Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 144

Wątek: Nowe obiektywy f1.0

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A w środku mZD 12-50 i mZD 60 czy mZD 12/2 wciśnięto całkiem sprawny układ AF.
    Ba! Panas 14/2.5 też sprawny AF posiada pomimo lichych rozmiarów. A zmiennoogniskowy 12-32 posiada zarówno AF jak i stabilizację

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    A zmiennoogniskowy 12-32 posiada zarówno AF jak i stabilizację
    Ten ze światłem od 3.5??
    Nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu

Myślę, że tamte rozwiązania (małe z AF) od Voigtlandera różni zdecydowanie jakość obrazowania...

Po co komu światło 1, jeśli dostaje nędzny obrazek?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    A kto pisał o świetle? Jest AF? Jest. Jest stabilizacja? Jest. Oczywiście, że ważne jest czym będą one poruszać w obiektywie, ale znów nie popadajmy w skrajności, że obiektyw wyposażony w układ AF czy OIS musi być monstrualnie wielki.
    Nie wierzysz? Popatrz sobie na Panasonica 42.5/1.2 i nie sprowadzaj dyskusji do absurdu

diabolique
    Gość
    A kto pisał o świetle?
    Eeeee... autor wątku w tytule???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Podziwiam parcie na stabilizację w szkle 1.0, nie wiedziałem, że fotografia piwniczna w świetle zastanym jest tak popularna...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

diabolique
    Gość
    Nie wierzysz? Popatrz sobie na Panasonica 42.5/1.2 i nie sprowadzaj dyskusji do absurdu
    Popatrzyłem na optycznych. Bez komentarza

(cyt. Widać wyraźnie, że obecność silnika autofokusa i stabilizacji optycznej pociąga za sobą spore powiększenie rozmiarów (...))

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ale Voitki nie mają AF, dlatego są małe.
    W kontekście AF i OIS zamkniętego w małym obiektywie pisałem o świetle czy jakości w ogóle nie myśląc, bo przecież obecność autofocusa czy stabilizacji na jakość nie wpływa.

Chce sobie Olek robić obiektywy f/1 za kwoty, za które można kupić aparaty z większą matrycą + dobry obiektyw - niech robi. Na moje lepiej by wyszedł robiąc coś pomiędzy podstawowymi kitami a obiektywami PRO, czyli np. dawniejsze 12-60.

Olek stabilizacji w obiektywie nie potrzebuje. System AF nawet jeżeli zwiększy wymiary obiektywu to i tak nic to nie zmieni. Obiektyw nie będzie mały ani z AF ani bez niego.
    Ostatnio edytowane przez szafir51 ; 20.08.15 o 15:05

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Podziwiam parcie na stabilizację w szkle 1.0, nie wiedziałem, że fotografia piwniczna w świetle zastanym jest tak popularna...
    A ja lubię popstrykać przy kaszance z grila, tak koło 1, 2 w nocy. Później to już się nie liczy bo się rozwidnia.
    Bardzo fajne pstryki można ustrzelić a ile śmiechu jak już człowiek zejdzie na ziemię
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    A ja lubię popstrykać przy kaszance z grila, tak koło 1, 2 w nocy. Później to już się nie liczy bo się rozwidnia.
    Bardzo fajne pstryki można ustrzelić a ile śmiechu jak już człowiek zejdzie na ziemię
    Fajne, gdzie można obejrzeć te fotki? Wiesz... bo ja mam słonia na łańcuchu, trzymam go na balkonie itd., ale nikomu nie pokazuję...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Podziwiam parcie na stabilizację w szkle 1.0, (...)
    Widocznie to jest teraz "must have" w systemie, jak kiedyś pogoń za megapikselami
    Powtórzę się, ale kreatywne wykorzystanie takiego szkła determinowane jest jakością obrazowania, która zależy od jakości szkła (a co za tym idzie - ceny).

Ale zupełnie z innej beczki i na serio - nie zagłębiałem tematu jasnych szkieł do bezlusterkowców; na ile jest to autentyczna jasność a nie sztuczne podbijanie softem aparatu? Skoro da się oprogramowaniem zasymulować ISO 100, to może i z jasnością tak jest?