250s, powodem może być nieco inne rzeczywiste iso lub wynikać z różnicy w pomiarze światła.
    Ale spodziewałeś się czegoś innego? Chyba nikt nie sugerował że będzie inaczej?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    fret sugerował, że będzie inaczej. Według jego wyliczeń Panasa należałoby przymknąć o jakieś 2,5 działki, żeby obrazy były "ekwiwalentne"
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    fret sugerował, że będzie inaczej. Według jego wyliczeń Panasa należałoby przymknąć o jakieś 2,5 działki, żeby obrazy były "ekwiwalentne"
    chyba jednak jesteś idiotą...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Być może, ale co do mnie pozostają jeszcze jakieś wątpliwości, zaś Ty co do siebie pozbawiłeś właśnie wszystkich złudzeń.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ... zaś Ty co do siebie pozbawiłeś właśnie wszystkich złudzeń.
    Siebie niestety też, od jutra poruszam się zgodnie z panującym trendem i przerzucam się na dyskusje o piwie.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Ja freta zrozumiałem trochę inaczej.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Ja to bym poprosił o dalszy ciąg dyskusji. Nazbierało się w tym wątku ogrom wiedzy, zwłaszcza dla mniej zaawansowanej grupy forumowiczów i zostawiacie ich Panowie w "lesie" i wielkim bigosem w głowie.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Ja to bym poprosił o dalszy ciąg dyskusji. Nazbierało się w tym wątku ogrom wiedzy, zwłaszcza dla mniej zaawansowanej grupy forumowiczów i zostawiacie ich Panowie w "lesie" i wielkim bigosem w głowie.
    Tyle że w tej dyskusji to każdy ma trochę racji.

Bo z jednej strony obrazek z 25mm 1.0 i z korpusu m43 będzie wyglądał bardzo podobnie (identyczny rozkład GO) do tego z FF i szkła 50mm 2.0, ale jeśli będzie ciemno to aparat FF będzie musiał ustawić dla tej samej czułości 4x dłuższy czas i zdjęcie będzie wyglądać inaczej (w ekstremalnym przypadku będzie poruszone), ale teoretycznie matryca FF powinna mieć lepszą jakość na wyższym ISO więc będzie można ustawić 4x wyższą czułość bez straty jakości (np. ISO400 zamiast ISO100).

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    To może inaczej

Mam dwa aparaty. Jeden z matrycą u4/3 (17,3 x 13mm), a drugi kompakt z rozmiarem matrycy 1/1.8 cala (7,18 x 5,3 mm).
    Tak wyglądają proporcjonalnie wielkości matryc:

Nazwa:	matryce.jpg
Wyświetleń:	169
Rozmiar:	46,4 KB
ID:	155485

Powierzchnia matrycy u4/3 jest ok. 6x większa od tej z kompaktu i dzieli je właściwie tzw. "przepaść" technologiczna

Robimy dwa zdjecia w priorytecie przysłony. W obydwu aparatach takie same parametry.
    ISO 200, przysłona f5.6, pomiar światła ten sam centralny ważony, ogniskowa (w ekwiwalencie do pełnej klatki) prawie identyczna, w panasie 36mm, w kompakcie 35mm (tak mnie wyszło)

Pytanie jakie czasy dobiorą aparaty, sądzę, że odpowiedź jest oczywista

Oto przykładowe zdjęcia z parametrami jak wyżej z obu aparatów:

PS.
    No widzisz... ja to wiem, ty to wiesz, sporo ludzi to wie. Fret z kolega jednak nie. Dlatego staralem sie to pokazac na przykladzie.

No wlasnie to fret sugeruje.
    Zgodnie z jego teoria w swiatlomierzach powinna byc opcja ustawienia wielkosci matrycy. Kto wie wie - moze taki ma i stad te dyskusje
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 23.08.15 o 00:54
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++